ΥΓΕΙΑ

Παρέμβαση του ΠτΔ για νέα συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ζητεί ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών

Παρέμβαση του ΠτΔ για νέα συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ζητεί ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε την Τετάρτη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, ώστε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τάχιστα στη σύναψη νέας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι από την 1η Ιουνίου 2016 δεν παρακολουθούνται εξαιτίας της λήξης, στις 31 του Μάη 2016, της συμφωνίας του κράτους με το ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο Παιδί.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Ενταφιανός, είπε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρότατη δυσλειτουργία στην ιατρική παρακολούθηση των εφήβων και ενηλίκων γενικά, έπειτα από αποφάσεις που έχουν παρθεί από την Κυβέρνηση, η οποία, δεν ανανέωσε τη συμφωνία με το ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο Παιδί, η οποία έληξε στις 31 του Μάη 2016.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, υπάρχουν στην Κύπρο γύρω στις 6000 άτομα με συγγενή καρδιοπάθεια ενώ η ομάδα των ατόμων με συγγενή καρδιοπάθεια που χρήζει τουλάχιστον μία φορά ετήσια ή και περισσότερες επισκέψεις σε παιδοκαρδιολόγους για παρακολούθηση της ιατρικής κατάστασης αριθμεί τις 4000 άτομα.

Ο κ. Ενταφιανός εξήγησε ότι οι εκ γενετής καρδιοπαθείς ασθενείς και μέχρι τα 16 τους χρόνια ανέρχονται στα 2000 άτομα και άλλα 2000 από 17 και άνω.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη ομάδα παρακολουθείται από την Παιδοκαρδιολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου η οποία διαθέτει επαρκή εξοπλισμό και είναι κατάλληλα στελεχωμένη από δύο Παιδοκαρδιολόγους οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα το 2012 μετά που έτυχαν διετούς εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ο κ. Ενταφιανός είπε ότι “για τις ηλικίες από 17 ετών και άνω η Κυβέρνηση τα τελευταία εννέα χρόνια αγόραζε υπηρεσίες από το ιδιωτικό κέντρο γιατί υπήρχε ένα κενό και ούτε η κατάλληλη υποδομή στα δημόσια νοσηλευτήρια και ούτε και οι κατάλληλοι ιατροί”.

Είπε ότι η συμφωνία έληξε το Μάρτη του 2016 και μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου έγινε ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας για ακόμη δυο μήνες και έληξε 31 του Μάη το 2016 επομένως από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι και θεωρούμε ότι ως Σύνδεσμος έχουμε την ευθύνη για προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών – μελών μας.

Ο κ. Ενταφιανός είπε ότι “εμείς καλούμε την πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το θέμα και κυρίως ζητούμε ακόμα και προεδρική παρέμβαση για να μπορεί αυτή η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού να μην βρεθεί σε κατάσταση που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους”.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πέτρος Κάουλας, Βοηθός Ταμίας του Συνδέσμου διερωτήθηκε, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις τι ευθύνη παίρνουν, προσθέτοντας εάν “πρέπει να περιμένουμε να πεθάνει κάποιος για να αντιληφθούμε ότι αυτή κατάσταση δεν είναι σωστή και ότι δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε με τις ζωές είτε παιδιών είτε ενηλίκων”.

Ανέφερε ότι προηγουμένως υπήρχε κάλυψη με τρεις ιατρούς και για τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό ένας ιατρός να μπορέσει να χειριστεί όλες τις περιπτώσεις.

Παρών στη διάσκεψη Τύπου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί πλέον μια στρατηγική για δημιουργία υψηλού επιπέδου υποδομών και ταυτόχρονα αξιοποίησης της συσσωρευμένης εμπειρίας των λειτουργών του Ιατρικού Κέντρο “Παιδί”.

Πρόσθεσε ότι πρέπει “να γίνει επαναξιολόγηση των δεδομένων στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας γιατί όπως είναι η δομή μέχρι σήμερα δεν μπορεί ιατρός να εκτελεί χρέη καρδιολόγου και να βρίσκεται την ίδια ώρα και στα εξωτερικά ιατρεία και αλλού”.

Σε σύντομη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι πληροφορήθηκε για την μη ανανέωση της συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Ιατρικό Κέντρο “Παιδί” και έστειλε προς τούτο επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, λαμβάνοντας απάντηση που “εμένα καθόλου προσωπικά δεν με ικανοποιεί διότι θεωρώ ότι δεν έγινε προετοιμασία”.

Ανέφερε ότι αναμένει νεότερη πληροφόρηση και θα απευθυνθεί με νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας στην οποία θα εκφράσει τις ανησυχίες διότι δεν έλαβε τις απαντήσεις που ανέμενε στην πρώτη για το θέμα αλληλογραφία με το αρμόδιο υπουργείο.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top