ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική Βουλή υπερψήφισε απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες

Η ελληνική Βουλή υπερψήφισε απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες

Εγκρίθηκε και με ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ήταν παρόντα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία υιοθετείται καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Η τροπολογία συγκέντρωσε 190 θετικές ψήφους, καθώς εκτός από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, την υπερψήφισαν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε καταρχήν από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση, με ρύθμιση που πέρασε μέσω του πολυνομοσχεδίου, άνοιξε παράθυρο για συμμετοχή Υπουργών σε εξωχώριες εταιρείες (offshore), θέτοντας μόνο ως προϋπόθεση η έδρα αυτών των εταιρειών να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν αυτές χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών «φορολογικοί παράδεισοι». Κατά τα δημοσιεύματα, πάντα, η διάταξη θα είχε αναδρομική ισχύ.

Η πληροφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «διευκολύνει» πιθανώς «δικούς της ανθρώπους» να συνεχίσουν να έχουν συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, αλλά και να δώσει «άφεση αμαρτιών», όπως ειπώθηκε, με την αναδρομική της ισχύ σε ορισμένους που ενδεχομένως δεν ήταν ως τώρα «νόμιμοι».

Μετά από έντονη πολιτική αντιπαράθεση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε την τροποποιητική τροπολογία στην Ολομέλεια, η οποία και υπερψηφίστηκε πριν από λίγη ώρα.  Εντούτοις, και η συζήτηση για το θέμα στην Βουλή κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από τη συζήτηση και δεν συμμετείχε ούτε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας ανοιχτά τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αιχμές τόσο για την αντισυνταγματικότητα της νέας διάταξης, όσο και για το ποινικά ακαταδίωκτο πλέον των ιδιοκτητών εξωχώριων εταιρειών.

«Η κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή...Εισάγεται μία διάταξη η οποία είναι τόσο αυστηρή όσο και αντισυνταγματική και κατά συνέπεια απολύτως ανεφάρμοστη», τόνισε, λίγο πριν αναγγείλει την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ότι παριστάνει τον «κήνσορα» φέρνοντας μια παντελώς αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη διάταξη, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της προηγούμενης διάταξης, την οποία και χαρακτήρισε σκανδαλώδη.

«Με την ψήφιση και δημοσίευση της ρύθμισης που καταργείται σήμερα πετύχατε το ποινικά ακαταδιώκτο των ιδιοκτητών offshore... Οι οποιοσδήποτε τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους...Επετεύχθη ο κρύφιος στόχος της κυβέρνησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. 
 
Αιχμηρά σχολίασε την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν πήρε το λόγο, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι ο «πολιτικός λόγος του Κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου Τύπου», «γιατί το έβαλε στα πόδια η ΝΔ; Γιατί αποχώρησε; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα έχουν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να μεταβιβάσουν τις μετοχές που έχουν στο εξωτερικό».

«Η ΝΔ μας καλούσε δύο μέρες να έρθουμε στη Βουλή, και όταν ήρθαμε για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και να καταλάβει ο λαός την αθλιότητα, το έβαλαν στα πόδια», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε χειροκροτούμενος: «Πάει πολύ να κατηγορεί την αριστερά για offshore το κόμμα του Παπασταύρου».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έντονη αντιπαράθεση και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «έχει πάρει δίπλα του στελέχη που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε να δώσει ονόματα ή να ανακαλέσει και ανταποδίδοντας κατηγόρησε τον κ. Θεοδωράκη για συκοφαντία.

Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να εκτονωθούν τα πνεύματα και στη συνέχεια αποφάσισε να διαγράψει τις αναφορές του κ. Θεοδωράκη από τα πρακτικά, εφόσον δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Τα μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά παγκύπρια κατά το τελευταίο τριήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας που αφορούσαν οχληρία, ρίψη κροτίδων, άναμμα λαμπρατζιών και άλλα αδικήματα που σχετίζονταν με τη νεανική παραβατικότητα. Επίσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκαν σε αρκετές κλήσεις που αφορούσαν πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top