ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η DVB Bank μεγαλομέτοχος στη Louis

Η DVB Bank μεγαλομέτοχος στη Louis

Στα χέρια του μεγαλύτερου της πιστωτή καταλήγει σημαντικό μέρος της Louis Cruises, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχές της μεγαλύτερης τουριστικής εταιρείας στην Κύπρο.

Η συμφωνία, που αποτελεί μια από τις πρώτες στο είδος της για μεγάλους εγχώριους χρεώστες, δίνει στην DVB Bank ποσοστό 49% στην Louis Cruises, θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑΚ Louis Plc (LUI ). 

H LUI , που είναι επίσης η ιθύνουσα της Louis Hotels, παρουσιάζει σημαντικές ζημιές τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για αναδιάρθρωση της. 

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε από έκτακτη συνέλευση της LUI , προβλέπει ότι η DVD Bank θα καταστεί μέτοχος με ποσοστό 49% στη LC μετά από μετατροπή χρέους σε μετοχές. 

Η DVB Bank εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση στον διεθνή τομέα των μεταφορών και είναι μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής της LC με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα €217 εκ. 

Το ποσό των €33 εκ. από το συνολικό αυτό ποσό, το οποίο αντιπροσωπεύει χρεώσεις από τόκους που παραμένει απλήρωτο από τη LC, θα μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο με την έκδοση νέων μετοχών από τη LC. 

Μετά από μια παρόμοια ανταλλαγή χρέους - μετοχών ύψους €55 εκ., που θα λάβει χώρα μεταξύ της LC και της LUI , η LC θα καταλήξει με δύο βασικούς μετόχους, τη LUI  με 51% και την DVB Bank με ποσοστό 49%. 

Αυτή είναι η «πρώτη φάση» κατά την οποία όλες οι σημαντικές αποφάσεις για τη LC θα πρέπει να εγκριθούν από την DVB Bank η οποία θα εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο από ένα μέλος που θα διορίσει η ίδια, ενώ άλλα δύο μέλη θα διορίζονται από τη LUI . 

Η DVD Bank θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επιπλέον μετοχοποίηση χρεών για το ποσό των €25 εκ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και τότε θα ξεκινήσει η «δεύτερη φάση». 

Αυτή η επιλογή μπορεί να ασκηθεί από την τράπεζα DVB μόνο στην περίπτωση εντοπισμού ενός νέου επενδυτή ο οποίος θα συμβάλει στη LC. είτε με μετρητά. είτε με οποιονδήποτε τρόπο θα προσθέσει αξία στην επιχείρηση. 

Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό συμμετοχής της LUI  θα μειωθεί στο 25%, ενώ της DVB Bank θα αυξηθεί σε 75%. 

Πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης, η LUI  θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει πίσω το μερίδιο 49% της DVB Bank για το ποσό του €1, νοουμένου ότι εν τω μεταξύ θα υπάρξει μια σημαντική μείωση των υπολοίπων των χορηγήσεων της LC με την τράπεζα στο επίπεδο μεταξύ €110 - €120 εκ. 

Με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της LUI , τα υπόλοιπα των δανείων διατηρήθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια και κατά συνέπεια μια τέτοια μείωση θα ήταν απίθανο να επιτευχθεί εκτός αν οι δραστηριότητές της LC παράγουν πολύ ψηλές ταμειακές ροές. 

Χαμηλότερο κόστος τόκων 

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα των δανείων θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια και θα αποπληρωθούν μέχρι το 2024. 

Αυτό θα ισχύει και για τα δάνεια που οφείλονται στην Societe Generale, την Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα και την Τράπεζα Κύπρου το σύνολο των οποίων ανέρχετο σε €26 εκ. στο τέλος του 2014. 

Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να μειώσουν τις ετήσιες δαπάνες για τόκους της LC κατά €8 εκ. 

Tα συνολικά έξοδα τόκων της LUI  για το 2014 ανήλθαν σε €25,3 εκ. ενώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 σε €19,3 εκ., περίπου 3% περισσότερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2014. 

Κατά συνέπεια, η προβλεπόμενη ετήσια εξοικονόμηση των €8 εκ. αποτελεί σημαντική μείωση. 

Με τη σύναψη της συμφωνίας όλες οι εξασφαλίσεις της LUI  με τη DVB Bank θα παύσουν να υφίστανται. 

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της LUI , η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Louis Hotels, ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε περίπου €456 εκ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top