ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για τον «Αράπη» - Του είχε δοθεί αναστολή της ποινής του από τον Πρόεδρο

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για τον «Αράπη» - Του είχε δοθεί αναστολή της ποινής του από τον Πρόεδρο

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε την Πέμπτη (08/09) ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στον Ανδρέα Χαραλάμπους, άλλως Αράπη, 38 ετών.

Το δικαστήριο τον βρήκε ένοχο σε δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε, δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και του εμπρησμού πρακτορείου στοιχημάτων που έγινε τον Μάιο του 2015. Ο Χαραλάμπους παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία της μεταφοράς μαχαιριού που καταλήγει σε αιχμηρή μύτη.

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η Πρόεδρος του Σώματος, Στάλω Χατζηγιάννη, αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης σύμφωνα με τα οποία λίγο πριν τις 05.30 το πρωί της 12ης Μαΐου 2015 εξερράγη πυρκαγιά στο πρακτορείο στοιχημάτων Megabet Plus στη Λάρνακα. Από την πυρκαγιά  κάηκε ο εξοπλισμός και μέρος του κτιρίου, με τις ζημιές να ανέρχονται στα 80 περίπου χιλιάδες ευρώ.

Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι έρευνες  της Αστυνομίας και της Π.Υ κατέδειξαν ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα και ότι οι άγνωστοι εισήλθαν στο κτίριο αφού έσπασαν το γυαλί της κύριας αλουμινένιας εισόδου και έβαλαν τη πυρκαγιά εσωτερικά της εισόδου, χρησιμοποιώντας εύφλεκτη ύλη δηλαδή βενζίνη.

Για την υπόθεση συνελήφθηκαν δύο Σύροι, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι στις 12 Μαΐου 2015 έβαλαν φωτιά στο πρακτορείο έναντι αμοιβής και κατόπιν προτροπής από αντίζηλους του ιδιοκτήτη του Λάζαρου Φιλίππου. Υπενθυμίζεται  ότι το Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει  τον περασμένο Νοέμβριο ποινή φυλάκισης τριών ετών στους Saddam Qunbus και Mohamad Okla, από τη Συρία, οι οποίοι κατονόμασαν τον Ανδρέα Χαραλάμπους ως εμπλεκόμενο στο σχεδιασμό του εμπρησμού.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό, ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο του κατηγορουμένου στη διάπραξη των αδικημάτων που ήταν ο ιθύνων νους, αφού αυτός είναι που προήγαγε, έναντι ανταλλάγματος τους δύο πρώην συγκατηγορούμενούς του στη διενέργεια του εμπρησμού στο πρακτορείο στοιχημάτων.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ανδρέα Χαραλάμπους στη διάπραξη των αδικημάτων, σε συνάρτηση με τον δευτερεύοντα ρόλο των δύο πρώην συγκατηγορούμενων του, που αποτέλεσαν τα εκτελεστικά του όργανα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του που ήταν ο εμπρησμός του πρακτορείου στοιχημάτων, δικαιολογεί μεταξύ άλλων παραγόντων τη διαφοροποίηση του ύψους της ποινής του.

Στην απόφαση του Σώματος αναφέρεται επίσης ότι σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για τον Ανδρέα Χαραλάμπους είναι οι προηγούμενες του καταδίκες που καταδεικνύουν τη ροπή του προς την εγκληματικότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε το Κακουργιοδικείο στο γεγονός ότι ο Χαραλάμπους διέπραξε τα αδικήματα στις 12/5/2015, δηλαδή μόλις 3 μήνες μετά από προηγούμενη καταδίκη του, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον Οκτώβριο του 2013, για υπόθεση απειλής βιαιοπραγίας για την οποία καταδικάστηκε για ποινή φυλάκισης 9 μηνών και για την οποία δόθηκε αναστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίοδο τριών ετών.

Ο Χαραλάμπους καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με διάταγμα αναστολής για περίοδο τριών ετών για υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που αφορούσε το αδίκημα της κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία.

Το Σώμα σημειώνει στην απόφαση του ότι το γεγονός ότι το αδίκημα διαπράχθηκε εντός της τριετούς περιόδου αναστολής που του είχε δοθεί, αποτελεί παράγοντα που καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο την κατ’ επανάληψη και παντελή έλλειψη σεβασμού του Χαραλάμπους προς το νόμο.

Προς όφελος του Χαραλάμπους το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες, τα ψυχολογικά του προβλήματα και τα προβλήματα υγείας των γονέων του, την έλλειψη χρηματικού κινήτρου εκ μέρους του  καθώς και το γεγονός ότι από τον εμπρησμό δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η μεγάλη αξία της ζημιάς που προκλήθηκε στο πρακτορείο, ύψους 80,750 ευρώ.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον Ανδρέα Χαραλάμπους ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και του εμπρησμού και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για την κατηγορία της μεταφοράς μαχαιριού που καταλήγει σε αιχμηρή μύτη. Οι ποινές συντρέχουν.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top