ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από έντονη συζήτηση η Βουλή ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το έτος 2016

Κάτω από έντονη συζήτηση η Βουλή ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το έτος 2016

Μετά από συζήτηση για το μέλλον της ΑΗΚ και των ημικρατικών οργανισμών η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το έτος 2016, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €724.643.037 και έσοδα ύψους €740.962.000

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει πολιτική ιδιωτικοποίησης της Αρχής.

 Ανέφερε ότι η μελέτη για διαχωρισμό της ΑΗΚ κόστισε 400.000 ευρώ και κάλεσε την Κυβέρνηση να διατηρήσει την Αρχή ως οργανισμό δημοσίου δικαίου. Ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό διευθυντή στης Αρχής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι την ώρα που ακόμα πριν το μνημόνιο κάποιοι σχεδίαζαν την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, τώρα που υπήρξε διάλογος και έγινε μελέτη και ήρθε η απόφαση του Προεδρικού ότι δεν θα αποκρατικοποιηθεί η ΑΗΚ, είναι παράδοξο να γίνεται κριτική.

Πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ συμφώνησαν για το μέλλον της ΑΗΚ και δεν θα πρέπει να γίνεται κριτική όταν κάποιος αλλάζει τις θέσεις του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως δεν εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει στο θέμα της ΑΗΚ.

“Δεν μπορείτε να είστε αξιόπιστοι” ανέφερε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης παρατήρησε ότι δεν είναι κακό να αλλάζεις θέση, είναι όμως κακό να ασκείς αντιφατική πολιτική.

Παρατηρώντας ότι μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση δήλωνε ότι ήταν μνημονιακό προαπαιτούμενο του δανεισμού η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και ακολούθως δεν ήταν προαπαιτούμενο, είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως θέλουμε τους ημικρατικούς.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει σκλήρυνση των θέσεων της Κυβέρνησης στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι θέλουμε ιδιωτικοποίηση της αγοράς, θέλουμε να επιτρέπουμε και σε άλλους να πωλούν ρεύμα και αυτό μπορεί να γίνει με ανταγωνιστικούς όρους μόνο εάν είναι ανεξάρτητο το δίκτυο. Αναφέροντας ότι στην Αγγλία υπάρχουν 30 παραγωγοί και για 3,1Κ ο λογαριασμός είναι 40 στερλίνες, διερωτήθηκε ποια οικογένεια στην Κύπρο πληρώνει 50 ευρώ ρεύμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως όσοι προσεγγίζουν την ιδιωτικοποίηση δογματικά, παραβλάπτουν το συμφέρον του τόπου και του λαού.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η λογική να είναι να χρεοκοπήσουμε την ΑΗΚ για να ιδιωτικοποιηθεί, επειδή θα τη χρεοκοπήσουμε.

Είπε ακόμα ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν χρεωκοπία και εξέφρασε την άποψη ότι την πορεία του ανταγωνισμού δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, μπορούμε μόνο να την καθυστερήσουμε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι πλήρες ξεπούλημα των πάντων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι ο κ. Μαυρίδης λέει την αλήθεια. Πρόσθεσε ότι η αγορά ηλεκτρισμού είναι ήδη φιλελευθεροποιημένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “επιδιώκετε να ιδιωτικοποιήσετε τη Cyta και θα ακολουθήσει κάθε κερδοφόρος οργανισμός.

Είπε ακόμα ότι θατσερισμός έχει πολύ καλούς φίλους στην Κύπρο και η πολιτική να φθείρεις από μέσα για να ξεπουλήσεις, συμμάχους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε "μακάρι να μας ακούγατε όταν μιλούσαμε για στρατηγικό επενδυτή στην Cyprus Airways".

O Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Πρόδρομου ανέφερε ότι λόγω φθοράς εκ των έσω πληρώνουμε τα ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως δεν γίνεται να δίνουμε την περιουσία του δημοσίου και του λαού στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top