ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Απαιτείται χρόνος για να τεθεί μια συνολική λύση ενώπιον του λαού

ΠτΔ: Απαιτείται χρόνος για να τεθεί μια συνολική λύση ενώπιον του λαού

Αναφέρθηκε για τα όσα υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε έκτακτη ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απαιτείται χρόνος προκειμένου να τεθεί ενώπιον του λαού μία συνολική λύση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε έκτακτη ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων στα οποία υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για ικανοποιητική πρόοδο σε κάποια των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων, αλλά και στις διαφορές που καταγράφονται.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε σε σχέση με τη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι υπάρχουν διαφορές, που αναφέρονται στην επιμονή της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία και τόνισε ότι ενόψει της σύνδεσης του περιουσιακού με το εδαφικό, δεν είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη εάν δεν προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και οριστική ρύθμιση των εδαφικών αναπροσαρμογών.

Ανέφερε δε πως υπάρχει συναντίληψη για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή: ελευθερία διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους. Είπε επίσης πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας, θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 1960.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων.

Ενημερώνοντας τη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη βάση λύσης του Κυπριακού, στην πορεία του εν εξελίξει διαλόγου, στις διεθνείς, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και παρέθεσε προβληματισμούς ως προς την ακολουθητέα πορεία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε ότι η βάση λύσης οδηγεί σε ένα ρατσιστικό καθεστώς, στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής και πως είναι συνομοσπονδιακή λύση που δεν θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκανε ειδική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014, το οποίο διασαφηνίζει τη βάση λύσης, διασφαλίζει τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διακρίνουν ένα κράτος, δηλαδή τη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είπε, στο κοινό ανακοινωθέν καθορίζεται ρητά ότι αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εναπομένουσες αρμοδιότητες, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα στις πολιτείες.

Ανέφερε δε ότι η σημερινή ενημέρωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως αφορμή για να ξεκινήσει μια δημόσια διαπραγμάτευση ή αιτία για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Βάση λύσης του Κυπριακού

«… θα πρέπει όλοι με νηφαλιότητα να αναλογιστούμε αν ιδιαίτερα υπό τα σημερινά δεδομένα προσφέρονται άλλες από τις επιλογές που οδήγησαν τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977, με ομόφωνη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου, να προχωρήσει στην πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου που καθόριζε την διπεριφερειακή – δικοινοτική ομοσπονδία σαν τη βάση λύσης του Εθνικού μας προβλήματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αρνούμαι όμως να δεχτώ πως είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από την κατοχή, να επανενώσουμε την πατρίδα μας και εν γένει να διασφαλίσουμε το μέλλον του λαού αυτής της χώρας με ωραιοφανή συνθήματα, τα οποία αντί με συγκεκριμένα επιχειρήματα να εισηγούνται τρόπους που θα επιτύχουμε τους πιο πάνω στόχους, περιορίζονται σε μία πρόταση που συνοψίζεται στην: `Aλλαγή στρατηγικής- επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση' » πρόσθεσε.

«Αρνούμαι να δεχτώ - όπως λέγεται - πως η βάση λύσης οδηγεί σε ένα ρατσιστικό καθεστώς, πως οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής, πως τάχα υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζεται ένα παράνομο καθεστώς, που δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από την Τουρκία, πως δήθεν είναι μία συνομοσπονδιακή λύση που δεν θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αρνούμαι να αποδεχτώ ανάλογους ισχυρισμούς που δεν αποτελούν παρά ύβρη εναντίον του συνόλου των προκατόχων μου, των κομμάτων που τους στήριξαν και γενικότερα του κυπριακού λαού που τους εξέλεξε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος παρέθεσε τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία, όπως ανέφερε, άμεσα σχετίζονται με τη βάση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως οι έξι προκάτοχοί του εξελέγησαν με τη στήριξη των εν τη Βουλή και εκτός Βουλής κομμάτων και με λαϊκή εντολή να επιδιώξουν λύση του κυπριακού στη βάση που χαράχθηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο το Φεβρουάριο του 1977. Γίνεται αντιληπτό, υπέδειξε, ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας έχει κάνει αποδεκτό πως ο μόνος τρόπος απαλλαγής από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Παρούσα φάση των συνομιλιών

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014, το οποίο διασαφηνίζει τη βάση λύσης, διασφαλίζει τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διακρίνουν ένα κράτος, δηλαδή τη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν καθορίζεται ρητά ότι αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εναπομένουσες αρμοδιότητες, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα στις πολιτείες.

Ειδικότερα για το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος υπέδειξε πως, εάν και εφόσον καταλήξουμε σε λύση, δεν θα υπάρξει το οποιονδήποτε κενό, αλλά συνέχιση του υφισταμένου κράτους υπό τη νέα συνταγματική δομή, από την πρώτη μέρα. Μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν διασφαλίζονται οι βασικές δομές και οι συνταγματικές αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία του υπό μετεξέλιξη κράτους, είπε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μετά από 21 συναντήσεις μεταξύ των ηγετών και 76 συναντήσεις των διαπραγματευτών, έχουν καλυφθεί εκτενώς πτυχές των κεφαλαίων που αφορούν τη διακυβέρνηση και διαμερισμό των εξουσιών, το περιουσιακό, την οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων στη βάση αρχών στα κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών και θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ειδικότερα για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμερισμού Εξουσιών, και πιο συγκεκριμένα για την Εκτελεστική εξουσία, ο Πρόεδρος είπε πως υπάρχει συναντίληψη πως η νέα δομή του κράτους θα περιλαμβάνει την κυβέρνηση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας και τις τοπικές κυβερνήσεις των δύο συνιστωσών πολιτειών.

Όσον αφορά τη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορές, που αναφέρονται στην επιμονή της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία - κάτι που η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται - και, κατ επέκταση διαφορές ως προς τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

«Έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με 27 κατηγορίες ομοσπονδιακών εξουσιών, πλείστες των οποίων αποτελούν διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς. […] Για τις 19 εκ τούτων υπάρχει συναντίληψη, για πέντε οι διαφορές είναι ήσσονος σημασίας, ενώ για άλλες τρεις διαπιστώνεται διαφωνία, διότι συνδέονται με άλλα υπό συζήτηση κεφάλαια» όπως ανέφερε.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε πως η νομοθετική εξουσία της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα ασκείται από δύο σώματα: Την Άνω Βουλή ή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Άνω Βουλή θα αριθμεί 40 μέλη, εκ των οποίων τα 20 θα προέρχονται από τη μία κοινότητα και τα υπόλοιπα από την άλλη. Η εκλογή θα γίνεται πάνω σε κοινοτική βάση για διασφάλιση της πολιτικής ισότητας, σημείωσε. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελείται από 48 μέλη, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από την ε/κ συνιστώσα πολιτεία. Δηλαδή, η αναλογία θα είναι 36 μέλη από την ε/κ συνιστώσα πολιτεία και 12 μέλη από την τ/κ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπάρχει συναντίληψη πως η δικαστική εξουσία θα ασκείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο από δύο βαθμίδες δικαστηρίων: Το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο που θα είναι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Ταυτόχρονα και για όσο χρόνο απαιτηθεί, θα λειτουργεί ως εφετείο, δικαστήριο περιουσιών. Στη σύνθεση των δικαστηρίων οι δύο κοινότητες θα συμμετέχουν με ίσο αριθμό δικαστών. Ο τρόπος λήψεως αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αποκλείει αδιέξοδα σε περιπτώσεις συνταγματικών διαφορών, όπως ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι «υπάρχει συναντίληψη στη βάση και του κοινού ανακοινωθέντος για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή: ελευθερία διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους».

Για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος είπε πως έχει συζητηθεί και υπάρχει συναντίληψη πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας, θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 1960. Το πιο σημαντικό, είπε ο Πρόεδρος, είναι η συναντίληψη που υπάρχει ότι η αναλογία στη σύνθεση του πληθυσμού κατά την πρώτη μέρα, δηλαδή τέσσερα προς ένα, θα διασφαλίζεται και στο μέλλον σε σχέση με την απόκτηση της ιθαγένειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας από υπηκόους της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Για το κεφάλαιο του Περιουσιακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως διαπιστώθηκε συναντίληψη στα ακόλουθα:

Α. Συμφωνία αναγνώρισης του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Β. Δίδεται δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να προσφύγει κατά προτεραιότητα τον πρώτο χρόνο στην Επιτροπή Περιουσιών.

Γ. Στον ιδιοκτήτη προσφέρονται οι ακόλουθες πέντε θεραπείες:

i. Επανεγκατάσταση,

ii. Μερική αποκατάσταση,

iii. Εναλλακτική αποκατάσταση,

iv. Ανταλλαγή περιουσίας,

v. Αποζημίωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο υπάρχει συναντίληψη στη σύσταση Επιτροπής Περιουσιών, στην εγκαθίδρυση Δικαστηρίου περιουσιών που θα εκδικάζει κατ` έφεση τις αποφάσεις της Επιτροπής Περιουσιών και στην κατοχύρωση του δικαιώματος του αιτητή μετά την εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Προς διευκόλυνση και ταχεία διεκπεραίωση του έργου της Επιτροπής, οι περιουσίες έχουν χωριστεί, ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση, σε 22 κατηγορίες, εξήγησε ο Πρόεδρος.

«Θέλω επιπλέον να τονίσω πως, ενόψει της σύνδεσης του περιουσιακού με το εδαφικό, δεν είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη εάν δεν προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και οριστική ρύθμιση των εδαφικών αναπροσαρμογών», είπε.

Στο κεφάλαιο της Οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχει συναντίληψη πως για μια ενοποιημένη και εύρωστη οικονομία, απαιτείται η ύπαρξη αυστηρών κανόνων ρύθμισης του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των δύο συνιστωσών πολιτειών.

Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχει συναντίληψη πως τα οικονομικά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και σύμφωνα με τους κανόνες και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας το τραπεζικό σύστημα, τα δημόσια οικονομικά, τα αναπτυξιακά θέματα, τα κοινωνικά θέματα, και το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στο παρόν στάδιο έχουν επίσης επιτευχθεί συναντιλήψεις σε έναν αριθμό άλλων θεμάτων, όπως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα έχει μία και μόνο ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα. Το επίσημο νόμισμα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα είναι το ευρώ από την πρώτη μέρα.

Επίσης, θα διαμορφωθεί ένα Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας, το οποίο θα διέπεται από Ομοσπονδιακό Νόμο, θα ισχύει σε όλη την επικράτεια της Κύπρου και θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό, συνιστώσες πολιτείες και τοπικές αρχές).

Όλοι οι έμμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από τις συνιστώσες πολιτείες.

Όλες οι Κρατικές Ενισχύσεις θα είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο περί Εταιρειών Νόμος θα θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και άρα θα εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την επικράτεια της ενωμένης Κύπρου.

Τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και υγείας θα είναι ξεχωριστά, ενώ σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα πρέπει τα χαρακτηριστικά των δύο συστημάτων να συγκλίνουν.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως πέραν των πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα θέματα, ιδιαίτερα σε τεχνικό επίπεδο, στα οποία συνεχίζεται η συζήτηση, ενώ καταγράφονται και διαφορές, κυρίως ως προς τη διαδικασία έγκρισης του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και των Νόμων, τη σύνθεση των εποπτικών αρχών, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θέματα διοίκησης τους και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιείται για την κατανομή των εσόδων από τους έμμεσους φόρους στις συνιστώσες πολιτείες.

Στο κεφάλαιο του Εδαφικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «παρά τις θέσεις της τ/κ πλευράς ότι το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί κατά την τελευταία φάση των συνομιλιών για λόγους ασφάλειας από διαρροές, υπάρχει συναντίληψη για συζήτηση των κριτηρίων που πρέπει να διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές».

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε πως «η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι πως δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων». Σημείωσε ως άξιο αναφοράς τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως το όποιο σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να παρέχει προστασία εις τη μία των κοινοτήτων με τρόπο που θα εκλαμβάνεται ως απειλή από την άλλη κοινότητα. «Εάν δηλαδή υπάρχουν ή συνεχίσουν να υπάρχουν στρατεύματα, μπορεί να θεωρείται ότι παρέχουν ασφάλεια στη μία κοινότητα αλλά την ίδια ώρα να αποτελούν απειλή για την άλλη», σημείωσε.

Για το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος είπε υπάρχει συναντίληψη πως οι όποιες μεταβατικές ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα αναγκαίες, απόλυτα συγκεκριμένες και να έχουν το μικρότερο δυνατό εύρος και διάρκεια.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν συναντιλήψεις στην εφαρμογή της αναλογίας 2 προς 1 σε ό,τι αφορά τους Κύπριους αξιωματούχους σε πολιτικά ή νομικά αξιώματα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Εφαρμογή της αναλογίας 2 προς 1 σε ό,τι αφορά τα μέλη της Ευρωβουλής και ότι θα υπάρχει Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών σε όσα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιοτήτων των πολιτειών.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πασιφανές από τα όσα μέχρι τώρα έχω εκθέσει ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος σε κάποια των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, διαπιστώνονται διαφωνίες σε σειρά άλλων θεμάτων».

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως υπάρχει αριθμός θεμάτων για τα οποία δεν υπήρξε ακόμα ουσιαστική διαβούλευση ή και που χρειάζονται τεχνική επεξεργασία και στήριξη.

«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, απαιτείται χρόνος προκειμένου να παρουσιάσουμε ενώπιον του λαού μία συνολική λύση. Εύχομαι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό και θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να επιτύχουμε λύση μέσα στο 2016» είπε ο Πρόεδρος. Στόχος του, ανέφερε, είναι να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού μία ολοκληρωμένη πρόταση που δεν θα τυγχάνει παρερμηνειών, δεν θα έχει κενά και ασάφειες και θα απαντά στις όποιες ανησυχίες του κυπριακού λαού.

Διεθνείς, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και προβληματισμοί ως προς την ακολουθητέα πορεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε μια σειρά προβληματισμών για τις επιδράσεις της λύσης στην Τουρκία σε σχέση με τα δεδομένα που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Επίσης, ανέπτυξε προβληματισμούς για τα οφέλη που η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκομίσουν από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως αυτό που απαιτείται είναι η συγκροτημένη στρατηγική, που θα αξιοποιεί τα περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και θα αξιολογεί στη δεδομένη στιγμή τα υπέρτερα συμφέροντα των κρατών που εμπλέκονται, ώστε και με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών να κάψουμε την αδιαλλαξία και να ανατρέψουμε την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.

Υπέδειξε πως η λύση του Κυπριακού, αν ενδιαφέρει για τους όποιους άλλους λόγους τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, θα πρέπει πολύ περισσότερο να ενδιαφέρει τον κυπριακό λαό.

«Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους, Ε/κ και Τ/κ, πως η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού, που θα δημιουργεί συνθήκες αλληλοσεβασμού, που δεν θα επιτρέπει την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας, ούτε φυσικά και το αντίστροφο. Μία συμφωνία που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους» είπε

Διαβεβαίωσε ακόμα πως η επίκληση των όποιων κινδύνων από τη μη λύση, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διάθεση από μέρους του να αποδεχθεί σχέδιο που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή τις ανησυχίες του κυπριακού λαού τις οποίες, όπως ανέφερε, γνωρίζει πολύ καλά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top