ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποιημένη η τεχνική ομάδα Κομισιόν από την Κύπρο

Ικανοποιημένη η τεχνική ομάδα Κομισιόν από την Κύπρο

Ικανοποίηση για την εφαρμογή του πλαισίου Αφερεγγυότητας, αλλά και την ανάγκη, μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, να συνεχίσει με την ίδια πειθαρχία και σοβαρότητα που επέδειξε τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε η ομάδα που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Παράλληλα, η ομάδα προβληματίζεται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργο Καροτσάκη, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση μαζί της στο Υπουργείο Οικονομικών, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία κάποιων κανονισμών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με την ομάδα, η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας όσο και για την πορεία των καταναγκαστικών πωλήσεων και το σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) που αφορά την επιχορήγηση μέρους των δόσεων των δανείων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι ενημέρωσε την ομάδα και για την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας αλλά και για τις καταναγκαστικές πωλήσεις και η ομάδα θα παραδώσει έκθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσον είναι ικανοποιημένη ή όχι.

Η ομάδα είναι ικανοποιημένη άλλα θέλει να συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία και να μην εγκαταλείψουμε, φεύγοντας από το μνημόνιο, τη σοβαρότητα και την πειθαρχία που επιδείξαμε τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας είπε ότι οι κανονισμοί που αφορούν τις εκκαθαρίσεις προχωρούν και είναι στο τελικό στάδιο να προωθηθούν στη Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι κανονισμοί που πρέπει να γίνουν, όπως οι διαδικαστικοί κανονισμοί που θα γίνουν από το Ανώτατο Δικαστήριο και κανονισμοί σε σχέση με τις πτωχεύσεις και το διορισμό εξεταστή για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Αυτή η καθυστέρηση προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ομάδα τεχνικής στήριξης γιατί έχουν στηρίξει τη δημιουργία των κανονισμών, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα διαφοροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να καλύψει περισσότερο κόσμο σε σχέση με τη διαγραφή χρεών μέχρι 25.000 ευρώ, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι αυτό έγινε για συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού που βρίσκονται στο προ στάδιο για να βγει σε πτώχευση, προσθέτοντας ότι δεν έγινε για να απαλλάσσονται από υποχρεώσεις τους και να έχουν περιουσία γιατί υπάρχει και η αντίδραση από αυτούς που αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιτρέπεται η κατοχή αρκετής περιουσίας και οι περισσότεροι τηρούν τα κριτήρια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία στο πλαίσιο αφερεγγυότητας που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτοί που έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που δημιουργείται στην οικονομία με τους εγγυητές ενοικίων ή άλλων συμβάσεων, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά όχι σε λεπτομέρεια και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε και από μόνοι μας λύση γιατί υπάρχει πρόβλημα στην αγορά σε ιδιωτικές συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων ή ατόμων με επιχειρήσεις για ενοικιαστήρια έγγραφα και άλλα.

Διογκώνεται περισσότερο αυτό το πρόβλημα που υπήρχε και τώρα το βγάζει στην επιφάνεια η κρίση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τόσο η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας όσο και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού “είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε τις λύσεις για να δώσουμε εργαλεία και στους εγγυητές των ενοικίων για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους”.

Ανέφερε επίσης ότι “οι εγγυητές είναι η γάγγραινα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάρα της Κύπρου και αν δεν βρεθούν ριζικές λύσεις τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα”.

Πρόσθεσε ότι βελτιώνονται τα πράγματα στην οικονομία και ο κόσμος άρχισε να αποπληρώνει αλλά χρειάζεται χρόνος.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη ότι όπως και στην περίπτωση των εγγυητών που είναι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι μπορούν να προσφεύγουν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος αναστολής των μέτρων εκτέλεσης εναντίον των εγγυητών μέχρι την εξάντληση όλων των μέτρων εναντίον των πρωτοφειλετών, κάτι παρόμοιο θα πρέπει να γίνει και στις ιδιωτικές συμβάσεις”.

Εξήγησε ότι ιδιωτικές συμβάσεις αφορούν εγγυητές που δεσμεύονται είτε σε ενοικιαστήρια έγγραφα, είτε σε σύμβαση για προμήθεια εμπορευμάτων από προμηθευτές.

Υπάρχει η καλή διάθεση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, από την Κυβέρνηση και από τα κόμματα για να βρεθεί λύση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα είναι μείζωνος σημασίας και πιστεύω η Κυβέρνηση θα έχει την στήριξη των κομμάτων.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις για διατάγματα απαλλαγής οφειλών και για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι να κερδίσουμε τις πρώτες μας υποθέσεις για να δώσουμε αισιοδοξία σε αυτό τον τόπο ότι υπάρχει μια υπηρεσία που νοιάζεται και προσπαθεί για το καλό των πολιτών, της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δεν το αντιλαμβάνονται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Έπιασε «λαβράκι» η ΥΚΑΝ: Ανέκοψαν 18χρονο για έλεγχο στη Μέσα Γειτονιά και βρήκαν στην κατοχή του ναρκωτικά και χρήματα

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top