ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: «Χάσαμε το μέτρο» με την απεργία των νοσηλευτών

Α. Νεοφύτου: «Χάσαμε το μέτρο» με την απεργία των νοσηλευτών

Για απώλεια του μέτρου και αιτήματα εκτός ορθολογισμού, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφερόμενος στην απεργία των νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ).

Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για χειρότερες πρακτικές από τις πρακτικές του παρελθόντος, για κατάργηση της κοινωνικής δικαιοσύνης αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, καθώς για υπονόμευση των προσπαθειών για υιοθέτηση ενός Σχεδίου Υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία από το Κίνημα Οικολογία Μπροστά, ο κ. Νεοφύτου είπε με αφορμή την απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, ότι τον ενοχλεί όταν χάνεται το μέτρο και όταν “ξεφεύγουμε από τον ορθολογισμό, και πολύ σύντομα ξεχνάμε αυτά που βιώσαμε ως τόπος”, και όταν επίσης λόγω εκλογών, κάποιοι πιστεύουν πως υπό την απειλή ότι θα τιμωρήσουν με τη ψήφο τους, πρέπει το πολιτικό σύστημα να ενδίδει στις απαιτήσεις τους.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν είναι ενάντια στον συνδικαλισμό, αλλά σε πράξεις και ενέργειες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Ανέφερε πως το 2016 που η Κύπρος ακόμη δεν έχει βγει από το Μνημόνιο, μια συντεχνία των νοσηλευτών κατήλθε σε απεργία ζητώντας επίδομα γιατί η εργασία τους έχει ιδιαιτερότητες και αναβάθμιση της κλίμακας εισδοχής.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια, αν μετά από τόσα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τώρα θυμηθήκαμε ότι αυτό το επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσθέσουμε έξτρα επιδόματα, όπως επίσης διερωτήθηκε τι άλλαξε σήμερα σε σχέση με πριν 2, 3 ή 5 χρόνια.

Πρόσθεσε πως η ΠΑΣΥΝΟ ζητά σήμερα από ένα κράτους του οποίου ο λαός έκανε θυσίες για να ξεφύγει τη χρεοκοπία, από την κλίμακα Α4 να πάνε στην κλίμακα Α8. Πρόσθεσε πως το αίτημα αυτό δεν πάει ενάντια μόνο στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διερωτήθηκε γιατί ο γιατρός που θέλει 12 χρόνια για να πάρει πτυχίο να δεχτεί να προσληφθεί στο δημόσιο στην κλίμακα Α9 τη στιγμή που οι νοσηλευτές θα προσλαμβάνονται στην Α8. Όπως είπε, ένας γιατρός που θα προσληφθεί στην Α9 μετά από 12 χρόνια σπουδών θα λαμβάνει αρχικό εισόδημα χαμηλότερο από ένα συνομήλικο του νοσηλευτή, ο οποίος προσλήφθηκε στην Α8 μετά από 3 χρόνια σπουδές. Και αυτό λόγω των αυξήσεων που θα πάρει ο νοσηλευτής από τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε.

“Πού θέλουμε να πάρουμε αυτό τον τόπο, ξεκινήσαμε τα παλιά;”, διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως αυτές οι συμπεριφορές μάς φέρνουν στο νου μια εικόνα πολύ χειρότερη από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, γιατί όταν ακόμα είχαμε οικονομική ευμάρεια δεν είχε τεθεί αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως την ώρα που θέλουμε να αυτονομήσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, κάποιοι προσπαθούν να αυξάνουν το κόστος των νοσηλευτηρίων αυτών, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά.

Πρόσθεσε πως οι νοσηλευτές που απεργούν θα πρέπει να δουν τους συμπολίτες τους που είναι στην ανεργία. Ανέφερε πως δεν είναι η ώρα οι νοσηλευτές να θέτουν αιτήματα εξωπραγματικά με απεργίες που τιμωρούν ουσιαστικά τον ίδιο τον ασθενή και τον φορολογούμενο που τους πληρώνει. Κάλεσε, τέλος, να συγκρίνουν τον μέσο μισθό των νοσηλευτών στο δημόσιο με το μέσο μισθό των νοσηλευτών στον ιδιωτικό τομέα.

Συνάντηση με Κίνημα Οικολογία Μπροστά

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολογία Μπροστά, ο κ. Νεοφύτου είπε χρειάζεται η παρέμβαση του Κινήματος για τα οικολογικά ζητήματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

“Χαρήκαμε ακούγοντας τις θέσεις του Κινήματος που θέτουν ως κυρίαρχη πολιτική τους τα θέματα οικολογίας. Χρειάζονται οι καθαρές φωνές οι οικολογικές γιατί το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας”, είπε.

Επίσης, συμβούλεψε τον Πρόεδρο του Κινήματος να μην μετατρέψει το Κίνημα ως όχημα πολιτικής για να έχει παρέμβαση στο κάθε ζήτημα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ανδρέας Μασούρας στις δικές του δηλώσεις είπε πως η εθιμοτυπική συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για τις πράσινες θέσεις του Κινήματος και κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από τα θέματα της πράσινης και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

“Το πιο σημαντικό είναι ότι το Κίνημα θεωρεί ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την πολιτική και κοινωνική οικολογία στην Κύπρο, να αγγίξουμε όλα τα φάσματα που αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη πολιτική, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της προστασίας και των δικαιωμάτων των ζώων, το ζήτημα της πράσινης και της αειφόρου ανάπτυξης”, είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον το Κίνημα έχει πρόθεση να ασχοληθεί και με άλλα πολιτικά ζητήματα και να διεκδικήσει έδρα στη Βουλή, ο κ. Μασούρας είπε πως η οποιαδήποτε τοποθέτηση του Κινήματος θα μείνει καθαρά σε θέματα οικολογίας, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας από το να αγωνιστεί για αυτά τα θέματα μέσα από οποιοδήποτε χαράκωμα.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις τους με το υφιστάμενο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλοντιστών, ο κ. Μασούρας είπε πως τους έχουν καλέσει σε δημόσιο διάλογο, χωρίς όμως να έχουν οποιαδήποτε ανταπόκριση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Ερχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες - Ολα όσα περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Eurovision 2024: Σκόνη και θρύψαλα έκανε ο Ελβετός το βραβείο του - Η viral στιγμή με το «ατύχημα»

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Τζορτζ



«Ανατολίτικο παζάρι»  στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Καθοριστική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top