ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ: Όλα όσα έγιναν στο δικαστήριο – Τι ζήτησαν οι δικηγόροι των υπόπτων

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ: Όλα όσα έγιναν στο δικαστήριο – Τι ζήτησαν οι δικηγόροι των υπόπτων

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, που θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου, παραπέμφθηκαν σήμερα έξι πρόσωπα, τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες, που κατηγορούνται για 26 συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, φόνου εκ προμελέτης, συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών, κατοχής, μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών, κλοπής, εμπρησμού και συνέργεια μετά τη διάπραξη.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από τις 8 Μαΐου μέχρι τις 27 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα και τη Λευκωσία.
 
Οι έξι κατηγορούμενοι είναι οι Μάριος Χριστοδούλου άλλως Benny 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, Loy Dejan 42 χρόνων, Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων και Χαράλαμπος Ανδρέου 32 χρόνων.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το βράδυ της 23ης Ιουνίου, ενώ οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης 51 ετών, Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 ετών, η σύζυγος του Σκεύη 39 ετών με τα δύο ανήλικα παιδιά τους και ο Γεώργιος Χαραλάμπους 37 ετών, δειπνούσαν σε εστιατόριο στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, τρία άγνωστα πρόσωπα επιτέθηκαν πυροβολώντας με πιστόλια και αυτόματα όπλα, σκοτώνοντας τους τρεις και τραυματίζοντας σοβαρά τον τέταρτο και ένα άλλο άτομο που βρισκόταν σε άλλο τραπέζι μαζί με άνδρα από τη Σερβία.
 
Επίσης ένας από τους δράστες o Ganis Vogli 41 ετών από την Αλβανία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου.
 
Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε στο Δικαστήριο ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι έξι επισύρουν ποινή δια βίου φυλάκισης, με κυριότερη κατηγορία αυτή του φόνου εκ προμελέτης.
 
Στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου δόθηκε αντίγραφο του μαρτυρικού υλικού, χωρισμένο σε δύο δέσμες, με την πρώτη να αφορά τις κατηγορίες 1 – 18 και τη δεύτερη δέσμη να αφορά τις κατηγορίες από 19 μέχρι 26.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο Χαράλαμπος Ανδρέου είναι η κύρια πηγή μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η υπόθεση, όπου ενοχοποιεί τον εαυτό του και τον κάθε ένα κατηγορούμενο, αναφέροντας το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάπραξη των αδικημάτων.

Στο μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάθεση της Σωτήρας Νεοφύτου, η κατάθεση του πρώτου αστυνομικού που έφτασε στη σκηνή, η κατάθεση ατόμου, που σε συνάρτηση με την κατάθεση του Χαράλαμπου Ανδρέου, συνδέει τον Σέρβο φρουρό του Καλοψιδιώτη αναφέροντας ενέργειες που έγιναν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και στη σκηνή που έγινε ο φόνος. Υπάρχει επίσης η κατάθεση προσώπου στην οποία αναφέρεται σε διαμέρισμα που εντόπισε και ενοικίασε ο Χαράλαμπος Αντρέου για χρήση από τα πρόσωπα που έκαναν τον φόνο.
 
Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ακόμα ότι οι πέντε κατηγορούμενοι είναι Κύπριοι πολίτες και έχουν δεσμούς με την Δημοκρατία, ο Παναγιώτης Πένταυκας είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, ενώ ο Σέρβος Dejan Loy βρίσκεται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δικηγόροι των τεσσάρων υπόπτων δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο γυναικών αγόρευσαν με στόχο να αφεθούν ελεύθερες.
 
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της 30χρονης Σοφίας Γρηγορίου ζήτησε όπως η πελάτισσα του αφεθεί ελεύθερη με αυστηρούς όρους και μεγάλη εγγύηση, δηλαδή να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, να παραδώσει στην Αστυνομία όλα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, περιλαμβανομένης και της άδειας οδηγού, και να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό στη Λευκωσία.
 
Πρόσθεσε ότι η πελάτισσα του υπέστη ψυχικό κλονισμό από την πίεση που της ασκήθηκε, ότι χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης, ότι δημιουργήθηκε ανεπανόρθωτη ζημιά στη ψυχική της υγεία και ότι οι συνθήκες κράτησης της επιβάρυναν την ψυχική της κατάσταση. Ανέφερε ακόμα ότι καθ όλη τη διάρκεια της κράτησης της, η Γρηγορίου μεταφέρθηκε σε τρία διαφορετικά κρατητήρια, ότι υπάρχει τεράστια αμφιβολία εάν ήξερε την ανάμειξη του καθενός κατηγορουμένου στην υπόθεση

Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ η Σοφία Γρηγορίου δεν μπορούσε να σταθεί όρθια για να παρακολουθήσει τη διαδικασία και της δόθηκε η άδεια να καθίσει.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είπε ότι τα κρατητήρια της Αστυνομίας στα οποία κρατείτο η 30χρονη διέπονταν από συγκεκριμένους όρους και βάσει οδηγιών του Αρχηγού της Δύναμης. Ανέφερε ακόμα ότι για το πρώτο κρατητήριο είχε εκφραστεί παράπονο για κακές συνθήκες κράτησης κάτι που όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα που έγινε. Στον δεύτερο κρατητήριο που μεταφέρθηκε η 30χρονη δεν λειτουργούσε το σύστημα κλιματισμού και έτσι οδηγήθηκε σε τρίτο κρατητήριο, όπου λειτουργούσε το κλιματιστικό.

Αγορεύοντας για να αφεθεί ελεύθερη και η δική του πελάτισσα, δηλαδή η Σωτήρα Νεοφύτου, ο συνήγορος υπεράσπισης της υιοθέτησε τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος της Σοφίας Γρηγορίου. Ζήτησε επίσης όπως η πελάτισσα του αφεθεί ελεύθερη καταθέτοντας εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, παραδίδοντας όλα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα στην Αστυνομία και να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό στη Λευκωσία.
 
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου παρέπεμψε τους 6 κατηγορούμενους σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου που θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου.
 
Επίσης επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφαση του στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για να παραμείνουν οι έξι κατηγορούμενοι υπό κράτηση μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, την Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 10 το πρωί.

Οι έξι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Δικαστηρίου με συνοδεία ισχυρή αστυνομική δύναμη που αποτελείτο από άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού με πλήρη εξάρτηση και αλεξίσφαιρα γιλέκα, άνδρες της ΜΜΑΔ και του ΤΑΕ Λάρνακας.

Η αίθουσα εντός της οποίας διεξήχθη η διαδικασία ερευνήθηκε από την Αστυνομία και κλειδώθηκε, ενώ όλοι οι εισερχόμενοι στην αίθουσα, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων, πέρασαν από αστυνομικό έλεγχο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Iσραηλινό drone έπληξε αυτοκίνητο στον Λίβανο, δύο νεκροί ανάμεσά τους και διοικητής της Χεζμπολάχ - Δείτε βίντεο

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Προβλήματα στο Instagram - Tι συμβαίνει στην πλατφόρμα



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top