ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: 400 κροίσοι έχασαν δισ. δολάρια, εκτός από έναν!

Brexit: 400 κροίσοι έχασαν δισ. δολάρια, εκτός από έναν!

Μαζικές απώλειες έστω και σε λογιστικό χρήμα σημείωσαν οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι απώλειες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου την Παρασκευή, λίγο μετά από την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που άνοιξε την πόρτα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν στα 127,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για Brexit είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η αξία της στερλίνας να γυρίσει 30 χρόνια πίσω. Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου 120 δισεκατομμύρια στερλίνες «έγιναν καπνός».

Η μεγαλύτερη «βουτιά» της στερλίνας από το 1985. Το νόμισμα της Βρετανίας υποχώρησε στα 1,33 δολάρια, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγγλική λίρα θα υποχωρήσει περισσότερο στα 1,25 δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο και στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του χρόνου.

Η αξία της στερλίνας αναμένεται να υποχωρήσει και έναντι του ευρώ. Για την ώρα ένα ευρώ αγοράζεται για 75 πένες στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος αλλά αναμένεται να αγοράζεται για 92 πένες έως το τέλος του 2016. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι τράπεζες: Barclays και Royal Bank of Scotland έχασαν 25% της αξίας τους.

Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν το 3.2% του συνολικού δικτύου των μετοχών τους να χάνεται, είδαν δηλαδή ένα συνδυαστικό ποσό της τάξεως του 3.9 τρισεκατομμύρια δολάρια να εξαφανίζεται.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης, ο Amancio Ortega ιδιοκτήτης της αλυσίδας ένδυσης Zara, ο οποίος εκτιμάται ότι έχασε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια μόλις ημέρα. Την ίδια στιγμή, ακόμη εννιά εκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, αντί να αυξάνεται, κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μεταξύ αυτών οι Bill Gates, Jeff Bezos και ο Gerald Cavendish Grosvenor, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Soros όμως κέρδισε…ξανά 

Ο εκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992, βρίσκεται στη λίστα με τους «μεγάλους κερδισμένους» του Brexit, σύμφωνα με τον «Independent».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το βρετανικό δημοψήφισμα έστειλε τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα μεγαλύτερο από 30 έτη. Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, λοιπόν, ο Soros είχε γράψει ένα άρθρο στον «Guardian» με το οποίο προειδοποιούσε για καταβαράθρωση της στερλίνας πάνω από 20% σε περίπτωση Brexit, μια υποτίμηση μεγαλύτερη και χειρότερη για τη βρετανική λίρα από εκείνη της «Μαύρης Τετάρτης» του 1992 που έκανε τον ίδιο πλούσιο.

Ο Soros άρχισε να αγοράζει χρυσό, προβλέποντας ουσιαστικά το Brexit και προκαλώντας με τις κινήσεις του πριν από το δημοψήφισμα ανησυχία στους επενδυτές.

Ο 85χρονος κατευθύνθηκε πρόσφατα με το ταμείο του Soros Fund Management LLC, το οποίο διαχειρίζεται 30 δισεκ. δολάρια για τον κ Σόρος και την οικογένειά του, σε αγορές χρυσού και μετοχές ανθρακωρυχείων, μια επένδυση που θεωρήθηκε ως οιωνός αδυναμιών σε διάφορες αγορές, αφού οι επενδυτές βρίσκουν συχνά καταφύγιο στον χρυσό σε περιόδους αναταραχής.

Αμέσως μετά το Brexit, η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται με άλμα 8,1% στα 1.358,54 δολάρια την ουγγιά μετά το χαμηλό δύο εβδομάδων στα 1.251,16 δολάρια την ουγγιά την Πέμπτη πριν το δημοψήφισμα.

Πηγή: fortune.gr 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Ερχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες - Ολα όσα περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Eurovision 2024: Σκόνη και θρύψαλα έκανε ο Ελβετός το βραβείο του - Η viral στιγμή με το «ατύχημα»

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Τζορτζ



ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top