ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχές του χρόνου Νεοφύτου και Ταλάτ θα ανταλλάξουν επισκέψεις στα συλλογικά κομματικά όργανα

Αρχές του χρόνου Νεοφύτου και Ταλάτ θα ανταλλάξουν επισκέψεις στα συλλογικά κομματικά όργανα

Τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΡΤΚ και προετοιμασίας της κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού συζήτησαν σήμερα αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για παραγωγική συνάντηση και για το κοινό όραμα που έχουν να ζήσουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο. “Σημειώσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο Κυπριακό παρατηρώντας ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Με την ευχή να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα με μια συμφωνημένη λύση το συντομότερο δυνατό”. Με τον νέο χρόνο, ανέφερε, ο κ. Ταλάτ θα μιλήσει για το Κυπριακό σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και να ακούσει τους προβληματισμούς και το όραμα των μελών του. Το ίδιο θα πράξει και αυτός, πρόσθεσε, στα γραφεία του ΡΤΚ και θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να μιλήσει όχι μόνο με την ηγεσία του κόμματος αλλά και στελέχη του.

Ορίστηκε επίσης ανέφερε, ειδική επιτροπή που θα κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για σειρά δράσεων για την προετοιμασία των κοινοτήτων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού για την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα της κοινής συμβίωσης σε μια ενωμένη Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ ανέφερε στα αγγλικά ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα αναπτυχθεί περισσότερο με τις διασταυρούμενες επισκέψεις των προέδρων στα ανώτατα όργανα των αντίστοιχων κομμάτων. Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά ικανοποιητική και αναμένουμε μια λύση σύντομα, ανέφερε σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση του ΡΤΚ. “Θέλουμε μια λύση γρήγορα, γιατί έχουμε ανάγκη μια λύση και ο χρόνος δεν είναι προς όφελος της λύσης”. Έχουν κοινό όραμα για τις ανάγκες και των Τ/κ και Ε/κ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα εργαστούν για να πείσουν τον κόσμο για τα όφελος μιας λύσης και σημειώνοντας ότι σε περίπτωση δημοψηφισμάτων θα πρέπει να εργαστούν για την επιτυχία μιας λύσης. “Θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο και να οργανώσουμε κάποιες δράσεις με την συμμετοχή και των δύο κομμάτων”. Στην αρχή αυτό θα είναι μια εναρκτήρια εκδήλωση αλλά στο μέλλον θα είναι πιο συχνές τέτοιες δράσεις, πρόσθεσε.


Μιλώντας στα τούρκικα είπε πως διαπίστωσαν από κοινού με τον ΔΗΣΥ ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες και συζήτησαν με ποιον τρόπο μπορούν να διευρύνουν τα δύο κόμματα τη συνεργασία τους,να επιτύχουν την έγκριση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας από τους πολίτες και συμφώνησαν για στενή συνεργασία. Αναφέρθηκε στην κοινή επιτροπή για το ποιες κοινές δράσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Κληθείς να σχολιάσει εάν έχει ενδείξεις για μια λύση σύντομα και πόσο σύντομα μπορεί να είναι, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι γνωρίζει πως το θέμα των χρονικών περιόδων προκαλεί λίγο την ε/κ κοινή γνώμη, λέγοντας ότι “για μένα το συντομότερο δυνατό και όπως λέει ο κ. Βασιλείου το προτιμότερο θα ήταν χθες”.

Σε παρατήρηση ότι μετά από μεγάλο διάστημα χωρίς επαφές μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων, τώρα “ξαφνικά όλοι έχετε γίνει ένα” και κατά πόσο αυτό αντικατοπτρίζει και την επιθυμία των βάσεων των κομμάτων τους, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι “δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε στη βάση, ούτε στην ηγεσία. Σαν τ/κ κόμμα τα μέλη μου, πάντα υποστηρίζουν τέτοιου είδους σχέση. Χωρίς καμιά εξαίρεση”. Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει και εκείνα τα μέλη που είναι από την Τουρκία απάντησε ότι “και αν η προέλευσή τους είναι από την Τουρκία αποδέχονται τις αρχές του ΡΤΚ”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ετοιμαζόμαστε για να επωφεληθούμε από τα αποτελέσματα μιας ενωμένης Κύπρου, εάν φτάσουμε σε μια συμφωνία. Έχουμε ένα μεγάλο όραμα γι αυτή την χώρα και τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες χώρες, σημείωσε, λέγοντας ότι εργάζονται για την επανένωση.

Σε ερώτηση για τις συγκλίσεις στο περιουσιακό την περίοδο Χριστόφια – Ταλάτ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι τότε δεν είχαν καταλήξει σε τέτοιου είδους συγκλίσεις γιατί είχαν επικεντρωθεί στο θέμα της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών θεωρώντας ότι αυτό είναι η πηγή του Κυπριακού. Οι άλλοι λόγοι της διαίρεσης προέρχονται από τις συγκρούσεις για την Διακυβέρνηση, συμπλήρωσε. Τα άλλα ζητήματα, όπως και το περιουσιακό, τ` άφησαν για πιο μετά αν και είχαν κάποιες συζητήσεις επί αυτού, σημείωσε. Εξ όσων γνωρίζει σήμερα, συνέχισε ο κ. Ταλάτ, υπάρχουν αρκετές συγκλίσεις στο περιουσιακό. “Νομίζω ότι έχουν επιτύχει καλή πρόοδο μέχρι στιγμής. Εάν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μπορεί να βοηθήσουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις”.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top