ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαρέσκεια ΓΓ ΑΚΕΛ για το πάγωμα της ελευθεροποίησης της βίζας για Τούρκους πολίτες

Ευαρέσκεια ΓΓ ΑΚΕΛ για το πάγωμα της ελευθεροποίησης της βίζας για Τούρκους πολίτες

Ευαρέσκεια για τη στάση της Ευρωβουλής να παγώσει τη διαδικασία ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ λόγω της μη εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το θέμα της δημόσιας υγείας, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ απέστειλε σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο «ζητώντας ακριβώς να πράξουν αυτό που έχει αποφασιστεί», δηλαδή την υλοποίηση όλων των κριτηρίων από τις τουρκικές Αρχές.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι καλύτερα, αντί να ξεκινούμε μια διαδικασία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ μας, να δούμε πώς ο καθένας από τη δική του πλευρά μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν στη βάση αρχών τα διάφορα ζητήματα τα οποία αναπτύσσονται».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζητούμενο και η απαίτησή μας είναι η ΕΕ να σταθεί στις αποφάσεις τις οποίες η ίδια έχει πάρει και χαίρομαι γιατί το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμπεριφερθεί με αυτό τον αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το πάγωμα της διαδικασίας ελευθεροποίησης της βίζας θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί από τη χθεσινή εξέλιξη και συμπλήρωσε: «Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η προσέγγιση που αναπτύσσεται στην ίδια την Τουρκία από τον κ. Ερντογάν, οποίος έχει επιβεβαιωθεί με τις πρόσφατες εξελίξεις ότι είναι ο πανίσχυρος άνδρας στην Τουρκία. Οι τοποθετήσεις που λαμβάνει σε διάφορα ζητήματα μας ανησυχούν συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου θέματος».

Σημείωσε όμως ότι η ανησυχία αυτή «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είτε εμείς θα πρέπει να καθυστερήσουμε τις διαπραγματεύσεις, είτε ακόμη χειρότερα θα πρέπει να συμπεριφερθούμε με ανάλογο τρόπο».

Λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν «συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν έχει στις προτεραιότητες τους την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «για μας πρέπει να είναι προτεραιότητα η συνέχιση του διαλόγου και η προσπάθεια να εξαντλήσουμε έστω και εκείνα τα μικρά περιθώρια που υπάρχουν να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τα περιστάσεις για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτός πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος».

Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για την υγεία

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα της υγείας, κ. Κυπριανού τάχθηκε εκ νέου κατά της εισαγωγής ενός πολυασφαλιστικού σχεδίου υγείας, διότι αυτό θα συνεπάγεται την αύξηση του κόστους για το φορολογούμενου κατά €300 – €350 εκατομμύρια και τη δημιουργία ασθενών πολλαπλών ταχυτήτων, ενώ επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει το 2012 η Κυβέρνηση Χριστόφια με αποτέλεσμα η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να καθυστερήσει τρία ολόκληρα χρόνια.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την υγεία, ο κ. Κυπριανού, αφού είπε πως η Τρόικα συμφωνούσε με τη θέση του ΑΚΕΛ για ένα ΓΕΣΥ με ένα παροχέα, είπε πως δυστυχώς η Κυβέρνηση επειδή θεωρούσε ότι έπρεπε να εισαγάγει τις ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα της υγείας με το πολυαφαλιστικό σύστημα, καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια.

«Και όταν συνειδητοποίησε ότι δεν γινόταν αποδεχτή η θέση υπαναχώρησε και μας υποσχέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί του για θέματα υγείας ότι θα το επαναφέρει εκείνο το νομοσχέδιο», είπε, για να προσθέτει ότι «εμείς αναμένουμε να δούμε και θα κρίνουμε».

Ο κ. Κυπριανού είπε το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί «από ιδιοτροπία», όπως είπε, για το πολυασφαλιστικό σχέδιο υγείας, αλλά για δύο λόγους. Ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κόστη του ΓΕΣΥ, με υπολογιζόμενη αύξηση 30%—35% ή €300 με €350 εκατομμύρια περισσότερα, τα οποία θα επιβαρυνθεί ο κόσμος και την ίδια στιγμή θα δημιουργήσουμε ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων, όποιος διαθέτει περισσότερη οικονομική δυνατότητα θα παίρνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Κυπριανού κατέθεσε δώδεκα εισηγήσεις για ένα καθολικό ΓΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε την άμεση κατάθεση και ψήφιση εκσυγχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την ανεξαρτησία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να διασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση, την επαναφορά της χρηματοδότησης της υγείας στα επίπεδα της προηγούμενης Κυβέρνησης με εξαίρεση το κονδύλι αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, την επένδυση στη δημόσια υγεία των τελών που εισπράττονται από τις συμπληρωμές και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Εισηγήθηκε επίσης την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων (διοικητική, οικονομική και επιστημονική) και την πλήρη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου τμήματος στο Υπουργείο Υγείας, υπό του οποίο θα είναι ενταγμένα όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια που θα έχουν πλήρη οικονομική αυτοδιαχείριση, την εφαρμογή δομής στα νοσηλευτήρια με αποπαγοποίηση θέσεων, αποκατάσταση έκτακτου προσωπικού και άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων.

«Η Αριστερά», κατέληξε, «έχει ευθύνη και υποχρέωση να αντισταθεί στις πολιτικές που μετατρέπουν το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή σε προνόμιο ή ακόμα και πολυτέλεια για τους λίγους. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top