ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροχιοδρομούνται εξελίξεις στο Κυπριακό; Σε Άγκυρα και Λευκωσία η Βικτώρια Νούλαντ

Τροχιοδρομούνται εξελίξεις στο Κυπριακό; Σε Άγκυρα και Λευκωσία η Βικτώρια Νούλαντ

Η κ. Νούλαντ αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Τουρκία περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι στα τέλη Απριλίου αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αρμόδια για το Κυπριακό, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στα τέλη της εβδομάδας η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, για να συνεχίσει πάνω στα όσα συζήτησαν πριν δέκα μέρες στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεών της βρίσκεται το Συριακό, η τρομοκρατία και η αντιμετώπιση του ISIL. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί μετά τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, αλλά και το Κυπριακό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα επιδιώξει να δει κατά πόσο οι θετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδευτούν σύντομα από έμπρακτες κινήσεις, ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλαπλώς εκφράσει την υποστήριξή της στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κυπριακό και επενδύει στην καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ομάδα που ασχολείται με το Κυπριακό, εντός της αμερικανικής κυβέρνησης και η Ουάσιγκτον επιθυμεί αφενός να εξακριβώσει αν υπάρχει «δάκτυλος της Αγκυρας» κι αφετέρου να στηρίξει τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει η Βικτώρια Νούλαντ στη Λευκωσία, στις 19 Απριλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και τον Μουσταφά Ακιντζί, για να ενημερωθεί και από τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Κυπριακό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top