ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου

Το Eurogroup λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το πρόγραμμα, τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και την ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που συνέβαλαν στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάστηκε τελικά 2 από τα 10 δις ευρώ του προγράμματος, "γιατί η χώρα μπορεί πλέον να σαν σταθεί μόνη στα πόδια της". "Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική για την επανένωση της νήσου και αυτό λαμβάνεται υπόψη από τους Υπουργούς Οικονομικών", κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.


Σε σχέση με το πάντα επίκαιρο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, "ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά", ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στο δημοσιονομικό για τα επόμενα χρόνια.

"Δεν μπορώ να σας πω πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση", επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Για την πρώτη φάση της καθόδου της τρόικας για την αξιολόγηση, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις και "παρότι η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων μάς απασχολεί", όπως είπε,  "εμείς διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανεβάσει ταχύτητα".

"Oι εταίροι έχουν επίγνωση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι δύσκολες κοινωνικά και πολιτικά", αναφέρει, συμπληρώνοντας όμως ότι "είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015".

Τέλος, αναγνώρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης", επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να έρθουν πίσω τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και οι τράπεζες να βοηθούν τις επιχειρήσεις".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top