ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίστηκε η δίκη για την Τρ. Κύπρου

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίστηκε η δίκη για την Τρ. Κύπρου

Δεν παρουσιάστηκε επαρκής μαρτυρία, λέει η υπεράσπιση στην υπόθεση Τρ. Κύπρου

Δεν υπήρξε επαρκής μαρτυρία που να δείχνει ότι όντως υπήρξε για σκοπούς χειραγώγησης της αγοράς επηρεασμός της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, ότι πέντε μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής είχαν διαφορετική άποψη από τον Άλκη Πιερίδη σε σχέση με το πότε ξεκαθάρισαν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της τράπεζας καθώς και ότι δεν παρουσιάστηκε μαρτυρία σε σχέση με την πρόθεση των κατηγορούμενων να συνωμοτήσουν για να ξεγελάσουν το επενδυτικό κοινό ήταν μερικά από τα σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου για μη έγκαιρη ανακοίνωση των κεφαλαιουχικών της αναγκών.

Με την σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο Δημήτρης Αραούζος ο οποίος παρουσιάζεται για τους Θεόδωρο Αριστοδήμου και Ανδρέα Αρτέμη και παρουσίασαν εξ ολοκλήρου τις δικές τους οι δικηγόροι Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος επίσης παρουσιάζεται για τον κ. Αρτέμη και τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, ο Ευστάθιος Ευσταθίου δικηγόρος του Αντρέα Ηλιάδη και Ηλίας Στεφάνου ο οποίος εμφανίζεται για τον Γιάννη Κυπρή.

Δόθηκε χρόνος στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής για να παρουσιάσει τη δική της αγόρευση ενώπιον του Δικαστηρίου ως τη Δευτέρα, 11 Απριλίου στις 0900.

Τη θέση, μεταξύ άλλων, ότι για να διαφανεί ότι υπήρξε χειραγώγηση το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να έχει μαρτυρία ότι όντως υπήρξε επηρεασμός της τιμής της μετοχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εξέφρασε ο Δημήτρης Αραούζος. Ανέφερε ότι στις 27/6/2012 η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ήταν €0,266, στις 28/6 €0,259 και στις 29/6 €0,285. Αυτή η μαρτυρία προσφέρθηκε από την πλευρά μας, είπε.

Η Κατηγορούσα Αρχή, συνέχισε, είπε ότι είναι αδιάφορο αν επηρεάστηκε με οποιοδήποτε τρόπο η τιμή της μετοχής. Ωστόσο, ο κ. Αραούζος αναφέρθηκε σε απόφαση του εφετείου ότι αν δεν υπάρχει μαρτυρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι αποδείχθηκε το συστατικό στοιχείο ότι αυτή η πληροφορία θα μπορούσε ή επηρέασε σημαντικά την τιμή της μετοχής. Τι μαρτυρία παρουσιάστηκε ενώπιον σας, διερωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση: καμιά.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι εκκρεμεί εδώ και 3 εβδομάδες καταγγελία που έχει κάνει για δηλώσεις που έγιναν ότι «το κράτος αναμένει καταδίκες μέσα στο 2016 και σ` αυτή την υπόθεση μεταξύ άλλων».

Στην αγόρευσή του ανέφερε ότι για να βρεθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να αποκλείεται κάθε σενάριο αθωότητας. Δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας ούτε περιστατικής ούτε άμεσης σε σχέση με το βασικό συστατικό του αδικήματος της συνωμοσίας για χειραγώγηση της αγοράς που είναι η ύπαρξη συμφωνίας, πρόσθεσε.

Η Κατηγορούσα Αρχή, συνέχισε ο κ. Τριανταφυλλίδης έβαλε μια περίοδο 14 μέχρι τις 19 Ιουνίου. Στις 14 έγινε μια προσύσκεψη στο γραφείο του κατηγορουμένου 2 (Αριστοδήμου). Ο κατηγορούμενος 5 (Πεχλιβανίδης) ήταν στην Ελλάδα. Ο κατηγορούμενος 3 (Αρτέμη) ήταν σε σύσκεψη στο ισόγειο. Ο κ. Χατζημιτσής είπε στην κατάθεσή του ότι δεν είναι 100% ότι ο κατηγορούμενος 3 ήταν παρών, πρόσθεσε.

Τι μαρτυρία έχετε, διερωτήθηκε. Ακούσατε 5 τουλάχιστον μάρτυρες από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής όχι από πλευράς υπεράσπισης οι οποίοι διαφώνησαν με τον κ. Πιερίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μοναδικός μάρτυρας που είχε κίνητρο να αυτοδικαιωθεί διότι έκανε την έρευνα. Εξέφρασε τη δική του θέση ότι η υπόθεση αυτή ήρθε ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι συνεννοήθηκαν ελάτε να συντονιστούμε να περιπαίξουμε τον κόσμο;, διερωτήθηκε ο Ευσταθίος Ευσταθίου. Έχετε ίχνος μαρτυρίας, που να δημιουργεί υποψία έστω ότι αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονταν πως να ξεγελάσουν τον κόσμο, ρώτησε το Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα σε σχέση με τα λεχθέντα από τον πελάτη του κατά την Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2012, είπε ότι το γεγονός ότι είχε στείλει την ομιλία του στα αρμόδια τμήματα για έλεγχο υποδεικνύει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να πει ψέματα. Σε ότι αφορά απαντήσεις που έδωσε ο πελάτης του είπε ότι ήταν κυρίως διαδικαστικής φύσης καθώς και ότι δεν έγινε ξεκάθαρο από τους μάρτυρες ποιος από τους δύο (Αριστοδήμου ή Ηλιάδης) έδωσε απάντηση στις ερωτήσεις.

Για ένα παζλ στοιχείων που συμπληρώνουν τη λίστα Χατζημιτσή έκανε λόγο ο Ηλίας Στεφάνου συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της δικής του γραπτής αγόρευσης. Έθεσε το ερώτημα πότε υπήρξε η συνωμοσία και υπενθύμισε ότι στη βάση του κατηγορητηρίου έχει διευκρινιστεί ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες ήταν περίπου στα €400 εκ., ακριβώς, σημείωσε, τα μίνιμουμ τις λίστας Χατζημιτσής.

Η ουσία είναι, είπε ο κ. Στεφάνου, πότε κατέληξαν στα €400 εκ. και για ποιους κατηγορούμενους και δεν είναι θεωρητικά ως εκ της θέσης τους. Υπέβαλε στο δικαστήριο ότι η κατάληξη του παζλ είναι η ημέρα που κάνουν συνεδρία μετά την Επιτροπή Maxi.

Παράλληλα σε σχέση με τον πελάτη ανέφερε ως προς την αναφορά της συνωμοσίας, τουλάχιστον για τον κατηγορούμενο 6 από τις σημειώσεις τις χειρόγραφες φαίνεται ότι ο ίδιος ζητούσε να αναμένουν να δουν τι θα μας πει ο Κρίστης Χατζημιτσής και αναφέρθηκε επίσης και στη θέση του κ. Κυπρή να τεθεί θέμα προς συζήτηση. Δείχνει άνθρωπο που δεν συνωμοτεί για να καταδολιεύσει οποιονδήποτε, είπε ο κ. Στεφάνου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top