Γιατί ο Κάστρο έκλαψε όταν άκουσε τον Πέτρο Πανδή να τραγουδά το “Canto General” του Θεοδωράκη. Η φιλία του Φιντέλ με τον Μίκη που προκάλεσε στρατιωτικό συναγερμό επειδή χτύπησε τις καμπάνες μιας εκκλησίας στην συναυλία της Αβάνας

Γιατί ο Κάστρο έκλαψε όταν άκουσε τον Πέτρο Πανδή να τραγουδά το “Canto General” του Θεοδωράκη. Η φιλία του Φιντέλ με τον Μίκη που προκάλεσε στρατιωτικό συναγερμό επειδή χτύπησε τις καμπάνες μιας εκκλησίας στην συναυλία της Αβάνας

«Αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου».

Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο Μίκης Θεοδωράκης, τον φίλο του Φιντέλ Κάστρο. Είχαν γνωριστεί το 1962 όταν ο Θεοδωράκης επισκέφτηκε πρώτη φορά τη Κούβα ως εκπρόσωπος της ΕΔΑ.
Τον είχε προσκαλέσει η επαναστατική κυβέρνηση και είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Οσβάλντο Ντορτίκος Τορβάδο, τον Φιντέλ και τον Τσε Γκεβάρα, ενώ είχε ταξιδέψει μαζί με τον Τσε ΓκεΒάρα για μια εβδομάδα στη Σιέρα Μαέστρα. 
 

Το 1981, είχε επισκεφτεί ξανά την Κούβα ως προσωπικός προσκεκλημένος του Κάστρο.
Η κυβέρνηση του είχε παραχωρήσει ένα σπίτι έξω από την Αβάνα, όπου πέρασε αρκετές στιγμές στο πλευρό του ηγέτη της Κούβας.
Ο Θεοδωράκης θα πραγματοποιούσε συναυλίες μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή και τον Λάκη Κερνέζη.
Η τελευταία συναυλία που έδωσαν ήταν τον Ιούλιο του 1981 στην πλατεία της Αβάνας.
Όπως είχε αναφέρει ο μουσικοσυνθέτης, στην πλατεία υπήρχε ένας καθεδρικός ναός, ο οποίος είχε κλείσει από την εποχής της επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι δηλαδή «δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα. Η προσέγγιση γιαβάς-γιαβάς στο κυπριακό δεν αποδίδει», περικλείει αυτό το οποίο γνωρίζουμε ήδη. Ότι δηλαδή στόχος του Ερσίν Τατάρ, είναι το ροκάνισμα του χρόνου, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης, που εκεί πλέον, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα.