ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ και Τουρκία καλωσορίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού

ΕΕ και Τουρκία καλωσορίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού

Την πρόοδο στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού καλωσορίζουν ΕΕ και Τουρκία σε κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας συνάντησης πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται σήμερα στην Άγκυρα μεταξύ των δύο πλευρών.

"Οι δύο πλευρές καλωσόρισαν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες επανένωσης της Κύπρου και συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την απόλυτη και αποφασιστική τους στήριξη στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων  Εθνών κ.Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την επίτευξη μια βιώσιμης λύσης", αναφέρει η παράγραφος 13 της κοινή δήλωσης.

Στην Τουρκία βρίσκονται τις τελευταίες μέρες για επίσημη επίσκεψη και επαφές οι Επίτροποι Στυλιανίδης και Χαν, από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην ίδια κοινή ανακοίνωση και στις παραγράφους 14 και 15 η ΕΕ και η Τουρκία επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους για επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 14 αναφέρει: " πιστεύοντας ότι η διαδικασία ένταξης συνιστά τη ραχοκοκκαλιά των σχέσεων, Τουρκίας και ΕΕ επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν τη συνεκτική τους ατζέντα ώστε να διασφαλίσουν ότι η πρόσφατη ώθηση θα φέρει απτά αποτελέσματα".

Στην παράγραφο 15 συνεχίζουν λέγοντας: "τέλος η Τουρκία και η ΕΕ αποφάσισαν να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο τους επόμενους έξι μήνες ώστε να διατηρήσουν τη νέα δυναμική και να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης υψηλού πολιτικού διαλόγου, πριν από την δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας".

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χαν, Μάγια Κοσίγιαννιτς, δήλωσε αργότερα στο ΚΥΠΕ, ότι οι ημερομηνίες για τις δύο συναντήσεις της παραγράφου 15 δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top