ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΤ: Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα μέχρι και 7% το 2016

ΚΟΤ:  Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα μέχρι και 7% το 2016

Στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα €2,9 εκατομμύρια στοχεύει για το 2016 ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού Άγγελος Λοΐζου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, ο κ. Λοΐζου είπε πως ο ΚΟΤ στοχεύει το 2016 να παρουσιάσει αύξηση 6% με 7% τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Υπενθύμισε ότι το 2015, μια χρονιά που ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, όπως είπε, έκλεισε με 9% αύξηση στις τουριστικές αφίξεις, ενώ η αύξηση στα έσοδα αναμένεται να φτάσει στο 4,1%.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Λοΐζου ανακοίνωσε ότι σήμερα πραγματοποιείται η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) με τον ισπανικό οίκο συμβούλων THR για την ετοιμασία νέας μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό του ΚΟΤ, η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμη σε οκτώ μήνες. Η συνάντηση γίνεται με το Υπουργείο Εμπορίου και την Προεδρία με τη συμμετοχή του ΚΟΤ.

Παράλληλα, ο ΚΟΤ, όπως είπε ο κ. Λοΐζου, είπε ότι ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει το δικό του επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2016 μέχρι τα μέσα του 2017.

Ο κ. Λοϊζου τόνισε ότι ο Οργανισμός, που έχει προσφέρει αρκετά, πρέπει να ενδυναμωθεί. Είπε ειδικότερα πως οι πόροι για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να είναι ανάλογοι με τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε πως η δημιουργία Υφυπουργείου σε συνδυασμό με ένα διαφοροποιημένο Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη νέα μορφή της διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος.

Όπως είπε, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες Δημόσιας Διοίκησης, που εξέτασαν το Υπουργείο, κατέληξαν σε δύο προτεινόμενες λύσεις. Τη δημιουργία Υφυπουργείου ως συμβουλευτικό σώμα με διατήρηση του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου χωρίς την έννοια του ΚΟΤ. Οι Άγγλοι εμπειρογνώμονες απορρίπτουν τη δεύτερη λύση, συμπλήρωσε.

Ο ΚΟΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα δύο τρίτα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του και να δώσει το ένα τρίτο στο Υφυπουργείο.Ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θα ασχολείται με την πολιτική και θα υπάρχει ο ΚΟΤ που θα ασχολείται με την προώθηση.

Σε σχέση με τη νέα στοχευμένη πολιτική προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Λοΐζου είπε πως ο Οργανισμός άλλαξε τη στρατηγική του και από γενική διαφήμιση επέλεξε τη στοχευμένη, επιδοτώντας τους εταίρους του, όπως διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες.

«Το 80% (του κόστους της διαφήμισης) είναι βοήθεια που δίδουμε στους εταίρους μας για τη διαφήμιση που κάνουν εκείνοι για μας», είπε, τονίζοντας ωστόσο πως η οικονομική βοήθεια δίνεται με όρους.

Ένας εταίρος παίρνει χρήματα αν παρουσίασε αύξηση ροής τουριστών την προηγούμενη χρονιά, εξήγησε, προσθέτοντας ότι είχε αποτέλεσμα η εκστρατεία αφού οι τουριστικοί εταίροι του ΚΟΤ παρουσίασαν αυξητικά αποτελέσματα.

«Αυτό εξηγεί την αύξηση κατά €1,4 εκατ φέτος» της αυξημένης δαπάνης σε σύγκριση με το 2015, είπε. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για προβολή και δημοσιότητα ανέρχονται σε €24,83 εκ το 2016 σε σύγκριση με €23,47 εκατ το 2015.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει για τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι παραμένουν τα ίδια ερωτηματικά που υπήρχαν και πέρσι γύρω από το μέλλον του ΚΟΤ.

«Έχουμε ζητήσει ως ομάδα του ΑΚΕΛ να έλθει ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός να μας απαντήσει τι θέλουν επιτέλους να κάνουν με τον ΚΟΤ. Μιλούμε για ένα ευαίσθητο Οργανισμό», κατέληξε.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top