ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Ετοιμάζεται σχέδιο εθελουσίας εξόδου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Ετοιμάζεται σχέδιο εθελουσίας εξόδου

Εξελίσσονται οι κεντροποιήσεις μονάδων στον Συνεργατισμό, ενώ συζητείται και σχέδιο εθελουσίας εξόδου για μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης εξελίσσονται στο Συνεργατισμό οι κεντροποιήσεις Μονάδων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, εκτός από την κεντροποίηση της Οικονομικής Διεύθυνσης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Γιάννος Σταυρινίδης, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι έχει συσταθεί Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων, αρμοδιότητα της οποίας είναι να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Συνεργατισμού, αξίας €600 εκατομμυρίων και ότι συζητείται ο καταρτισμός ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα τεθεί, όπως εκτιμά, ενώπιον του προσωπικού μετά το Πάσχα με στόχο την αποχώρηση 100-150 ατόμων.

Ειδικότερα, ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι η Ανώτερη Διεύθυνση Τεχνολογίας, η οποία ήταν ανεξάρτητη εταιρεία, ενσωματώθηκε πλήρως μέσα στην δομή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου η κεντροποίηση της Μονάδας κανονιστικής συμμόρφωσης, αρμοδιότητα της οποίας είναι να παρακολουθεί ότι όλα γίνονται με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς που εκδίδουν οι επόπτες.

Ανέφερε επίσης ότι η Μονάδα Ελέγχου έχει κεντροποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων ενώ οι υπόλοιπες κεντροποιήσεις εξελίσσονται, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο νέο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, το οποίο εγκρίθηκε στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ο κ. Σταυρινίδης είπε ακόμη ότι όλες οι κεντροποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, εκτός από την Οικονομική Διεύθυνση που θα κεντροποιηθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι έχουν γίνει τριμελές όλες οι Επιτροπίες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), οι οποίες αποτελούνται πλέον από δύο εκτελεστικούς του κάθε ΣΠΙ και από ένα εκτελεστικό της ΣΚΤ.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου
------------------
Ο κ. Σταυρινίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι συζητείται ο καταρτισμός ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα τεθεί, όπως εκτιμά, ενώπιον του προσωπικού μετά το Πάσχα, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί.

Ανέφερε ότι στόχευση θα είναι να αποχωρήσουν 100-150 άτομα από τους περίπου 2.700 που εργάζονται σήμερα στον Συνεργατισμό, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι ο Συνεργατισμός δεν έχει υπεράριθμο προσωπικό, αλλά μόνο οριακά περισσότερο, γύρω στα 40 άτομα.

Θα λειτουργήσουμε αυτό το σχέδιο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Συνεργατισμό να προσλάβει νέο προσωπικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εξειδικευμένες ανάγκες, κατέληξε ο κ. Σταυρινίδης.

Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων
-----------------------
Ο κ. Σταυρινίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχει συσταθεί Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων, αρμοδιότητα της οποίας είναι να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Συνεργατισμού το οποίο αφορά 1.400 ακίνητα, αξίας €600 εκατομμυρίων, με βάση τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου του 2015.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Επικοινωνίας της είπε ότι το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από εμπορικά ακίνητα, χωράφια και ελάχιστα στεγαστικά ακίνητα και πρόσθεσε ότι αυτό το χαρτοφυλάκιο αποτελεί το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, ο οποίος παλιά επένδυε μέρος των κερδών του στην ακίνητη περιουσία.

“Ένα πάρα πολύ μικρό μέρος αυτού του χαρτοφυλακίου” αποτελείται από ακίνητα που κατάσχεσε παλιά ο συνεργατισμός έναντι δανείων, σημείωσε.

Εξήγησε ότι σε όσους αγοράσουν από τα ακίνητα του Συνεργατισμού θα τους προσφέρεται χαμηλότερο επιτόκιο δανείου κατά 0,50% από τα υφιστάμενα στεγαστικά επιτόκια του Συνεργατισμού που ανέρχονται σήμερα στο 3,00%.

Ανέφερε ότι όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία των ΣΠΙ, θα μεταφερθούν, με βάση το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, σε εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα υποστηρίζεται από τον Συνεργατισμό και υπογράμμισε ότι αυτή η κίνηση δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιοποίηση των ΣΠΙ γιατί αποτελεί μια εσωτερική λογιστική πράξη.

Ο κ. Σταυρινίδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στους στόχους του Συνεργατισμού να αποκτήσει ακίνητο έναντι διαγραφής μη εξυπηρετούμενου δανείου γιατί δεν θέλουμε, όπως τόνισε, “να αποξενωθεί περιουσία από τον κυπριακό λαό”, προσθέτοντας ότι “θα προσπαθήσουμε και θα επιμείνουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης για να κρατήσει ο κόσμος την περιουσία του”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την δέσμευση που έχει αναληφθεί στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, θα γίνει η μεταφορά όλου του προσωπικού κάτω από την ΣΚΤ και εξήγησε ότι αυτό αφορά την μεταφορά στην ΣΚΤ του συμβολαίου εργοδότησης που διατηρεί σήμερα το προσωπικό με το ΣΠΙ, χωρίς να επηρεάζονται οι πρόνοιες του συμβολαίου.

Αυτό θα γίνει, όπως εξήγησε, για να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινείται το προσωπικό μέσα στο σύστημα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα.

Είπε ακόμη ότι για αυτό το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τις συντεχνίες έτσι ώστε να γίνουν όλα ομαλά χωρίς να υπάρξει αναστάτωση του προσωπικού.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top