ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έξαρση οι φίνες – «Εννά μας φαν» φωνάζουν οι κυνηγοί – Τι λένε οι ειδικοί - ΦΩΤΟ

Σε έξαρση οι φίνες – «Εννά μας φαν» φωνάζουν οι κυνηγοί – Τι λένε οι ειδικοί  - ΦΩΤΟ

Την εμφάνιση τους, σε ποτάμια και σε στάσιμα νερά σε αγροτικές και όχι μόνο περιοχές, έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα τα φίδια και οι φίνες με αποτέλεσμα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι κυνηγοί να ανησυχούν.

Σε έξαρση βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου τα διαφορά ερπετά, ενώ αρκετά είναι και τα κρούσματα δαγκωματιών από φίνες ιδιαίτερα στην Επαρχία της Πάφου.

Το τελευταίο διάστημα, πολίτες μέσω του Facebook κοινοποιούν τα φίδια και συγκεκριμένα τις φίνες που έχουν σκοτώσει ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους σκύλους τους.

Σε ανάρτηση του κυνηγός της Επαρχίας Πάφου, φωτογράφιζε τις φίνες που εντόπισε αφού προηγούμενος τις σκότωσε. Μάλιστα όπως αναφέρει τις εντόπισε σε στάσιμα νερά στην περιοχή της Σαλαμιού της Πάφου.

Ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Προσοχή από τις φίνες, εννά μας φαν. Προσέχετε τα σκυλιά σας και απαγορεύεται να πλησιάσετε κοντά σε νερά»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δασικό λειτουργό Πανίδας του Τμήματος Δασών, Χάρη Νικολάου, μας εξήγησε γιατί οι πολίτες πλέον βλέπουν πιο συχνά φίδια και φίνες.

Συγκεκριμένα μας επισήμανε πως η ανομβρία είναι ο λόγος που τα ερπετά είναι πιο κοντά στο άνθρωπο και σε κατοικημένες περιοχές.

«Ο χειμώνας που μας πέρασε δεν μας έκανε αρκετές βροχές με αποτέλεσμα τα νερά να περιορίζονται. Τα φίδια λόγω της ανομβρίας μαζεύονται όλα μαζί οπού υπάρχει στάσιμο νερό με αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στον άνθρωπο.  Ένας άλλος παράγοντας που έχει καθοριστικό ρολό είναι ότι αυτή την εποχή τα φίδια ετοιμάζονται να μπουν σε χειμέρια νάρκη, έτσι είναι πιο δραστήρια και μάλιστα χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να αποθηκεύσουν».

Όπως μας επισήμανε ο κ. Νικολάου, είναι λάθος ο άνθρωπος να σκοτώνει τα ερπετά με μόνη εξαίρεση αν υπάρχει κίνδυνος να σε δαγκώσει.

«Οι πολίτες σκοτώνουν τα φίδια και τις φίνες αλλά μην νομίζεται πως κάνουν καλό, αν συνεχίζουν σε αυτούς του ρυθμούς να είστε βέβαιοι πως θα γεμίζουμε από τρωκτικά»

Ο κύριος Νικολάου τόνισε πως όσοι επισκέπτονται την ύπαιθρο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία όπου υπάρχουν φυσικές πηγές ή στάσιμα νερά γιατί αποτελούν πόλο έλξης για τα φίδια, που αναζητούν τροφή.

Ιωάννα Μάντζιηπα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top