ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με το πόθεν έσχες και την δήλωση στοιχείων των συζύγων κρατικών αξιωματούχων

Τι γίνεται με το πόθεν έσχες και την δήλωση στοιχείων των συζύγων κρατικών αξιωματούχων

Προχωρά το πόθεν έσχες με εκκρεμότητα τη δήλωση στοιχείων των συζύγων κρατικών αξιωματούχων

Με εκκρεμότητα που αναμένεται να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την υποβολή από τον ελεγχόμενο των περιουσιακών στοιχείων του ή της συζύγου του, ολοκληρώνεται η συζήτηση των τριών νομοσχεδίων για το πόθεν έσχες. Αναμένεται επίσης να διευκρινιστεί η αρχή που θα ελέγχει το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων και η κλίμακα των υποχρέων σε δήλωση πόθεν έσχες.

Μετά την συζήτηση των νομοσχεδίων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών των τεσσάρων νομοθετημάτων, ο Πρόεδρος του Σώματος Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι στα πρώτα τρία νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση του Συντάγματος, τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων συμφωνούν όλες οι πλευρές, προσθέτοντας ότι αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το οποίο ζητήθηκε να διευκρινιστεί κατά πόσο ο ελεγχόμενος θα περιλάβει τον ή τη σύζυγο στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων, όπως θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για τα ανήλικα τέκνα του.

Περαιτέρω ανέφερε ότι συζητήθηκε και ο κατάλογος των υπόχρεων αξιωματούχων να υποβάλουν τη δήλωση και σε αυτές τις διατάξεις η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Εξήγησε ότι σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων θα τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Πρόσθεσε ότι υπήρξε κατάληξη σύμφωνα με τις θέσεις και τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τη δημοσιοποίηση.

Ο κ. Σαμψών έφερε ως παράδειγμα ότι ο Εφορος Αποκρατικοποιήσεων θα υποβάλλει και θα δημοσιοποιεί τη δήλωση, ο Επίτροπος Ρυθμίσεων Τηλεπικοινωνιών θα υποβάλλει και δημοσιοποιεί, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα υποβάλλει και δεν θα δημοσιοποεί, ενώ ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα υποβάλλουν και δημοσιοποιούν.

Οσον αφορά την πρόταση νόμου της Επιτροπής Νομικών για τη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι υπήρξε πολύ παραγωγική συζήτηση και όλοι συμφωνούν ότι ως θέμα αρχής όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου της Επιτροπής διαλαμβάνει ότι όλοι οι υπάλληλοι Α11 και πάνω να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων ωστόσο, συνέχισε ενόψει των δυσκολιών για τον μεγάλο όγκο των δηλώσεων, έγινε εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών για επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης της μεταβολής τω περιουσιακών στοιχείων από τα τρία που διαλαμβάνει η πρόταση νόμου σε πέντε χρόνια.

Είπε επίσης ότι ηγέρθη θέμα για την αρχή ελέγχου. Εξήγησε ότι θα υπάρξει δυσκολία στην εισήγηση της Επιτροπής ότι τον έλεγχο θα διενεργούν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων των οικείων ελεγχόμενων και έγινε εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο έλεγχος να γίνεται από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, θέση με την οποία δεν διαφωνεί η Επιτροπή.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι σε έλεγχο πόθεν έσχες θα υποβάλλονται και οι αρχηγοί μη Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι είμαστε πολύ κοντά σε απόλυτη σύγκλιση στα πολιτικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι δεν υιοθετούνται ούτε απορρίπτονται οι εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι να τηρείται μεν η αρχή της αναλογικότητας, υπό το πρίσμα της λογικής ότι υπέρτερη της αναλογικότητας είναι η προστασία και διατήρηση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι θέση του κόμματος του είναι να περιληφθούν και οι σύζυγοι των ελεγχομένων προσώπων διαφορετικά δεν θα ψηφίσουμε κουτσουρεμένο πόθεν έσχες.

Είπε ακόμα ότι θα γίνει ούτως ή άλλως τροποποίηση του Συντάγματος και ως εκ τούτου η υποβολή από τον ελεγχόμενο και τα στοιχεία του ή της συζύγου μπορεί να ρυθμιστεί καταλήγοντας πως εάν δεν υποβάλλονται στοιχεία συζύγων θα θεσπιστεί πόθεν έσχες με ένα πόδι.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο έλεγχος των κρατικών αξιωματούχων θα γίνεται από ορκωτών ελεγκτών που θα καθορίζεται από θεσμούς της δημοκρατίας ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η δήλωση να γίνεται ηλεκτρονικά.


Νομοσχέδιο θεραπεία κατηγορουμένων και καταδικασθέντων χρηστών ή ουσιαεξαρτώμενων προσώπων

....

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών είπε ότι ολοκληρώθηκε η κατ΄άρθρο συζήτηση και παραμένει να γίνει ακριβής σύσταση της Επιτροπής που θα εκφέρει άποψη για την ένταξη υπόδικου ή καταδικασθέντος σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να το ψηφίσουμε σε νόμο το νομοσχέδιο που θα παρέχει σε υπόδικους ή καταδικασθέντες το δικαίωμα να επιλέξουν αποθεραπεία αντί της έκτισης ποινή στις φυλακές.

Ανέφερε επίσης, ότι προέκυψε συγκεκριμένο πρόβλημα αναφορικά με τις δαπάνες που θα έχει η εφαρμογή του νόμου, καθώς στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τον Υπουργό Υγείας θα εξεύρουν τις αναγκαίες πιστώσεις ώστε να παρέχεται η θεραπεία.

Πρόσθεσε ότι με επιστολή στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι αν απαιτηθεί κόστος στην εφαρμογή της νομοθεσίας αυτό θα καλυφθεί στις ανώτατες οροφές του Υπουργείου Υγείας και εισηγείται όπως το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις αναγκαίες εξοικονομήσεις.

“Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει κατά πόσο μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις” ανέφερε προσθέτοντας ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο πριν από το τέλος του μήνα καθώς αποτελεί κοινωνική ανάγκη, που θα επηρεάσει τόσο τα τοξικοεξαρτημένα άτομα όσο και για τις οικογένειες τους.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Δαμιανού είπε ότι κατά τη συνεδρία εξηγήθηκε από τους επιστήμονες ότι οι άνθρωποι θα ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας με τη θέληση τους και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα φύλαξης τους.


Ποσόστωση γυναικών στα Συμβούλια των Ημικρατικών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση της ποσόστωσης των γυναικών στα Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top