ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Η ΚΔ δεν έτοιμη για λύση που να απειλεί την εθνική και φυσική επιβίωση μας

Ομήρου: Η ΚΔ δεν έτοιμη για λύση που να απειλεί την εθνική και φυσική επιβίωση μας

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασε την Τετάρτη (23/02) ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη για μια λύση, η οποία θα απειλεί την εθνική και τη φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και τη συνέχιση της.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Ομήρου είπε ότι στον αγώνα της λύσης Κύπρος και Ελλάδα και απόδημος ελληνισμός θα συνεχίσουν να βαδίζουν μαζί, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυπριακός ελληνισμός με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη του μητροπολιτικού ελληνισμού θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες για να υπάρξει λύτρωση από τα δεινά της επί 42 τώρα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.

“Εκφράζω για μια ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη του ελληνισμού στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής, για αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, για τη συνεχιζόμενη για 42 τώρα χρόνια τουρκική στρατιωτική κατοχή”, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στα χθεσινό (22/03) τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες, ο κ. Ομήρου τόνισε πως τόσο η περιοχή, όσο και η Ευρώπη περνούν δύσκολες ώρες, για να προσθέσει ότι χρειάζεται ο συντονισμός και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, για να αντιμετωπιστεί το απεχθές φαινόμενο της τρομοκρατίας, που απλώνεται ως εφιάλτης πλέον πάνω από την Ευρώπη, απειλώντας τον παραδεδεγμένο τρόπο ζωής των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

“Και βεβαίως πέραν από λεκτικές καταδίκες χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρύτερος προβληματισμός, για τις ακολουθούμενες πολιτικές. Ποιοι ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή; Ποιοι ευθύνονται για τις συγκρούσεις στην περιοχή; Ποιοι οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και όχι μόνο; Γιατί είναι αυτή η αποσταθεροποίηση, που έχει εκκολάψει και το Ισλαμικό Κράτος και τους Τζιχαντιστές και το απεχθές φαινόμενο της τρομοκρατίας;”, είπε ο κ. Ομήρου.

Όπως πρόσθεσε “η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”, σημειώνοντας ότι “δυστυχώς, η Ευρώπη φάνηκε ανέτοιμη και εν πολλοίς ανίκανη να διαχειριστεί και την οικονομική κρίση, όταν εκδηλώθηκε πριν από μερικά χρόνια, αλλά και την προσφυγική κρίση, η οποία βρίσκεται σε έξαρση”.

“Και τώρα”, είπε, “έχει να διαχειριστεί αυτό το θέμα της ασφάλειας των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Και βεβαίως είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την πρόληψη και την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας, το οποίο δηλητηριάζει τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Από εκεί πέρα, όμως, πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος προβληματισμός, για τις πολιτικές που ακολουθούνται ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ”.

Επίσης, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην Κύπρο με την ευκαιρία των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, για να σημειώσει ότι η συγκεκριμένη μέρα είναι οδηγός, φωτοδότης στην πορεία του κυπριακού, αλλά και του ευρύτερου και μητροπολιτικού ελληνισμού για την υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων.

“Είμαστε έτοιμοι για λύση το συντομότερο δυνατόν, αλλά δίνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε έτοιμοι για μια λύση η οποία θα απειλεί την εθνική και τη φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τη συνέχιση της ΚΔ. Σε αυτό τον αγώνα πάμε μαζί και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μαζί Κύπρος και Ελλάδα και ο απόδημος ελληνισμός”, κατέληξε.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου είναι διαχρονικές, σημειώνοντας πως η καρδιά και το βλέμμα των Ελλήνων όλων, καθώς και του κόμματος της είναι στραμμένη στην Κύπρο, η οποία είναι πάντα μέσα στην καρδιά τους.

Σημείωσε ακόμα πως το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη διαδικασία και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι το προηγούμενο διάστημα, η κ. Γεννηματά είπε πως “ήταν και είναι ένα κτύπημα στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της λογικής της ανοικτής κοινωνίας και της δημοκρατίας μας”, συμπληρώνοντας πως “θα πρέπει η Ευρώπη ενωμένη σαν μια οικογένεια, χωρίς φόβο, να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία και στον φανατισμό”.

“Όχι μόνο στα λόγια, όχι με καθυστέρηση, όπως αντέδρασε και στο οικονομικό πρόβλημα και στην προσφυγική κρίση. Άμεσα θα πρέπει να δείξουμε ότι με περισσότερη Ευρώπη απαντάμε σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή. Και έχει μεγάλη αξία να το λέμε αυτό από εδώ από την Κύπρο, γιατί για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το κεκτημένο γιατί θέλουμε εξάλλου και μια λύση όπως είπε ο Πρόεδρος μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο μια λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό”, πρόσθεσε.

Πηγή — ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top