ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους 3.000 μειώθηκαν οι Κύπριοι πτωχεύσαντες

Στους 3.000 μειώθηκαν οι Κύπριοι πτωχεύσαντες

Στους 3.000 έχουν μειωθεί τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στο μητρώο πτωχευσάντων, μετά τη διαγραφή από το μητρώο 7.000 προσώπων τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη Γιώργος Καροτσάκης είπε ότι από τις 7 Νοεμβρίου, 7.000 πτωχεύσαντες - φυσικά πρόσωπα - έχουν αποκατασταθεί, ενώ οι υπόλοιποι 3.000 θα διαγραφούν από το Μητρώο “στη συνέχεια, σταδιακά, νοουμένου ότι τηρούν κάποια κριτήρια με βάση το νόμο”.

Ανέφερε ότι όσοι είχαν πτωχεύσει πριν τις 7 Μαΐου του 2015, ημερομηνία που ψηφίστηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, θα απαλλαγούν αυτοδικαίως από την πτώχευση σε διάστημα 3,5 ετών, από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος παραλαβής τους, ενώ όσοι κηρύσσονται σε πτώχευση μετά τις 7 Μαΐου του 2015 θα απαλλάσσονται μετά την πάροδο τριών ετών.

“Η αυτοδίκαιη αποκατάσταση σου ως πτωχεύσας και για όσους έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση μετά τις 07/05/2015 μπορεί να επέλθει τρία χρόνια μετά την έκδοση του Διατάγματος Πτώχευσης, νοουμένου ότι ως πτωχεύσας συνεργάζεσαι πλήρως με τον Επίσημο Παραλήπτη ή το Διαχειριστή για εκποίηση και διανομή της πτωχευτικής σου περιουσίας και εφόσον ένα (1) χρόνο τουλάχιστον πριν την αποκατάσταση, έχεις υποβάλει την Έκθεση Καταστάσεως της περιουσίας σου και την προκαταρκτική σου κατάθεση”, εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι “εάν το Διάταγμα Πτώχευσης έχει εκδοθεί σε διάστημα μεγαλύτερο από τρία έτη πριν τις 07/05/2015, η αυτοδίκαιη αποκατάσταση του πτωχεύσαντα θα επέλθει έξι μήνες μετά τις 07/05/2015, νοουμένου ότι ενεργείς με καλή πίστη και συνεργάζεσαι πλήρως με τον Επίσημο Παραλήπτη ή το Διαχειριστή για την εκποίηση και διανομή της πτωχευτικής σου περιουσίας”.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι ο πτωχεύσας απαλλάσσεσαι από όλα τα επαληθεύσιμα χρέη του, νοουμένου ότι ενεργεί με καλή πίστη και συνεργάζεται πλήρως με τον Επίσημο Παραλήπτη ή το Διαχειριστή για την εκποίηση και διανομή της πτωχευτικής του περιουσίας.

Ανέφερε επίσης ότι ο πτωχεύσας δεν απαλλάσσεσαι από χρέη ή υποχρεώσεις προς το κράτος, όπως είναι, μεταξύ άλλων, φόρους ή τέλη ή ποσά που οφείλει στη Δημοκρατία, στους Δήμους ή τις Κοινότητες, διατάγματα διατροφής, χρηματοοικονομική υποχρέωση που πηγάζει από δικαστική απόφαση για αποζημίωση λόγω θανάτου ή σωματικής βλάβης και χρέος το οποίο εξασφαλίστηκε με απάτη, κατάχρηση, υπεξαίρεση ή δόλια παραβίαση της εμπιστοσύνης στην οποία συμμετείχε.

Επίσης, από χρέος που πηγάζει από Δικαστικό Διάταγμα ή Απόφαση δυνάμει του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Νόμου.

Τέλος, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι όσοι θα αποκατασταθούν μπορούν, αν το θελήσουν, να ζητήσουν και πιστοποιητικό αποκατάστασης από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top