ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Πρόοδος στο Κυπριακό, αλλά μακρύς ο δρόμος ακόμα»

ΠτΔ: «Πρόοδος στο Κυπριακό, αλλά μακρύς ο δρόμος ακόμα»

Αν και έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, εντούτοις υπάρχουν ακόμα προβλήματα και είναι μακρύς ο δρόμος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Μνημείου Ηρώων στον Καραβά Κυθήρων.

Στο χαιρετισμό, που εκφώνησε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας Ανδρέας Λουκάς στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες της Κύπρου με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, σημειώνοντας ότι “σήμερα, τα δύο κράτη μας, Ελλάδα και Κύπρος, με ξεχωριστή σημαία στο διεθνή χώρο, αποτελούν παραδείγματα σταθερότητας, συνεργασίας και δημοκρατικής λειτουργίας, και ως μέλη της ΕΕ δίνουμε καθημερινά σε απόλυτη συνεργασία τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας”.

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στον αγώνα της ελληνικής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης και για έξοδο από μια βαθιά οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “τον τελευταίο χρόνο έχουμε ξεκινήσει μια ακόμη φιλόδοξη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού”.

“Για μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας. Αυτόν τον στόχο φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε διαπραγματευόμενοι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους, στο οποίο τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων θα είναι απολύτως διασφαλισμένα, τόσο σε επίπεδο κοινότητας, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά σεβόμαστε τις διαφορές και, οικοδομώντας στην κατανόηση, προχωρούμε”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε”, όμως “υπάρχουν ακόμα προβλήματα και είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε”.

“Στόχος μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να συγκεράσουμε αυτά που θεωρούμε ως συμφέροντα των κοινοτήτων μας, με τη δημιουργία ενός κράτους λειτουργικού και αποτελεσματικού. Προσδοκούμε σε μια λύση, στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ”, είπε.

Αναφερόμενος στα δύο νησιά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “τα Κύθηρα και την Κύπρο τα ενώνουν πολλά, κυρίως όμως η κοινή μοίρα των απομακρυσμένων από τον κυρίως ελληνικό χώρο περιοχών, τα οποία γνώρισαν στο πέρασμα της ιστορίας πολλούς κατακτητές”.

“Όπως, όμως, έγραψε και ο Κωστής Παλαμάς για την Κύπρο `πολλούς αφέντες άλλαξες, δεν άλλαξες καρδιά`. Η καρδιά δεν αλλάζει, και αυτό το αποδεικνύει η βαθιά σχέση που έχετε δημιουργήσει εσείς οι πολίτες των Κυθήρων με τους κατοίκους του Καραβά της Κύπρου. Μια ιδιαίτερη σχέση που ξεκίνησε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σήμερα πήρε μια νέα μορφή με την αδελφοποίηση του Δήμου Καραβά της Κύπρου με την κοινότητα Καραβά των Κυθήρων. Το παράδειγμα σας είναι υπέροχο και εύχομαι αυτή η όμορφη σχέση να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια προς όφελος των συμπολιτών μας”, σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι “αυτό το μνημείο, στο οποίο σήμερα καταθέτουμε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών μας, θα είναι πάντοτε ένα σημείο στο οποίο θα στεκόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση στα όσα προσφέρατε στη χώρα μας”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top