ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας»

Αβέρωφ Νεοφύτου:  «Έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας»

Οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας, λέει ο Α.Νεοφύτου και μιλά για την «Κύπρο της δημιουργίας»

«Η οικονομία έχει επανεκκινήσει, έστω και αν δεν το πιστεύουμε», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας παράλληλα ότι «τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω» και «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, με τίτλο «Κύπρος της Δημιουργίας, η καλύτερη Κύπρος», ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με επιχειρηματίες, αγρότες και παραγωγούς, στο πλαίσιο περιοδείας του ανά το παγκύπριο, και μίλησε για την Κύπρο της δημιουργίας και της παραγωγής , η οποία, όπως είπε, πρέπει να έρθει στο φως.

«Πιστεύω σε μια καλύτερη Κύπρο», που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και ντοκιμαντέρ με τις επαφές του με κάποια από τα πετυχημένα, όπως ανέφερε, δείγματα της δημιουργίας και της παραγωγής του τόπου.

Είπε παράλληλα ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατεία, τα δανειστικά επιτόκια αλλά και τα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα της μείωσης των φόρων στα καύσιμα.

Έστειλε εξάλλου μήνυμα στους νέους ανθρώπους και στους ανέργους, λέγοντας ότι «έχουν μέλλον στην Κύπρο».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διορθωθούν τα λάθη και οι στρεβλώσεις, τις πλείστες εκ των οποίων δεν τις έφεραν οι «κακοί Ευρωπαίοι» αλλά «τις δημιουργήσαμε εμείς τις τελευταίες δεκαετίες», όταν η μόνη καταξιωμένη θέση ήταν αυτή στο δημόσιο.

Χαρακτήρισε λάθος το κλείσιμο του ΑΤΙ, καθώς όπως είπε «δεν μπορείς σε μια οικονομία να μην έχεις τεχνικούς και να παράγεις μόνο επιστήμονες και δόκτορες».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να αλλάξουν οι νοοτροπίες σχετικά με τις ανάγκες της οικονομίας. «Δεν θα ακολουθήσουμε την οικονομική πολιτική της περασμένης πενταετίας» αλλά την πολιτική που θα στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, για να παράξει, είπε.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω την Κύπρο της μουρμούρας, της μεμψιμοιρίας και της μιζέριας» καθώς «η Κύπρος έχει δυνατότητες».

«Οραματιζόμαστε την Κύπρο της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας, της προοπτικής», που «θα προσθέτει αξία και θα δημιουργεί καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο γραφειοκρατεία και υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν αξιόλογες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.

Αναφερόμενος στις επαφές του με τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, είπε ότι δεν του ζήτησαν προνόμια ή χατίρια, αλλά «να σταματήσουμε να τους βάζουμε εμπόδια».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το αίτημα είναι να γίνει το κράτος φιλικότερο προς τους επιχειρηματίες, τους βιομηχάνους, τους γεωργούς, τους τεχνίτες και τους παραγωγούς. Οι πολιτικοί, πρόσθεσε, πρέπει να πάψουν να θεωρούν πως οι άνθρωποι που παράγουν και οι επιχειρηματίες είναι οι «κακοί με τα κέρδη», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για εκσυγχρονιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια».

Είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε «αντί να ταλαιπωρεί, να εξυπηρετεί τους πολίτες».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην επανεκκίνησης οικονομίας, λέγοντας ότι μετά από 14 τρίμηνα συνεχούς ύφεσης, το 2015 καταγράφεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης κοντά στο 1,8% που ίσως να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

«Τα δύσκολα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, πρέπει να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας ενώ μίλησε και για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα τη γεωργία, που αμελήθηκε την περίοδο της οικονομικής ευμάρειας και του «προσωρινού εύκολου κέρδους».

Πέραν της ναυτιλίας και των υπηρεσιών, όπου η Κύπρος καταγράφει επιτυχίες, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και στον πρωτογενή τομέα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κύπρος είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα των καυσίμων χρήζει μελέτης».

Πυξίδα της οικονομικής προσέγγισης του ΔΗΣΥ είναι η μείωση των φόρων, όπου είναι δυνατόν, για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος από τις υπηρεσίες σε σχέση με κρούσματα αισχροκέρδειας, όμως ανέφερε ότι στην Κύπρο τα φαινόμενα αυτά συνδέθηκαν με τον ιδιωτικό τομέα. Το μεγαλύτερο κόστος που καλούνται να επωμιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κάθε μήνα, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι κρατικό μονοπώλιο, πρόσθεσε.

Για τα δανειστικά επιτόκια είπε ότι περνά απαρατήρητο ότι είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε όμως ότι αυτό δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικό, καθώς οι Κύπριοι πληρώνουν 1,5-2% περισσότερο επιτόκιο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στους νέους και στους άνεργους, είπε ότι είναι δικαιολογημένα απογοητευμένοι, πρόσθεσε όμως ότι έχουν μέλλον στην Κύπρο.

Έθεσε παράλληλα στο στόχαστρο τη γραφειοκρατεία και τις «καλένδες της δημόσιας υπηρεσίας», λέγοντας πως με τις χρονοβόρες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων «σκοτώνουμε τα οράματα και τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων μας».

Μίλησε παράλληλα με αυτοκριτική διάθεση και χωρίς μηδενισμούς όσον αφορά την προσφορά των Κυβερνήσεων του τόπου διαχρονικά, λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης για όλα όσα δημιουργήσαμε, και τα οποία, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα μια ημικατεχόμενη Κύπρο, την οποία φέραμε προ της οικονομικής χρεοκοπίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αυτή η Κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με κλειστές βιομηχανίες και ανέργους, ως αποτέλεσμα «χρεοκοπημένων πολιτικών μας».

Για τον Συνεργατισμό, είπε ότι χρεοκόπησε γιατί έχασε τον ρόλο του, καθώς αντί να στηρίξει τον γεωργό και όσους είχαν ανάγκη, τον κατάντησαν ακόμη μια εμπορική τράπεζα.

Είναι όλα αυτά που θα αλλάξουμε, όμως «δεν θα ακολουθήσουμε την οικονομική πολιτική της περασμένης πενταετίας» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top