ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: «Αναγνωρίζουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος»

Ιωνάς Νικολάου: «Αναγνωρίζουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος»

Τις βασικές προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού επισημαίνει ο Υπ. Δικαιοσύνης σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 στη Θεσσαλονίκη.

Στις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά για τη λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, σημείωσε, για την αποκατάσταση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας, την επανένωση των θεσμών και του λαού, την απουσία των εγγυήσεων και το σεβασμό των βασικών αρχών του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Νικολάου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «υπό το πρίσμα της εντατικοποιημένης φάσης στην οποία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κορυφαίου πολιτικού μας προβλήματος, επαναλαμβάνουμε σε κάθε περίσταση και με κάθε έμφαση ότι δεν θα αποδεχθούμε τίποτα λιγότερο, από μια λύση που θα επανορθώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη συνταγματική και εδαφική διάρρηξη που παράνομα και με τη βία των όπλων προκάλεσε στο νησί η Τουρκία».

«Επιδιώκουμε και προσβλέπουμε μέσω των προσπαθειών μας, σε ένα σχέδιο λύσης που θα επανενώνει τους θεσμούς και το λαό μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «οι μόνες εγγυήσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνει (η λύση), θα είναι αυτές της συνδημιουργίας, της ανάπτυξης και της προόδου για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νόμιμους κάτοικους».

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο σεβασμός των βασικών αρχών του διεθνούς, αλλά και του κοινοτικού δικαίου, κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ», τόνισε.

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στις «επί δεκαετίες τις ολέθριες συνέπειες της εσωτερικής διάσπασης», είπε ότι «αναγνωρίζουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος», ενώ συμπλήρωσε πως «έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μας υποχρέωση ως Ελληνισμός, να πορευτούμε στους κοινούς, τους εθνικούς μας οραματισμούς, ομόψυχοι και μονιασμένοι».

«Αυτή είναι η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση. Να τιμήσουμε δηλαδή όσους θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και της αξίες της φυλής μας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη», τόνισε.

Ο κ. Νικολάου μίλησε επίσης για την «ιστορική μας ευθύνη, έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου».

«Την επιβίωση των οποίων στον τόπο των προγόνων τους, οφείλουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε», είπε και κατέληξε: «Και σε αυτό, το εθνικό μας χρέος, ας έχουμε αείποτε φάρο αγωνιστικότητας και έμπνευσης, το πνεύμα της θυσίας των υπέρ πατρίδος πεσόντων αδελφών μας κατά το 1974».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες

Eurovision 2024: Tι ρούχο ετοιμάζει ο Κουδουνάρης για τη Silia Kapsis on stage; Το video στο Tik Tok



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top