ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλοδαπές επενδύσεις - μαμούθ αξίας 3 δις ευρώ στην Κύπρο από σχέδια πολιτογράφησης

Αλλοδαπές επενδύσεις - μαμούθ  αξίας 3 δις ευρώ στην Κύπρο από σχέδια πολιτογράφησης

Επενδύσεις ύψους €3 δισ. σε ακίνητα, καταθέσεις, συμμετοχές σε εταιρείες και αγορές ομολόγων απέδωσε το σχέδιο για πολιτογράφηση που εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι σήμερα.

«Ζεστό χρήμα» έφεραν οι ξένοι επενδυτές μέσω των σχεδίων πολιτογράφησης, καθώς μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, άγγιξαν τα 3 δις ευρώ.


Από το 2007 μέχρι και σήμερα εκπονήθηκαν 4 σχέδια, τα οποία αναλύει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Αυτά είναι τα εξής:

Α. Τον Ιούλιο του 2007 το σχέδιο πολιτογράφησης προέβλεπε επένδυση σε έναν από τους ακόλουθους τομείς: Άμεσες επενδύσεις (ακίνητα, εργοστάσια κτλ) ύψους €25.660.862,35 (15 εκατ. λίρες Κύπρου), καταθέσεις ύψους €17.107.241,57 (10 εκατ. λίρες Κύπρου), εταιρεία/εταιρείες με κύκλο εργασιών τουλάχιστον €85.535.207,83 (50 εκατ. λίρες Κύπρου). Συνδυασμός των ανωτέρω κριτηρίων ύψους τουλάχιστον €25.660.862,35 (15 εκατ. λίρες Κύπρου). Σημειώνεται ότι ο αιτών/επενδυτής έπρεπε να είναι άνω των 30 ετών, λευκού ποινικού μητρώου, και να διαθέτει μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο, ασχέτως αξίας. 

Β. Τον Σεπτέμβριο του 2011, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το σχέδιο πολιτογράφησης προέβλεπε επένδυση σε έναν από τους ακόλουθους τομείς: Άμεσες επενδύσεις (ακίνητα, εταιρείες, μετοχές, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κτλ) ύψους €10 εκατ., καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες πενταετούς προθεσμίας ύψους €15 εκατ., εταιρεία/εταιρείες με κύκλο εργασιών τουλάχιστον €10 εκ. ανά έτος κατά μέσο όρο κατά τα τελευταία τρία έτη πριν την υποβολή της αίτησης και το 1/3 των εργοδοτούμενων να είναι Κύπριοι πολίτες. Συνδυασμός των ανωτέρω κριτηρίων ύψους τουλάχιστον €15 εκατ. Άμεσα έσοδα/αμοιβές υπηρεσιών: Ο επενδυτής έπρεπε να κατέχει εταιρείες οι οποίες κατά τα τρία χρόνια πριν την υποβολή αίτησης να είχαν καταβάλει ως φορολογία ή/και αμοιβές για αγορά υπηρεσιών (δικηγορικές λογιστικές κτλ) συνολικά €1,5 εκατ. τουλάχιστον και να διαθέτει μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον €500.000.

Γ. Τον Μάιο του 2013 εκπονήθηκε σχέδιο πολιτογράφησης μετά τις αποφάσεις της 15ης Μάρτιου 2013. Στόχοι του σχεδίου, η διατήρηση των ξένων επενδύσεων και η συνέχιση της παρουσίας τους στη χώρα. Δευτερευόντως, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα συνέβαλλαν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Προέβλεπε επένδυση τουλάχιστον €5 εκατ. σε έναν από τους ακόλουθους τομείς: Άμεσες επενδύσεις (ακίνητα, εταιρείες, μετοχές εταιρειών, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κτλ), καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες τριετούς προθεσμίας. Δικαίωμα αίτησης είχαν επίσης οι επενδυτές που πληρούσαν ένα εκ των ακολούθων: Άμεσα έσοδα/αμοιβές υπηρεσιών: Ο επενδυτής έπρεπε να κατέχει εταιρείες οι οποίες κατά τα τρία χρόνια πριν την υποβολή αίτησης να είχαν καταβάλει ως φορολογία ή/και αμοιβές για αγορά υπηρεσιών (δικηγορικές, λογιστικές κτλ) €500.000 ανά έτος τουλάχιστον. Το ποσό μειωνόταν σε €350.000 εάν οι εταιρείες εργοδοτούσαν 5 Κύπριους υπηκόους και σε €200.000 εάν οι εταιρείες εργοδοτούσαν 10 Κύπριους υπηκόους. Απομείωση καταθέσεων ύψους €3 εκατ. τουλάχιστον είτε στη Λαϊκή Τράπεζα είτε στην Τράπεζα Κύπρου. Ο επενδυτής έπρεπε επίσης να κατέχει μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000, την οποία να διατηρήσει διά βίου.

Δ. Τον Μάρτιο του 2014, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκπονήθηκε νέο σχέδιο. Προβλέπει επένδυση ύψους €5 εκατ. σε έναν από τους ακόλουθους τομείς: Αγορά κρατικών ομολόγων, χρηματοοιοκονομικών στοιχείων κυπριακών εταιρειών ή οργανισμών, ακινήτων ή επένδυση σε ανέγερση ακινήτων ή έργων κοινής ωφελείας. Αγορά ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες/επιχειρήσεις που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο και εργοδοτούν τουλάχιστον 5 Κύπριους υπηκόους και κατάθεση τριετούς προθεσμίας σε κυπριακή τράπεζα. Αίτηση για υπηκοότητα με βάση το σχέδιο μπορούν επίσης να υποβάλουν επενδυτές οι οποίοι έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων τουλάχιστον €3.000.000 στη Λαϊκή Τράπεζα. Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα, σε ειδικές περιπτώσεις, να μειώσει τα ανωτέρω κριτήρια (πλην του κριτηρίου της κατάθεσης) σε €2,5 εκατ. για επενδυτές που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε συλλογικό σχέδιο επενδύσεων, εφόσον η επένδυση είναι τουλάχιστον €12,5 εκατ. Ο επενδυτής θα πρέπει επίσης να κατέχει μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000, την οποία να διατηρήσει διά βίου.     

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top