ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ.Φωκαϊδης: Η Κύπρος μπορεί να έχει αναβαθμισμένη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

Χ.Φωκαϊδης: Η Κύπρος μπορεί να έχει αναβαθμισμένη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

Η διεξαγωγή για πρώτη φορά στην Κύπρο σεμιναρίου με θέμα την αξιοποίηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό `Αμυνας αντανακλά πριν και πάνω από όλα την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Κύπρου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ασφάλειας και άμυνας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την έναρξη του σεμιναρίου, στο οποίο απηύθυνε και χαιρετισμό, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι το συνέδριο δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και απευθύνεται τόσο σε ερευνητές, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν προγράμματα τεχνολογίας στο τομέα προγραμμάτων διπλής χρήσης, των προγραμμάτων δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς και για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ειναι ευκαιρίες σημαντικές που προσφέρονται για άντληση εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά ταμεία, ήδη στην τελευταία πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού `Αμυνας, δύο κυπριακές προτάσεις από σύνολο 30 σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προεπιλεγεί και λαμβάνουν αυτή τη στιγμή τεχνοοικονομική υποστήριξη από τον οργανισμό προκειμένου να υποβληθούν για τελική αξιολόγηση και αν επιτύχουν να λάβουν πολύ σημαντική χρηματοδότηση εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία”, ανέφερε ο Υπουργός.

 

Μίλησε για ευκαιρίες που προσφέρονται και που δίνουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε ένα συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας, που μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά που ενδιαφέρουν όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή στο σημερινό σεμινάριο, και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά μας κέντρα.

Σε ερώτηση για τη σημασία τέτοιων σεμιναρίων για μικρές χώρες όπως είναι η Κύπρος ο ΥΠΑΜ είπε ότι όπως έχει αναφερθεί και από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA) καταδεικνύεται και από μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα ότι και οι μικρές χώρες όπως η Κύπρος μπορούν να έχουν αναβαθμισμένη συμμετοχή, μπορούν να αξιοποιήσουν πλεονεκτήματα και ευκαιρίες που προσφέρονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

“Δίνονται ευκαιρίες έτσι ώστε και η φωνή των μικρών κρατών να ακούγεται ενισχυμένη στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων”, ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης.

Εξάλλου στην εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο ο Υπουργός είπε ότι η διεξαγωγή του εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει το Υπουργείο για αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε διάφορα άλλα έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Αυτό, τόνισε, καταρρίπτει το μύθο ότι μόνο τα μεγάλα κράτη επωφελούνται από τον Οργανισμό αλλά αντίθετα ότι και τα μικρά κράτη μπορούν να έχουν προνόμια, οφέλη και ευκαιρίες ειδικά για χρηματοδότηση και σε αμυντικά έργα.

 

Ανέφερε ακόμη ότι η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου για τα επόμενα δυο χρόνια και για το λόγο αυτό γίνονται συστηματικές διαδικασίες για να προσφερθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό.

Ο ΥΠΑΜ είπε ότι για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το επόμενο έτος υπήρξε πρόνοια για συγκεκριμένο ποσό ειδικά για θέματα που σχετίζονται με την στρατιωτική έρευνα, τεχνολογία και ανάπτυξη και ότι αυτό αντανακλά την αποφασιστικότητα που υπάρχει για αναβάθμιση τέτοιων θεμάτων και ιεράρχησή τους ψηλά στις προτεραιότητες.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις προσπάθειες για αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς και τη δημιουργία ενός μοντέρνου και ευέλικτου στρατού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top