ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Έφορος Εκλογών: «Η μη άσκηση εκλογικού δικαιώματος προνοεί πρόστιμο» -Ώρες διεξαγωγής ψηφοφορίας

Γ. Έφορος Εκλογών: «Η μη άσκηση εκλογικού δικαιώματος προνοεί πρόστιμο» -Ώρες διεξαγωγής ψηφοφορίας

Στις 7:00 της Κυριακής (22/5) θα ανοίξουν οι κάλπες για τις Βουλευτικές Εκλογές και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.

Τις ώρες της ψηφοφορίας καθώς και άλλα σημεία του Εκλογικού Νόμου που αφορούν τη μυστικότητα της ψήφου, την απαγόρευση των διαφημίσεων και των προεκλογικών συγκεντρώσεων από την προηγούμενη των εκλογών, υπενθυμίζει με ανακοινώσεις του σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Όσον αφορά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., τοπική ώρα.
 
Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών. Επισημαίνεται ότι, με πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Εκλογικό Νόμο, το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.
 
Όσον αφορά τη διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών δίνει οδηγίες προς τους ψηφοφόρους. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση, οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιο της οικείας εκλογικής περιφέρειας, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα πρέπει επίσης να είναι βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τι ψήφισε ο καθένας.
 
Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που δίνεται σ´ αυτούς   από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.  

Σε σχέση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ο Γενικός Εφορος τονίζει ότι αυτή απαγορεύεται εντός των εκλογικών κέντρων από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντα υπαλλήλου και αυτό μόνο για επικοινωνία με τον οικείο Έφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών.
 
Σημειώνει ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειόμενης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάμουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

Σε σχέση με το πού ψηφίζει ο κάθε πολίτης, οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο διαδίκτυο στο wtv.elections.moi.gov.cy στο www.elections2016.gov.cy και στο www.moi.gov.cy όπου με την καταχώρηση του αριθμού ταυτότητας και της ημερομηνίας γεννήσεως δίνονται όλες οι πληροφορίες. Επίσης, οι πληροφορίες δίνονται και μέσω γραπτού μηνύματος στέλλοντας μήνυμα στον αριθμό 8999, καταχωρώντας wtv κενό τον αριθμό ταυτότητας κενό και την ημερομηνία γέννησης.

Τέλος, υπενθυμίζει, ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και ότι η Νομοθεσία προνοεί ότι οποιοσδήποτε εκλογέας παραλείψει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα €341.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top