ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 17 Νοεμβρίου θα κληθεί να απαντήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας σε όσα του καταλογίζει ο Μιλτής

Στις 17 Νοεμβρίου θα κληθεί να απαντήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας σε όσα του καταλογίζει ο Μιλτής

Τη δική του εκδοχή στα όσα του καταλογίζει ο εργολάβος και μέχρι πρότινος στενός του φίλος Μιλτιάδης Νεοφύτου θα δώσει στις 17 Νοεμβρίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της εκδίκασης της αγωγής που καταχώρησε εναντίον του ο κ. Νεοφύτου, διεκδικώντας το ποσό των 22. εκ. Ευρώ.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε στις 12 αντί στη 1 που ήταν προγραμματισμένη, κατέθεσε ως μάρτυρας ο εξωτερικός ελεγκτής της εταιρείας του κ. Νεοφύτου, λογιστής – ελεγκτής Λούκας Παπαλλής.

Στη γραπτή δήλωσή του που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο κ. Παπαλλής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από τον έλεγχο που έχει διεξάγει και από τις καταστάσεις που έχει ετοιμάσει προκύπτει ότι η Τράπεζα Κύπρου επέτρεψε στην εταιρεία του κ. Νεοφύτου να υπερβεί το εγκεκριμένο όριο του τρεχούμενου της κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ (μέγιστη υπέρβαση €5.982.192,93) «με προφανή κατά τη γνώμη μου σκοπό την χρηματοδότηση του Αθλητικού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ μέσω της εταιρείας, αφού οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-τράπεζες της Κύπρου, απαγόρευαν την χρηματοδότηση προς τα διάφορα αθλητικά σωματεία».

«Επίσης κατά τη γνώμη μου η παραχώρηση διευκόλυνσης ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου προς την εταιρεία ως όριο Εμπιστευτικής Προεξόφλησης Τιμολογίων με μόνη εξασφάλιση προσωπικές εγγυήσεις των δύο Διευθυντών της εταιρείας ενισχύει περαιτέρω την πιο πάνω άποψη μου», αναφέρει ο κ. Παπαλλής.

Κατά την αντεξέτασή του από τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ο κ. Παπαλλής χαρακτήρισε ως παράδοξο και αφύσικο το ότι η τράπεζα επέτρεψε στην εταιρεία του κ. Νεοφύτου να υπερβεί το εγκεκριμένο όριο του τρεχούμενου της κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ. «Μου φαίνεται εντελώς παράδοξο να δίνει η τράπεζα τόσα εκατομμύρια με μόνο προσωπικές εγγυήσεις και να αφήνει να υπερβαίνει το όριο του κατά 6 εκατομμύρια».

Σε ερώτηση του κ. Παπαχαραλάμπους εάν δεν του φαίνεται παράξενο να δίνει η εταιρεία Νεοφύτου τόσα εκατομμύρια στο «φούρπο», ο μάρτυρας απάντησε «τζαι τούτο φαίνεται μου παράξενο».

Είπε επίσης ότι οι υπερβάσεις ξεκίνησαν από το όριο των 2 εκ. ευρώ περίπου όταν είχε αναλάβει την προεδρία της Ομόνοιας ο κ. Νεοφύτου και έφτασαν στα 12 εκ. ευρώ με μόνο τις προσωπικές εγγυήσεις των διευθυντών της εταιρείας οι οποίοι δεν είχαν, όπως είπε, τέτοιας αξίας προσωπική περιουσία.

Κατά την αντεξέτασή του από τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ο κ. Παπαχαραλάμπους αμφισβήτησε τις επαγγελματικές ικανότητες του κ. Παπαλλή υποβάλλοντας στον μάρτυρα ότι η δουλεία που έκανε είναι «τσαπατσουλιά» και ότι ήρθε να καταθέσει σήμερα στο δικαστήριο «καθ’ υπόδειξη».

Ο μάρτυρας απάντησε ότι όλα όσα κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο είναι «100% σωστά».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους του υπέβαλε ότι δεν ήταν επιμελής σε σχέση με την εργασία που είχε να κάνει στην εταιρεία «και καλά κάνετε να μην εγγραφείτε στο Σύνδεσμο Λογιστών». Στο σημείο αυτό, ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου είπε ότι η εν λόγω υποβολή είναι προσωπική προσβολή προς τον μάρτυρα, για να λάβει απάντηση από τον κ. Παπαχαραλάμπους ότι «ότι δεν είναι καμία προσωπική προσβολή προς τον μάρτυρα αλλά αυτό είναι που εισέπραξα από τον μάρτυρα και του το υποβάλλω».

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαλλής αναφέρει ότι είναι λογιστής – ελεγκτής απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών(ΑΣΟΕΕ) και κατέχει άδεια Ελεγκτή εταιρειών από το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατηρεί, όπως σημειώνει, Λογιστικό Ελεγκτικό Γραφείο με την επωνυμία S.E. PAPALLIS LTD.

Αναφέρει ότι εκτελεί χρέη εξωτερικού ελεγκτή της εταιρείας Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd από το 2014 και είχε πρόσβαση σε όλα τα λογιστικά έγγραφα/οικονομικά στοιχεία, τιμολόγια, αποδείξεις κτλ που κατατέθηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου στα πλαίσια της παρούσας αγωγής.

Για την παρούσα υπόθεση, πρόσθεσε, «βεβαιώνω και πιστοποιώ ότι έχω διεξάγει λογιστικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας» παραθέτοντας τα σχετικά δεδομένα και ευρήματα του.

Ανέφερε ότι έχε  ετοιμάσει κατάσταση λογαριασμού δοσοληψιών μεταξύ της εταιρείας Νεοφύτου και του Αθλητικού Σωματείου Ομόνοια Λευκωσίας για την περίοδο 27/3/2008 μέχρι 1/9/2012 και παράλληλα έχει λάβει από την εταιρεία Νεοφύτου αντίγραφο του Detailed Ledger Report που διατηρούσε το Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια για τους λογαριασμούς του με την εταιρεία Νεοφύτου με ημερομηνία 11/1/2013.

Όπως είπε, έχει συγκρίνει τους «αντίστοιχους», υπό αναφορά λογαριασμούς και έχει διαπιστώσει ότι οι δύο λογαριασμοί συμφωνούν μεταξύ τους με εξαίρεση κάποιες διαφορές τις οποίες και παραθέτει στη δήλωση του.

Ο κ. Παπαλλής αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια καταχώρησε στους λογαριασμούς του €600.000,00 πιο λίγα ως αποπληρωμές προς την εταιρεία Νεοφύτου που έγιναν το 2011.

Σημειώνει επίσης ότι στην κατάσταση του Αθλητικού Σωματείου Ομόνοια δεν καταχωρίστηκε η πληρωμή που έγινε την 1/9/2012 από την εταιρεία Νεοφύτου για λογαριασμό της Ομόνοιας ύψους €150.000,00.

Υπάρχει, συνεχίζει, επίσης διαφορά για ποσό ύψους €169.426,00 που ανάγεται στην περίοδο προ της 27/3/2016 δηλ. προ της ανάληψης της προεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας από τον κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Αναφέρει ακόμη ότι έχει καταγράψει όλες τις αυξομειώσεις των εγκρίσεων υπέρβασης του τρεχούμενου λογαριασμού που διατηρούσε η εταιρεία Νεοφύτου με την Τράπεζα Κύπρου και τον αρ. λογ. 193-11-026340, και του λογαριασμού προεξόφλησης τιμολογίων(αρ. λογ. 0828) καθώς και τις μέγιστες υπερβάσεις που επέτρεψε η Τράπεζα στα εγκριμένα όρια για τις ίδιες περιόδους.

Στην ίδια κατάσταση, όπως αναφέρει, έχει καταγράψει επίσης και τις πληρωμές που έγιναν από την εταιρεία Νεοφύτου για λογαριασμό του Αθλητικού Σωματείου Ομόνοια για την ίδια περίοδο.

Σημειώνει ακόμη ότι έχει ετοιμάσει κατάσταση υπολογισμού των τόκων πάνω σε ημερήσια βάση επί των εκάστοτε οφειλομένων ποσών από το Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια προς την εταιρεία Νεοφύτου, υιοθετώντας τα ίδια επιτόκια που χρησιμοποιούσε κατά καιρούς και η Τράπεζα Κύπρου για την περίοδο 27/3/2008 μέχρι 31/12/2016, χρησιμοποιώντας δύο μεθοδολογίες.

Η 1η μεθοδολογία είναι αυτή που χρησιμοποιεί η Τράπεζα Κύπρου, δηλαδή με κεφαλαιοποίηση των τόκων και ανατοκισμό ενώ η 2η μεθοδολογία είναι αντίστοιχη της 1ης αλλά χωρίς ανατοκισμό και με τις αποπληρωμές να εξοφλούν πρώτα τους τόκους. Ο κ. Παπαλλής κατάθεσε για όλα αυτά τις σχετικές καταστάσεις και τους σχετικούς πίνακες.

Ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου ζήτησε την αναβολή της σημερινής διαδικασίας προκειμένου να της δοθεί χρόνος προκειμένου να προσκομίσει στο δικαστήριο επιπρόσθετα στοιχεία από την Τράπεζα Κύπρου και συγκεκριμένα το ακριβές ποσό των τόκων από το χρέος της Ομόνοιας.

Ο μάρτυρας ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι τόκοι που οφείλει το Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας προς την εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, ανέφερε, δεν περιλήφθηκαν στη φορολογική δήλωση της εταιρείας.

Σε ερώτηση του δικηγόρου του τέως προέδρου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, γιατί αυτά τα ποσά δεν δηλώθηκαν, ανέφερε ότι ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να εξοφλήσει ένα τέτοιο ποσό η Ομόνοια. Ο δικηγόρος Ανδρέας παπαχαραλάμπους, υπέδειξε προς το μάρτυρα, ότι τέτοιες πρακτικές ισοδυναμούν με φοροδιαφυγή.

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε και επί του γεγονότος ότι στη γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ακόμη μια παράγραφο, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο της κατάθεσης του και η οποία αφορούσε τους τόκους του χρέους της Ομόνοιας οι οποίοι υπολογιστήκαν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, με βάση το επιτόκιο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο της υπέρβασης.

Σε ερώτηση εάν μέσα στα βιβλία της εταιρείας Νεοφύτου υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί είτε του κ. Χριστόφια είτε μελών της οικογένειας του, ο μάρτυρας είπε ότι «είχαν κάποιες συναλλαγές είμαι σίγουρος…αλλά για υπόλοιπα στα λογιστικά βιβλία δεν είμαι βέβαιος. Δεν το έχω ψάξει».«Εγώ σας υποβάλλω ότι δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. «Δεν το γνωρίζω», ήταν η απάντηση του μάρτυρα.

Με την κατάθεση του κ. Παπαλλή ολοκληρώθηκε σήμερα η παρουσίαση των μαρτύρων από την πλευρά του κ. Μιλτιάδη και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των μαρτύρων από την πλευρά του κ. Χριστόφια.

Το δικαστήριο ακύρωσε την αυριανή δικάσιμο και όρισε ως νέα ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας την 17 Νοεμβρίου, από 13:00 μέχρι 18:00, κατά την οποία θα καταθέσει ο κ. Χριστόφιας.

Ο δικηγόρος του κ. Χριστόφια δήλωσε στο δικαστήριο ότι μέχρι τότε θα έχει ετοιμάσει τη γραπτή δήλωση του πελάτη του την οποία και θα στείλει και στους συνηγόρους υπεράσπισης του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Να σημειωθεί ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν και σήμερα εντός της αίθουσας του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η εκδίκαση της αγωγής εναντίον του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή Νικόλαου Σάντη.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top