ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για άρση απορρήτου εγγράφων και εξεύρεση αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλής

Συζήτηση για άρση απορρήτου εγγράφων και εξεύρεση αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλής

Συνεδρίασε σήμερα η ad hoc Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την οποία συζητήθηκε πρόταση για άρση της εμπιστευτικότητας εγγράφων, που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα και κατατίθενται στη Βουλή.

Στη συνεδρία συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Αρχή απορρήτου στο Υπουργείο Αμυνας και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λαμάρης είπε ότι η πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γ. Περδίκης, Ζ. Κουλίας και Ν. Κουτσού είναι όπως η Ολομέλεια να μπορεί να αποχαρακτηρίσει ένα εμπιστευτικό έγγραφο που κατατίθεται στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νομοθεσία είναι σαφέστατη ότι δηλαδή μόνο αυτός που χαρακτηρίζει ένα έγγραφο μπορεί να κάνει την αποχαρακτήριση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων /Συνεργασία Πολιτών να μπορεί η Βουλή να άρει την εμπιστευτικότητα εγγράφων, όταν κρίνει ότι κακώς έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά από αυτούς που τα κατέθεσαν ενώπιον της Βουλής.

Η αρχή απορρήτου, είπε, πληροφόρησε τη Βουλή ότι το Σώμα είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται την εμπιστευτικότητα του εγγράφου από όποιον το έχει καταθέσει και δεν έχει την εξουσία να κρίνει εάν πληροί ο χαρακτηρισμός του εγγράφου τις πρόνοιες της νομοθεσίας και ότι μόνο αυτός που το καταθέτει μπορεί να άρει την εμπιστευτικότητα.

«Eμείς δεσμευόμαστε ότι με την εκλογή μας στη νέα Βουλή θα προωθήσουμε και τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά το απόρρητο ώστε να καλύπτεται και η τροποποίηση του κανονισμού», είπε.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εξέτασε πρόταση νόμου των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία που αφορά τα μονοεδρικά κόμματα που δεν έχουν πρόσβαση στα πρακτικά επιτροπών όπου δεν συμμετέχουν. Για το θέμα αυτό, ο κ. Λαμάρης είπε ότι είναι δίκαιο να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό.

Εξάλλου, ο κ. Λαμάρης είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε και πρόταση του ΑΚΕΛ για μια σειρά αλλαγών έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η δουλειά στις εργασίες της Βουλής και στην ολομέλεια που περιλαμβάνει σκέψεις για μείωση του ποσοστού που απαιτείται για συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η αναπλήρωση του Προέδρου της Βουλής όταν απουσιάζει. Ο κανονισμός προβλέπει ότι είναι ο γηραιότερος εκτός και εάν αποφασίσει διαφορετικά το Σώμα.

Θεωρούμε, είπε, ότι θα μπορούσε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα - πλην αυτού που θα πάρει την προεδρία της Βουλής - να ορίσουν από έναν βουλευτή, ο οποίος θα αναπληρώνει, δεν θα είναι αντιπρόεδρος, αλλά θα αναπληρώνει στις εργασίες της ολομέλειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top