ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ - Ρωσία συμμαχία: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το κόμμα «Just Russia» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΔΕΚ - Ρωσία συμμαχία: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το κόμμα «Just Russia» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΕΔΕΚ και το Ρωσικό κόμμα «A just Russia» -Δίκαιη Ρωσία- υπέγραψαν την Πέμπτη 5/5/2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας μνημόνιο συνεργασίας.

Στόχος των δυο κομμάτων όπως σημείωσαν είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου και της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισαν:

α) την ανάγκη της διακομματικής συνεργασίας για την ανάπτυξη των φιλικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων

β) την ανάγκη να προσφέρουν στη διερεύνηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές του 21ου αιώνα, καθοδηγούμενα από παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου 

γ) Να προωθήσουν και να εμβαθύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών και άλλων δεσμών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, 

δ) Tόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης του κοινοβουλευτισμού ως ενός από τα προαπαιτούμενα για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπερίσχυση του δικαίου.

O κ. Σιζόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» μιλώντας για την αναγκαιότητα η Κύπρος να απεμπλακεί από τις ΝΑΤΟϊκες συμμαχίες οι οποίες όπως υπογράμμισε ευθύνονται για την εισβολή του 1974.

«Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα σήμερα στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής είναι αναγκαία και απαραίτητη και ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται για δίκαιη και βιώσιμη, δημοκρατική λύση στο Κυπριακό», είπε και αναφέρθηκε στις τρεις προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση των προσπαθειών λύσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη πρόταση είναι η κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που να ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, και στην οποία θα λάβουν τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρήσει στην Ρωσία στρατιωτικές διευκολύνσεις καθώς επίσης και εμπλοκή των Ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο είπε πως η υπογραφή μεταξύ των δύο κομμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα κόμματα αντιπροσωπεύουν άμεσα μερίδα του λαού. Ευχήθηκε κάθε καλό στα δύο κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να φέρει απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που προνοεί η συνεργασία.

Ο κ. Ρομάνοβιτς από πλευράς του ανέφερε αρχικά ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί λόγω της στάσης του στο θέμα της Κριμαίας, όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι Βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επειδή, όπως είπε, ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος του λαού της Ρωσίας και της Κριμαίας να είναι μαζί.

Σημείωσε επίσης ότι η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ των δύο κομμάτων θα βοηθήσει στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Τόνισε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι ο λαός της χώρας ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας θα πρέπει να ζήσουν σε πατρίδα για να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον αλλά και ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, στην Άγκυρα και το Λονδίνο.

Ο κ. Ρομάνοβιτς αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας είπε πως αυτό θα βοηθήσει σε διάφορες κατευθύνσεις όπως η συνεργασία σε οργανώσεις νεολαίας και γυναικών επιδιώκοντας μια πιο δίκαιη κοινωνία. Επίσης, μέσω του Μνημονίου, πρόσθεσε, θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού μέσω ανταλλαγής επισκέψεων ανθρώπων της τέχνης και στην εκπαίδευση. Ο κ. Ρομάνοβιτς ανέφερε πως μεταξύ των δύο κομμάτων συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπών για ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και στην περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Ρομάνοβιτς εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την γνωριμία του με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε Πατριάρχη της Πολιτικής. Όπως είπε, τέτοιοι πολιτικοί και τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι σήμερα και νιώθει ιδιαίτερα τυχερός που τον γνώρισε.

ThemaOnline/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top