ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δολοφονίες που συγκλόνισαν την Κύπρο / Το κοινό στοιχείο Αεροπόρων – Καλοψιδιωτών

Δολοφονίες που συγκλόνισαν την Κύπρο / Το κοινό στοιχείο Αεροπόρων – Καλοψιδιωτών

Οι δύο οικογένειες θρήνησαν το πρώτο τους θύμα το 1995, με μόλις ένα μήνα διαφορά. Και στις δύο περιπτώσεις αστυνομικοί βρέθηκαν στο μέσο της υπόθεσης προξενώντας ερωτήματα!

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Αστυνομικοί που έγιναν εκτελεστές και αδίστακτοι φόνοι που διαπράχθηκαν μέρα – μεσημέρι «εκκαθαρίζοντας» οικογένειες / Καλοψιδιώτες και Αεροπόροι είχαν φιλικές σχέσεις.

Η γκανγκστερική δολοφονία το βράδυ της Πέμπτης 23/6 του γνωστού επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, του Ηλία Χ΄΄ Ευθυμίου και της συζύγου του Σκεύης Χ΄΄ Ευθυμίου,  έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο.

Η υπόθεση των δολοφονιών των μελών της οικογένειας Αεροπόρων την δεκαετία του ’90 μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις υιού και πατέρα Καλοψιδιώτη, αλλά και την χρονική στιγμή που έκρηξη βόμβας σκότωσε τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Καλοψιδιώτη το 1995, αφού ένα μήνα πριν διαπράχθηκε η δολοφονία του πρώτου μέλους της οικογένειας Αεροπόρων.

Το ξεκλήρισμα των «Αεροπόρων» και της οικογένειας Καλοψιδιώτη

Της δολοφονίας του Φάνου Καλοψιδιώτη το βράδυ της Πέμπτης 23/6, είχε προηγηθεί το 1995 ο θάνατος του μικρότερου του αδελφού, Άντρου Καλοψιδιώτη, από έκρηξη βόμβας, η εν ψυχρώ εκτέλεση το 2014 του πατέρα του, Γιάνου Καλοψιδιώτη, έξω από το αγρόκτημα του, αλλά και η πενταπλή δολοφονία των σωματοφυλάκων του Φάνου Καλοψιδιώτη το 2012.

Όλα αυτά ξύπνησαν μνήμες δεκαετίας του ’90 και της «εκκαθάρισης» των Αεροπόρων, αφού οι δύο οικογένειες μοιράζονται την ίδια τραγωδία.

Σε τρία χρόνια δολοφονήθηκαν τρία άτομα της οικογένειας Αεροπόρων ξεκληρίζοντας έτσι την γνωστή οικογένεια της Λεμεσού. Μάλιστα, το παράξενο δεν τελειώνει εδώ αφού η έκρηξη βόμβας που σκότωσε τον Άντρο Καλοψιδιώτη έγινε ένα μήνα μετά την δολοφονία του Φορή Χαραλάμπους της οικογένειας Αεροπόρων.

Οι δολοφονίες των «Αεροπόρων»

  • 16 Οκτωβρίου 1995: Δολοφονείται ο Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής, σε ηλικία 50 χρόνων, έξω από την λέσχη του στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό. Αναβρασμός επικράτησε σε σχέση με τους δολοφόνους του Φορή, αφού κασέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενέπλεκαν ονόματα αξιωματικών της Αστυνομίας. Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν βρέθηκε και ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

 

  • 31 Ιουλίου 1998: Δολοφονείται εν ψυχρώ με τη χρήση αυτόματων όπλων, ο Άντρος Αεροπόρος, 34 χρόνων, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του. Για την υπόθεση δεν κατηγορήθηκε ούτε καταδικάστηκε ποτέ κανένας.

 

  • 16 Δεκεμβρίου 1998: Δολοφονείται ο μικρότερος αδελφός του Άντρου Αεροπόρου, Χαμπής, σε ηλικία 36 ετών, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού και σε ώρα αιχμής. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο δρόμο Υψωνα – Λεμεσού, τόσο ο ίδιος όσο και ο εξάδελφος του που ήταν συνοδηγός, αντιλήφθηκαν ότι σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως που τους ακολουθούσε επέβαιναν κουκουλοφόροι οι οποίοι κρατούσαν όπλα. Το ύποπτο αυτοκίνητο πλεύρισε το αυτοκίνητο του Χαμπή και ο ίδιος σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής τους, ενήργησε αστραπιαία προκαλώντας δυστύχημα με τους εκτελεστές του, ωστόσο βγαίνοντας από το αυτοκίνητο για να γλιτώσει έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αυτόματων όπλων που τον άφησαν νεκρό. Ο εξάδελφος του κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν και βρέθηκαν ένοχοι οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα άλλως Κινέζος, καθώς επίσης και ο Προκόπης Προκοπίου.

 

***Ο θάνατος του Άντρου Καλοψιδιώτη το 1995, από έκρηξη βόμβας, θεωρήθηκε ως ατύχημα, ωστόσο η οικογένεια μέχρι και σήμερα κάνει λόγο για δολοφονία. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι η Αστυνομία αν και μίλησε για ατύχημα, έκανε λόγο, μετά τον θάνατο του Άντρου, για πιθανή αλλαγή στρατοπέδων από κάποιους, αφού τόσον ο Γιαννάκης όσο και ο Άντρος Καλοψιδιώτης, εφέροντο ως τότε φίλοι των Αεροπόρων.

***Να υπενθυμίσουμε ότι για την δολοφονία του Γιάννου Καλοψιδιώτη το 2014 δεν κατηγορήθηκε ούτε καταδικάστηκε ποτέ κανένας.

***Όσον αφορά το πενταπλό φονικό των σωματοφυλάκων του Φάνη Καλοψιδιώτη το 2012, ως δράστες συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 32 και 42 ετών χωρίς ωστόσο να έχουν παραδεχθεί ενοχή στην υπόθεση. Για το πιο πάνω παραμένουν σημαντικά ερωτηματικά, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει προκύψει ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και δεν έχει βρεθεί το όπλο του φόνου.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top