ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σούπερ Τρίτη»: Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ ανοίγουν την ψαλίδα - Δείτε τα αποτελέσματα

«Σούπερ Τρίτη»: Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ ανοίγουν την ψαλίδα - Δείτε τα αποτελέσματα

Η δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον κι ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι είναι οι νικητές των σημερινών εκλογών της «Σούπερ Τρίτης», αυξάνοντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος των κομμάτων τους. Παρά τη συντονισμένη εκστρατεία εναντίον του, από τους ανθυποψηφίους του, μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίζει μέχρι στιγμής 7 πολιτείες, έναντι 2 του Τεντ Κρουζ και μίας του Μάρκο Ρούμπιο.

Επτά πολιτείες προστίθενται μέχρι στιγμής στα στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον, έναντι 4 του Μπέρνι Σάντερς.

755 ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες πρόκειται να αποφασιστούν στην αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης, σε σύνολο 2.340 και 855 Δημοκρατικοί σε σύνολο 4.132. Χάρη στους «υπερεκλέκτορες», δηλαδή τα στελέχη του κόμματος που είναι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του κόμματος «εξ οφίκιο», πριν την «Σούπερ Τρίτη» είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 546 εκλεκτόρων, έναντι 87 του Μπέρνι Σάντερς.

Στους ρεπουμπλικάνους, τα αποτελέσματα μέχρι τη Δευτέρα έδιναν στον Τραμπ 82 εκλέκτορες, στον Κρουζ 17, στον Ρούμπιο Ρούμπιο 16, στον Κάσικ 6 και στον Κάρσον 4.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της «Σούπερ Τρίτης», η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει ακόμη 335 εκλέκτορες έναντι 145 του Σάντερς. Τα μέχρι στιγμής κέρδη για τον Ντόναλντ Τράμπ ανέρχονται σε 139 εκλέκτορες, έναντι 52 του Τεντ Κρουζ και 25 του Μάρκο Ρούμπιο.

Πριν οκτώ χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στις πολιτείες της Βιρτζίνια και της Τζόρτζια, χάρις στις ψήφους των Αφροαμερικανών, που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Φέτος οι μαύροι του αμερικανικού Νότου επέστρεψαν στο στρατόπεδο των Κλίντον, χαρίζοντας στην Χίλαρι μεγάλες νίκες, όπως ακριβώς στον σύζυγό της το 1992.

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε και τις δύο πολιτείες, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα των άλλων δύο αντιπάλων του, γερουσιαστών Τέντ Κρουζ και Μάρκ Ρούμπιο.  Χάρη στην επικράτησή του στην πολιτεία του το Τέξας και την Οκλαχόμα, ο γερουσιαστής Κρουζ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τον Μάρκο Ρούμπιο, στον οποίο επένδυαν οι μετριοπαθής ηγεσία των ρεπουμπλικανών.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

Στη Τζόρτζια, η Κλίντον λαμβάνει το 72% έναντι 27% του Σάντερς.

Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ λαμβάνει 42%, ο Κρουζ 24% κι ο Ρούμπιο 22%.

Στη Βιρτζίνια,  Κλίντον 64%, Σάντερς 35%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 35%, ο Ρούμπιο 32% κι ο Κρουζ 17% κι ο Κάσικ 8%

Το Βερμόντ έδωσε 86% στον Σάντερς και 14% στη Χίλαρι Κλίντον. Για τους Ρεπουμπλικάνους, Τραμπ 32%, Κάσικ 30%, Ρούμπιο 19% και Κρουζ 10%.

Στην Αλαμπάμα, Κλίντον 82%,  Σάντερς 14%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 46% ο Ρούμπιο 16% κι ο Κρουζ 21%, ο Κάσικ 5% κι ο Κάρσον 8%,

Στην Οκλαχόμα, Σάντερς 51% Χίλαρι Κλίντον 41% % και στους Ρεπουμπλικάνους, ο Κρουζ 35%, ο Τράμπ 30%, κι ο Ρούμπιο 24% .

Στο Τεννεσί, Κλίντον 68%, Σάντερς 30%. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Τράμπ 44%, ο Κρουζ 22% ο κι ο Ρούμπιο 19% .

Στο Τέξας, Χίλαρι Κλίντον 68%, Σάντερς 30%. Στους Ρεπουμπλικάνους Κρουζ 41%, ο Τραμπ 28% κι ο Ρούμπιο 19%

Στη Μασαχουσέτη, Χίλαρι Κίντον 51% , Μπέρνι Σάντερς 48 %. Στους Ρεπουμπλικάνους ο Τράμπ 49%, ο Ρούμπιο 18% κι ο Κρουζ 10 κι ο Κάσικ 17%

Στο Αρκάνσας, Κλίντον 68%, Σάντερς 28%. Για τους Ρεπουμπλικάνους, Τραμπ 34%, Κρουζ 27%, Ρούμπιο 26%.

Στη Μινεσότα, Σάντερς 59%, Κλίντον 41%.  Στους Ρεπουμπλικανούς, Ρούμπιο 37%, Κρουζ 24% και Τραμπ 20%.

Στο Κολοράντο, ο Σάντερς με 52% προηγείται της Χίλαρι Κλίντον 46%.

Ο κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι που παρουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ στην επινίκεια συγκέντρωση στο Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, περιέγραψε την μεγάλη υποστήριξη σε διαφορετικές πολιτείες ως «κίνημα». Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στον γερουσιαστή της πολιτείας Μάρκο Ρούμπιο, υποσχόμενος να αφιερώσει πολύ χρόνο της εκστρατείας στη Φλόριδα.

«Όπως έχω δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση για την οποία όλοι μιλούν, έτσι θα κάνουμε μεγάλη και την Αμερική», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, επιτιθέμενος στην Κίνα και το Μεξικό, που αποσπούν θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.

«Μεγάλες εταιρείες φεύγουν και πηγαίνουν σ’ άλλες χώρες του κόσμου», είπε.

Αποκάλεσε «ηττοπαθή», ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή που προειδοποίησε ότι αν ο Τραμπ κερδίσει το χρίσμα θα αλλάξει κόμμα κι οι ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να στραφούν σε τρίτο ανεξάρτητο υποψήφιοι.

«Κοιτάξτε τις πολιτείες που κέρδισα. Το κόμμα μας μεγαλώνει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορώ να κερδίσω τη Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε.

O Τεντ Κρουζ στην ομιλία του είπε ότι αν λάβει το χρίσμα ο Τραμπ δεν θα είναι καλό για το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι μόνο η δική του υποψηφιότητα είναι βιώσιμη.

Χαρούμενη η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στους υποστηρικτές της από το Μαϊάμι της Φλώριδας, είπε πως η μέρα ήταν μια πραγματική Σούπερ Τρίτη.
«Η χώρα αυτή ανήκει σ’ όλους μας κι όχι σ’ αυτούς που λατρεύουν ή πιστεύουν ένα μόνο πράγμα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, έχοντας πίσω από το βήμα που μιλούσε εκπροσώπους διαφόρων φυλών και θρησκευμάτων, στέλνοντας μ’ αυτό τον τρόπο μήνυμα πολυπολιτισμικότητας.
Μιλώντας ως να έχει ήδη λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και έχοντας ως αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι διακύβευμα των εκλογών είναι μεγαλύτερο από ποτέ, επικρίνοντας τη ρητορική των ρεπουμπλικανών και την προσπάθειά τους να διαιρέσουν το λαό σε «εμάς» κι «αυτούς».

Ο Μπέρνι Σάντερς επέλεξε να μιλήσει νωρίς το βράδυ από το Βερμόντ, όταν ήταν γνωστές οι προβλέψεις μόλις τριών πολιτειών.
«Οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο για να επιλέξουμε τον πρόεδρο της χώρας, αλλά και πως θα μεταμορφώσουμε τη χώρα μας», είπε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής, εξαπολύοντας για μια ακόμη φορά επίθεση στα ειδικά συμφέροντα, τα πανίσχυρα λόμπι και τα super-PAC.

To μήνυμά του ήταν η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, τονίζοντας ότι δεν είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμου να έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο. Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αφροαμερικανική κοινότητα, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλείστων.

Ο Σάντερς υποσχέθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια σ’ όλες τις υπόλοιπες πολιτείες, μεταφέροντας το μήνυμά του σ’ όλη την Αμερική. Κάτι που είναι σε θέση να κάνει, με δεδομένο το ισχυρό προεκλογικό του ταμείο, χάρη στις μικρές συνδρομές εκατομμυρίων υποστηρικτών του.

Το Σάββατο υπάρχουν προκριματικές εκλογές και στα δύο κόμματα στο Κάνσας και τη Λουϊζιάνα και την Τρίτη 8 Μαρτίου στο Μισισίπι και το Μίσιγκαν. Επιπλέον, οι δημοκρατικοί υποψήφιοι αναμετρούνται το Σάββατο στη Νεμπράσκα και την Κυριακή στο Μέιν, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι, το Σάββατο στο Κεντάκι και το Μέιν, την Κυριακή στο Πορτορίκο και την Τρίτη στη Χαβάη και στο Αϊντάχο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top