ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις

«Πράσινο φως» για αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις

Προς ομόφωνη ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο για τις βουλευτικές εκλογές, οδηγείται το νομοσχέδιο για ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις, το οποίο αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έδωσε σήμερα το πράσινο φως και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ομόφωνα απ' όλα τα κόμματα. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή οι οφειλές προς το ΤΚΑ ανέρχονται στα €297 εκ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η ανακούφιση των οφειλετών, οι οποίοι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν δικαστικά και άλλα μέτρα.

Η κυβέρνηση προτείνει διευθέτηση των οφειλόμενων ποσών με 36 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από την υπουργό εργασίας να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων ώστε τα ποσά να είναι μικρότερα προς διευκόλυνση των οφειλετών. Τα κόμματα προσανατολίζονται να επεκτείνουν την περίοδο του σχεδίου αποπληρωμής στις 48 δόσεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο κάθε οφειλέτης θα έχει περίοδο τριών μηνών να δηλώσει αν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο σχέδιο. Εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα αναστέλλει την ποινική δίωξη που εκκρεμεί εναντίον του οφειλέτη. Με την πληρωμή των καθυστερημένων οφειλών τότε ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τις επιβαρύνσεις. Να σημειωθεί ότι οι επιβαρύνσεις ανέρχονται στο 3% για κάθε μήνα που καταγράφεται καθυστέρηση.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ένας οφειλέτης καθυστερήσει την αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών, τότε τερματίζεται το σχέδιο αποπληρωμής.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι όταν το χρέος ενταχθεί στο σχέδιο των δόσεων ο γενικός εισαγγελέας θα αναστέλλει τις ποινικές διώξεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι οι πολίτες με τη ρύθμιση αυτή θα γλυτώνουν από τις ποινικές διώξεις και τις φυλακίσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα φέρει σχετική τροπολογία για αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε αριθμό που θα κυμαίνεται μεταξύ 36 και 100 μηνιαίες δόσεις.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 7 Απριλίου, ακολουθεί δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ που αφορούσαν ρυθμίσεις, τόσο για τις οφειλές προς το ΤΚΑ, όσο και προς το ΦΠΑ. Αναμένεται να αποσαφηνιστεί το κατά πόσον θα κατατεθεί και η πρόταση νόμου που αφορά και τις καθυστερημένες οφειλές προς το ΦΠΑ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top