ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσιακό στοιχείο η σύνταξη χηρείας

Περιουσιακό στοιχείο η σύνταξη χηρείας

«Ανοίγει ο δρόμος» για εξάλειψη της δυσμενούς διάκρισης για τους άντρες χήρους.

Οι τέσσερις περιπτώσεις αντρών που προσέφυγαν στα κυπριακά δικαστήρια και διεκδικούν σύνταξη χηρείας, ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξαλειφθεί η δυσμενής διάκριση που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος».

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι χήροι άντρες για να δικαιούνται σύνταξη χηρείας, πρέπει κατά τον χρόνο του θανάτου της συζύγου τους να ήταν μόνιμα ανίκανοι για αυτοσυντήρηση και να συντηρούνταν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την αποβιώσασα. Το γεγονός αυτό αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των αντρών, καθώς δεν τίθεται ανάλογη προϋπόθεση για τις χήρες γυναίκες.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας βρέθηκε τη Δευτέρα (21/3) στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία σημείωσε ότι είναι αντισυνταγματικό το σενάριο για μείωση της σύνταξης χηρείας που προέβλεπε τη σύμπηξη των δύο συντάξεων και την παραχώρηση του 72,5% αντί του 100% του συνολικού ποσού στον χήρο ή στη χήρα, από τη μέρα ψήφισης του νόμου.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε επίσης το ενδεχόμενο ρύθμισης του τρόπου κατανομής της σύνταξης χηρείας στην περίπτωση που ο/η σύζυγος που απεβίωσε είχε συνάψει δύο ή περισσότερους γάμους. Όπως διευκρίνισε η Νομική Υπηρεσία, επειδή η σύνταξη θεωρείται περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει ο καταμερισμός να γίνεται στο Δικαστήριο κατά τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων των τέως συζύγων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top