ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούν εξαίρεση Δικαστών, Γενικού Εισαγγελέα και ΒΓΕ από το νομοσχέδιο του κρατικού μισθολογίου

Ζητούν εξαίρεση Δικαστών, Γενικού Εισαγγελέα και ΒΓΕ από το νομοσχέδιο του κρατικού μισθολογίου

Δεν πρόκειται για οικονομικό, αλλά για πολιτειακό θέμα, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εξαίρεση των Δικαστών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το νομοσχέδιο που προβλέπει την εισαγωγή μηχανισμού που θα διασυνδέει το ύψος του κρατικού μισθολογίου με τα δημοσιονομικά ζητήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών για λόγους συνταγματικότητας, με τον Γενικό Εισαγγελέα να σημειώνει ότι δεν πρόκειται για οικονομικό θέμα αλλά για καθαρά πολιτειακό αφού ειδική διάταξη στον περί Δικαστηρίων Νόμο προβλέπει ήδη ότι για τους Δικαστές ισχύουν οι εκάστοτε ισχύουσες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Παράλληλα, ο Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα προνοεί την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι δεν έγινε κατορθωτό να μελετηθεί το νομοσχέδιο εις βάθος αλλά ότι εκ πρώτης όψεως «το γεγονός ότι πιθανόν να επηρεάζει όρους υπηρεσίας των δικαστών πιθανότατα να αντιμετωπίσει συνταγματικά προβλήματα».

Ως εκ τούτου, κάλεσε τη Βουλή να αφαιρέσει τη δικαστική εξουσία από τις πρόνοιες αυτού του νόμου. Βεβαίως, πρόσθεσε, «δεν έχουμε οποιαδήποτε ένσταση οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν στα δικαστήρια να υπάγονται στις πρόνοιες του νόμου».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη θέση ότι σε θέματα που αφορούν τη δικαστική εξουσία είναι απαραίτητο να καλείται το Ανώτατο να εκφράζει τις απόψεις του αν το επιθυμεί. Την ίδια ώρα ανέφερε ότι πιθανόν οι πρόνοιες που αφορούν τους Δικαστές να συγκρούονται με το άρθρο 153 του Συντάγματος και για τον ίδιο και τον Βοηθό ΓΕ με τις πρόνοιες του 112.

«Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Το θέμα είναι καθαρά πολιτειακό και καθαρά συνταγματικό», επισήμανε, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε.

Ενημέρωσε ωστόσο τους Βουλευτές ότι «αφαιρουμένης αυτής της πρόνοιας συνεχίζει να ισχύει μια ειδική διάταξη η οποία υπάρχει για τους δικαστές στον ίδιο τον περί Δικαστηρίων Νόμο, η οποία διάταξη καθορίζει ειδικά τους μισθούς των δικαστών και προσθέτει ότι στις βασικές αυτές μισθοδοσίες προστίθενται και οι εκάστοτε ισχύουσες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και το εκάστοτε ισχύον τιμαριθμικό επίδομα».

«Με αυτά ως δεδομένα νομίζω ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα εάν εξαιρεθούν από τον ορισμό οι δικαστές, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως αλλά αντίθετα αν δεν εξαιρεθούν υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας συνταγματικών θεμάτων», είπε ο κ. Κληρίδης.

Σε ερώτηση αν ισχύει το ίδιο για τους υπαλλήλους της Νομικής Υπηρεσίας όπως και για τους υπαλλήλους των Δικαστηρίων, διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία αποτελείται κυρίως από νομικούς λειτουργούς και εξέφρασε τη θέση ότι γι' αυτούς θα πρέπει να γίνει μια ειδική πρόνοια.


Σύντομα νομοσχέδιο για αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας
 

«Βρισκόμαστε πρέπει να πω σε στάδιο προχωρημένο για να επιτύχουμε την κατά το δυνατόν αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να προσομοιάζει πολύ περισσότερο και την ανεξαρτησία της οποίας απολαμβάνουν τα μέλη της Δικαστικής Εξουσίας», ενημέρωσε, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε με την ενθάρρυνση και των προνοιών του μνημονίου.

«Ήδη βρισκόμαστε σε μελέτη του θέματος αυτού και υποβολή σύντομα σχετικού νομοθετήματος το οποίο θα αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν στην ανεξαρτητοποίηση και αυτονόμηση των μελών της Νομικής Υπηρεσίας», είπε.

Την ίδια ώρα ο κ. Κληρίδης εισηγήθηκε εκ νέου πως η Βουλή θα έπρεπε να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας δικής της Νομικής Υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top