ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του πληθωρισμού και ελληνικά ομόλογα στην ατζέντα της ΕΚΤ

Αύξηση του πληθωρισμού και ελληνικά ομόλογα στην ατζέντα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τονίσει τη δέσμευσή της να αυξήσει τον πληθωρισμό και να βοηθήσει την οικονομία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη, αλλά είναι απίθανο να παράσχει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η ανώτατη νομισματική Αρχή για την Ευρωζώνη των 19 χωρών μάχεται για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο μείον 0,1% και θεωρείται πολύ χαμηλός.

Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητο το πρόγραμμά ποσοτικής χαλάρωσης ύψους € 1.7 δισ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και πιθανόν να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, χάρη στην πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προσθέσει περισσότερα κίνητρα αν χρειαστεί για να αυξήσει τον πληθωρισμό, ώστε να πλησιάσει το στόχο της που είναι κοντά στο 2%.

Παράλληλα η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα κατά πόσο θα επανέλθει το λεγόμενο «waiver» στα ελληνικά ομόλογα, ώστε να ξαναρχίσει η ΕΚΤ να δέχεται κατ’ εξαίρεση από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας μηδενικού κόστους, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο ήταν αυξημένες λόγω της συμφωνίας στο Eurogorup της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ωστόσο η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης σε μερικά από τα πρόσθετα προαπαιτούμενα, καθιστούν την έγκριση από την ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου απίθανη, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τη συνεδρίαση σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Βιέννη.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση τους στο πρόγραμμα πέρυσι όταν η Αθήνα αρνήθηκε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματός της, επιδεινώνοντας την κρίση χρέους της και σχεδόν σπρώχνοντας τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top