ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Όταν η Αθήνα «πούλησε» τον Οτσαλάν

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Όταν η Αθήνα «πούλησε» τον Οτσαλάν

Το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας για την παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών ξυπνά μνήμες Οτσαλάν.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τοποθετεί την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα, αφού οκτώ τούρκοι πραξικοπηματίες έφθασαν παράνομα στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο μέσο εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας, καθώς τον Νοέμβριο του 1999, η Αθήνα βρέθηκε και προηγουμένως σε ένα πολιτικο-διπλωματικό μαραθώνιο, όταν στα χέρια της βρέθηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Προδομένος παραδόθηκε στους Τούρκους – Έτσι βρέθηκε στην Ελλάδα

Στις 29 Ιανουαρίου ο απόστρατος πλοίαρχος Π.Ν. Αντώνης Ναξάκης, σύμφωνα με δική του ομολογία, αναλαμβάνει από μόνος του, χωρίς να έχει καμία έγκριση, την πρωτοβουλία να μεταφέρει τον Οτσαλάν και τους συντρόφους του στην Ελλάδα με ιδιωτικό τζετ αεροσκάφος από το Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο Ναξάκης ειδοποιεί τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο κατόπιν εορτής ( δηλαδή μετά την παράνομη άφιξη του Οτζαλάν στη χώρα) και στη συνέχεια κρύβει τον Οτσαλάν στο σπίτι του, αφού προηγουμένως φιλοξενείται για ένα βράδυ στο σπίτι της Βούλας Δαμιανάκου στη Νέα Μάκρη. Τελικά ο Οτσαλάν μεταφέρεται στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Τότε μία ακολουθία γεγονότων «πούλησαν», τον άλλοτε ισχυρό ηγέτη των Κούρδων,  Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, όταν τον αυτοκίνητο που τον μετέφερε προς το αεροδρόμιο από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, παρέκκλινε της πορείας του και κατευθύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την ακριβώς επόμενη ημέρα, στις 16 Νοεμβρίου, η Άγκυρα δημοσιοποιεί βίντεο που δείχνει τον Οτσαλάν δέσμιο, με δεμένα μάτια να μεταφέρεται στις τουρκικές φυλακές.

Παραιτήθηκαν τρείς υπουργοί

Οι λεπτομέρειες της προδοσίας του Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, ωστόσο το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης: του τότε υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, και των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάκη Α. Παπαδόπουλου και Φ. Πετσάλνικου.

Η παράδοση Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές «γονάτισε» το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σημίτη, καθώς στις επόμενες δημοσκοπήσεις το κόμμα οδηγήθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό του από το 1981.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ένα πολιτικό γεγονός που δεν θα έπρεπε να την απασχολεί. Η Τουρκία, μέσα από την ιστορία της έδειξε αρκετές φορές τον τρόπο που διοχετεύει στα γειτονικά της κράτη την εσωτερική της πίεση. Η Αθήνα οφείλει να διαχειριστεί το διπλωματικό θρίλερ με ωριμότητα, ούτως ώστε να μην μετατραπεί σε επεισόδιο, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, όπως συνέβη τότε,  για να σώσει την κυβέρνηση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Από σήμερα Παρασκευή, 03 Μαΐου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται περαιτέρω στην επαρχία Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top