ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόταση ΔΗΣΥ για μείωση Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Η πρόταση ΔΗΣΥ για μείωση Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Πρόταση για μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας το 2016 κατά 75% και κατάργησης του από το 2017, παρουσίασε σήμερα ο ΔΗΣΥ με παράλληλη κατάθεση 11 προτάσεων για συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την μείωση των δαπανών του κράτους με στόχο τα 30 εκ ευρώ ως αντιστάθμισμα.

Οι προτάσεις για μείωση των δαπανών περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει το κράτος σε απαλλοτριώσεις και άλλες οφειλές, μείωση των ενοικίων που καταβάλλει το κράτος, μείωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης αξιωματούχων της Δημοκρατίας, ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής συσσωρευμένης άδειας και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε υπαλλήλους που αφυπηρετούν, μείωση των δημοτικών συμβούλων, ρύθμιση των θεμάτων της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ρύθμιση των θεμάτων των Ταμείων Ευημερίας και Προνοίας και μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε αρχικά ότι πάγια θέση της παράταξης του είναι υπέρ της μείωσης των φορολογιών γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Οπως σημείωσε η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι ένας άδικος φόρος που τιμωρεί τους συνετούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που μέσα από φορολογημένα εισοδήματα έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία, επιβαρύνει την οικονομία, πλήττει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Οπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο επιβαρύνεται με τις πιο πολλές και βαριές φορολογίες, έξι στον αριθμό. Συγκεκριμένα, είναι φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών, τα τέλη Μεταβίβασης, ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο κράτος, ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας στις τοπικές αρχές, ο ΦΠΑ και η Έκτακτη Συνεισφορά την Άμυνα στα ενοίκια.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πρέπει να καταβάλλεται ένα λογικό ανταποδοτικό τέλος για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο να είναι στοχευμένο και όχι ως επιπρόσθετη επιβάρυνση προς τους πολίτες.

Για αυτούς τους λόγους, πρόσθεσε, ήταν και παραμένει η θέση μας ότι ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας που πληρώνεται στο κράτος πρέπει να καταργηθεί, και αυτές ήταν οι θέσεις μας και το 2010 όταν από τα 10 εκ Φόρος στην Ακίνητη Ιδιοκτησία η προηγούμενη Κυβέρνηση το ανέβασε στα 130 εκ ευρώ. Είπε πως η παρούσα Κυβέρνηση μέσα από τη σωστή οικονομική πολιτική και τη στήριξη και της Βουλής, έχει την ευκαιρία για σημαντικότατη μείωση του Φόρου. Η θέση του ΔΗΣΥ ωστόσο, όπως είπε, είναι η πλήρης κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας από το 2017.

Ως πρώτο βήμα η πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, προνοεί έκπτωση 75% πάνω στο φορολογητέο περσινό ποσό, κάτι που δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος με βάση τους προγραμματισμούς της Κυβέρνησης αλλά ελαφρύνει τους φορολογούμενος και δεν δημιουργεί σύγχυση για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από το 2013.

Συγκεκριμένα, για το 2016, η πρόταση του ΔΗΣΥ προνοεί όπως παραμείνουν οι συντελεστές και η κλιμακωτή φορολόγηση όπως αποφασίστηκε και ψηφίστηκε από τη βουλή και υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία και για το 2016. Επίσης η φορολογία που επιβάλλουν οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ να ισχύσει και για το 2016, αφού ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικές φορολογίες. Το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει και για το 2016, όπως ακριβώς έπραξε και πέρυσι, στην έκδοση των φορολογιών για την Φορολογία και αντί έκπτωσης 20% που ίσχυσε το 2015, να δοθεί συνολική έκπτωση 75% στα φορολογητέα ποσά που θα επιβληθούν.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 75%, θα είναι της τάξης των 27,5 εκ, ευρώ (25% των 110 εκ. ευρώ). Το ποσό των 27,5 εκ. ευρώ, σε συνάρτηση με τα 15 εκ. ευρώ που θα λάβουν οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται σε 42,5 εκ. ευρώ, που είναι και ο εισπρακτικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα προβεί σε ενέργεια που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κόστος και επιβάρυνση στο κράτος πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας, γι αυτό και παραθέτουν διάφορους τομείς από τους οποίους μπορεί το κράτος αν θέλει να υπάρξουν εξοικονομήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε πριν ξεκινήσει η ανάλυση των προτάσεων για εξοικονομήσεις, πως αυτές οι προτάσεις του ΔΗΣΥ μπαίνουν στο τραπέζι από το κόμμα του για να αποτελέσουν ενδεχομένως αντικείμενο πολιτικής και κυρίως κοινωνικής συζήτησης και πως δεν σημαίνει κατ` ανάγκη πως πρέπει να εφαρμοστούν όλες ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση των 30 εκ ως αντιστάθμισμα.

Ο Βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά είπε πως το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι το επιτόκιο που καταβάλλει το κράτος σε απαλλοτριώσεις και άλλες οφειλές, και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα επιτόκια της αγοράς καθώς τα καταβαλλόμενα επιτόκια σήμερα είναι πολύ πιο πάνω από αυτά που ανακοινώνονται.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τη μείωση στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος που πληρώνει σε ετήσια βάση περίπου 30 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα επωφεληθούν από την κατάργηση του ΦΑ, το κράτος θα μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί τους κάποια μείωση των ενοικίων. Με 5% μείωση στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος, η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ ενώ με 10% μείωση στα ενοίκια η ετήσια εξοικονόμηση δύναται να ανέλθει σε 3 εκ. ευρώ.

Η τρίτη πρόταση αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κρατικών αξιωματούχων και θα πρέπει να συζητηθεί όπως είπε ο κ. Κουλλάς η πλήρης κατάργηση των ωφελημάτων αυτών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η τέταρτη πρόταση αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης όλων των αξιωματούχων της Δημοκρατίας στο 65ο έτος, από το 60ο που ισχύει σήμερα, ενώ ως 5η πρόταση τίθεται η ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους. Το έκτο μέτρο αφορά την καταβολή σε αξιωματούχους που παραιτούνται ή αφυπηρετούν ή λήγει η θητεία τους συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης και ταυτόχρονα καταβολή σύνταξης και εφάπαξ ποσού. Θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην συσσωρεύεται τέτοια άδεια ή και αν συσσωρεύεται να μην πληρώνεται, όπως είπε ο κ. Κουλλάς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης συνέχισε με άλλο ένα μέτρο, το οποίο αφορά το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του κράτους που ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ. Οπως είπε, με 1% περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες, ποσό της τάξης των 11 εκ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί.

Αλλη μια πρόταση για εξοικονόμηση αφορά τη μείωση Δημοτικών Συμβούλων με βάση το τελευταίο προσχέδιο νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση ΤΑ, με βάση την οποία μπορεί να εξοικονομηθεί 1 εκ ευρώ.

Μια πρόταση του ΔΗΣΥ για εξοικονομήσεις αφορά την κάλυψη Ιδιωτικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Οπως είπε αρκετά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προσφέρουν ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων τους, χωρίς όμως να αποκόπτεται εισφορά από τους εργαζομένους και ο Οργανισμός, και κατά συνέπεια το κράτος, επωμίζεται ολόκληρο το κόστος που ανέρχεται γύρω στα 30 εκ. Συνεπώς με μια εισφορά και των υπαλλήλων θα εξοικονομηθούν 15 εκ.

Επίσης, ο κ. Μαυρίδης είπε πως υπάρχουν και άλλα Ταμεία στους ημικρατικούς Οργανισμούς όπως το Ταμείο Ευημερίας και το Ταμείο Προνοίας, τα οποία έχουν ένα κόστος στο κράτος ύψους 8 εκ. Σημείωσε πως αν συνεισφέρουν ισόποσα οι υπάλληλοι μπορούν να εξοικονομηθούν άλλα 4 εκ.

“Αυτές είναι προτάσεις για συζήτηση μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο διότι αυτά τα ωφελήματα είναι συμφωνημένα στις συλλογικές συμβάσεις, όμως αυτές έχουν ημερομηνία λήξης και είναι από το 2011 που φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση αυτών των συμβάσεων”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν έκανε αυτή την πρόταση προεκλογικά αν και η Κυβέρνηση γνώριζε ότι ο Φόρος Ακίνητης μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Είπε πως άλλα κόμματα έκαναν προεκλογική εκστρατεία προβάλλοντας τη μείωση του Φόρου Ακίνητης κατά 20%, ενώ ο ΔΗΣΥ δεν το χρησιμοποίησε και δεν υποσχέθηκε τίποτα σε κανέναν.

Σε παρατήρηση ότι αν το έκανε θα είχε αντιδράσεις από υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα λόγω των προτάσεων για περικοπές σε συνταξιοδοτικά οφελήματα και άλλα, είπε πως τα προεκλογικά οφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα, όμως παρέμεινε σοβαρό το κόμμα και δεν έκανε τέτοιες προτάσεις προεκλογικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, ενώ παράλληλα, σημείωσε πως αν καταργηθεί η είσπραξη του Φόρου Ακίνητης και χωρίς την μείωση των δαπανών, αυτό θα έχει μια δημοσιονομική επίπτωση μόλις 0,2% του ΑΕΠ κάτι που θα εξισορροπηθεί λόγω της δυναμικής που θα δημιουργήσει στις επενδύσεις ανακοίνωση κατάργησης του φόρου στα ακίνητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως όλες οι ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουν σχέση με τον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας και πως με την κατάργηση του φόρου θα δημιουργηθεί μεγάλη δυναμική για τον κλάδο και πως από μια και μόνο πράξη θα βγουν τα 30 εκ ευρώ.

Είπε πως αν κάποιοι θέλουν να φορολογήσουν τον πλούτο, κάτι για το οποίο ο ίδιος διαφωνεί ως φιλοσοφία, θα πρέπει να το κάνουν μέσα από έναν πιο ορθόδοξο τρόπο και αυτός είναι να ληφθούν υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις αλλά και τις υποχρεώσεις και τα δάνεια. Είναι, όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις συμπατριωτών μας που τα κτήματα και η ακίνητη περιουσία που έχουν είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες. Και σε αυτό τον κόσμο, ουσιαστικά θα επιβάλουμε, όπως σημείωσε, φόρο πάνω στο δάνειο του.

“Επειδή το εύκολο είναι να σου βάζουν τη ταμπέλα ότι εξυπηρετείς τους έχοντες και τους κατέχοντες. Δεν θα γίνω αριστερός επειδή με κατηγορούν ότι έχω μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, η οποία ήταν και παραμένει διαχρονική”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Σούνακ - Αναγνώρισε την προσφορά της Κύπρου για τη Γάζα το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Πρόεδρος της 🇨🇾 Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top