ΚΟΣΜΟΣ

Ολική επαναφορά από Ερντογάν και Πούτιν για τον αγωγό Turkish Stream

Ολική επαναφορά από Ερντογάν και Πούτιν για τον αγωγό Turkish Stream

Θα άρουμε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βήμα με βήμα”, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλταντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα Άκκουγιου θα αναβαθμιστεί σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης και θα περάσουν οι σχετικές νομοθεσίες από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Και οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το Συριακό δεν το συζήτησαν και θα το συζητούσαν σε συνάντηση που θα ακολουθήσει σήμερα μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητά τους είναι να επιστρέψουν οι σχέσεις στο επίπεδο πριν από την κρίση, λέγοντας ότι αυτός είναι πολύ σημαντικός στόχος. Οπως είπε, θα αναζωογονηθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας των δύο χωρών.

“Σχεδιάζουμε να άρουμε τους περιορισμούς σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες και να αναπτύξουν το πρόγραμμα των σχέσεών τους. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των μικτών επιτροπών των δύο χωρών”, είπε ο κ. Πούτιν προθέτοντας ότι το πιο σημαντικό σημείο για την εμπορική τους συνεργασία είναι η ενέργεια. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα ενέργειας.

Η Τουρκία, δήλωσε περαιτέρω, κάνει αυτό που της αναλογεί και θα συνεχίσει να το κάνει στο θέμα του αγωγού Turkish Stream και της πυρηνικής ενέργειας. Όπως είπε, συζήτησαν και το θέμα των Ρώσων τουριστών και ανέφεραν ότι για να επιστρέψουν στις παλιές μέρες χρειάζεται χρόνος. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Τουρκία έδωσε το λόγο της για την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών.

Για τα περιφερειακά ζητήματα ανέφερε ότι το ζήτημα της Συρίας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό και αποφάσισαν να το συζητήσουν σε ξεχωριστή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου σήμερα. “Είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφωνίες μας στο θέμα της Συρίας. Συμφωνήσαμε να βρούμε λύση με τη συμμετοχή και των Υπουργών Εξωτερικών μας και των μυστικών πληροφοριών μας. Οι δημοκρατικές λύσεις επιτυγχάνονται μόνο δια των δημοκρατικών οδών. Ο στόχος μας για την επίλυση του Συριακού είναι ο ίδιος. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη φιλοξενία, αναφέροντας ότι η συνάντησή τους ήταν περιεκτική και ωφέλιμη. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν οι σχέσεις στο παλιό τους επίπεδο.

Αυτή, είπε ο κ. Ερντογάν, είναι η πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο έπειτα από τη γνωστή κρίση και είναι η πρώτη επίσκεψη του ιδίου σε μια χώρα έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την αναζωογόνηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, την πραγματοποίηση ναυλωμένων πτήσεων ξανά, την άρση όλων των περιορισμών στο εμπόριο, την επαναφορά του καθεστώτος μη βίζας μεταξύ πολιτών των δύο χωρών.

Για το πρόγραμμα Άκκουγιου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα το αναβαθμίσουν σε πρόγραμμα στρατηγικής επένδυσης. Όπως είπε, θα περάσει η σχετική νομοθεσία από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν να ιδρυθεί ένα Κοινό Ταμείο Επενδύσεων Τουρκίας - Ρωσίας. Θα αυξήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Για τα περιφερειακά ζητήματα βλέπουν θετικά τη δημιουργία τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν.

Για τον αγωγό Turkish Stream είπε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα και οι Υπουργοί θα δραστηριοποιηθούν ώστε να φτάσει στην Ευρώπη. Η Τουρκία, ανέφερε, λαμβάνει 28 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Με τον Turkish Stream θα υπάρχουν δύο αγωγοί, ο ένας θα πηγαίνει στην Ευρώπη και ο άλλος θα χρησιμοποιηθεί για την Τουρκία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top