ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση «βόμβα» Λακκοτρύπη: Από την Κύπρο και τον Ερατοσθένη πηγάζει το τεράστιο κοίτασμα Ζορ

Δήλωση «βόμβα» Λακκοτρύπη: Από την Κύπρο και τον Ερατοσθένη πηγάζει το τεράστιο κοίτασμα Ζορ

Από το όρος Ερατοσθένη πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, δήλωσε την Τετάρτη, (2/3) ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση του κυπριακού γεωολογικού δυναμικού κατέδειξε αριθμό στόχων παρόμοιας γεωολογικής μορφής με το Ζορ, κάτι που αποτυπώθηκε στο ενδιαφέρον εταιρειών για τον γ` γύρο αδειοδότησης.

Ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε στο 7ο Μεσογειακό Φόρουμ Υδρογονανθράκων τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαίτερα στο τι οδήγησε στη λήψη της απόφασης αυτής.

«Πρέπει να πω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσιάσαμε σήμερα, μετά βεβαίως από την ανάλυση τόσο των δικών μας γεωλόγων όσο και των ξένων συμβούλων μας είναι το καινούργιο γεωλογικό μοντέλο που αναπτύσσεται μετά την ανακάλυψη του (αιγυπτιακού) Ζορ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

Εξήγησε ότι ενώ μέχρι την ανακάλυψη του Ζορ όλα τα γεωλογικά μοντέλα βασίζονταν στις πηγές που προέρχονται κυρίως από τον Νείλο και δημιουργούσαν πετρώματα αμμώδους μορφής, όπως είναι το Λεβιάθαν, το Ταμάρ και το Αφροδίτη, η ανακάλυψη του Ζορ έδωσε μια νέα προοπτική και διάσταση ακριβώς, γιατί βασίζεται σε ανθρακούχα πετρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη.

«Και αυτός ήταν ένας από τους πιο ουσιαστικούς λόγους, όπως ανέφερα, έχουμε εντοπίσει αριθμό στόχων γύρω από τον Ερατοσθένη που είναι παρόμοιας μορφολογίας με το Ζορ και αυτό αποτυπώθηκε και στο ενδιαφέρον που είχαμε από ξένες εταιρείες και που έχουμε ακριβώς για την ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε.

Σε ερώτηση αν ο Ερατοσθένης αποτελεί την πηγή του Ζορ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι πράγματι το υποθαλάσσιο όρος είναι εκείνο που βοήθησε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές.

«Οι πηγές που δημιούργησαν την μορφολογία του Ζορ και τους υδρογονάνθρακες πηγάζουν από τον Ερατοσθένη», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτό δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα τεμάχια που θα προκηρύξει στον γ` γύρο αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό δίνει την αποτύπωση των προοπτικών.

«Όπως έχω πει, έχουμε εντοπίσει πολύ ενδιαφέροντες στόχους γύρω από τον Ερατοσθένη γιατί να υπενθυμίσω ότι ουσιαστικά η δομή του Ζορ, όπως και οι δομές που έχουμε εντοπίσει ως στόχους είναι οι αρχέγονοι ύφαλοι οι οποίοι, προφανώς ειδικά στο Ζορ, αποδείχθηκε ότι έχουν κρατήσει υδρογονάνθρακες», είπε, για να προσθέσει ότι «απ` εκεί και πέρα έχουμε τις γεωλογικές πληροφορίες για να πάρουμε τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον γ` γύρο αδειοδότησης».

Ο κ. Λακκοτρύπης έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται απλά για στόχους με προοπτική. «Δεν επιθυμώ να εκληφθεί ότι έχουμε ανακάλυψη ή ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει εντοπιστεί αριθμός στόχων στην περιοχή του περιερατοσθένη, που προσομοιάζουν με αυτές του Ζορ που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Σε ερώτηση για τις εταιρείες που αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για τον γ` γύρο αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες τις ίδιες, είτε είναι υφιστάμενες, είτε είναι νέες.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι για τα τεμάχια 2,3 και 9 γίνεται επανεπεξεργασία των δεδομένων από την κοινοπραξία ENI/KOGAS, σημειώνοντας ότι «και οι εξελίξεις με το Ζορ δίνουν και σε αυτά τα τεμάχια κάποια νέα διάσταση».

Τέλος αναφορικά με τα επόμενα βήματα για τον γ` γύρο αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως θα πρέπει να ειδοποιηθεί η ΕΕ για να ανακοινώσει τον γ` γύρο αδειοδότησης στην επίσημη εφημερίδα της Ένωσης με ταυτόχρονη ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και ακολούθως να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της αποχώρησης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top