ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: Παρά τις ριζικές διαφωνίες στο Κυπριακό το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό

Ν. Παπαδόπουλος: Παρά τις ριζικές διαφωνίες στο Κυπριακό το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό

Το ΔΗΚΟ, παρά τις ριζικές διαφωνίες στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2017, καταθέτοντας τις δικές του τροπολογίες, θέλοντας να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Θεωρούμε καθήκον μας να συνεχίσουμε να συμβάλουμε σε αυτή την σταθερότητα, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του Νίκου Αναστασάδη. Αυτή την υπεύθυνη στάση κρατάμε και σήμερα, παρά τις επιφυλάξεις μας θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2017, όμως με συγκεκριμένες τροπολογίες που αντικατοπτρίζουν τις δικές μας οικονομικές στοχεύσεις και πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άσκησε σφοδρή κριτική στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστιάδη στο Κυπριακό και ειδικότερα για την απόφαση που λήφθηκε μετά το δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Πέμπτη, η οποία λήφθηκε, όπως είπε χωρίς καμία προδιαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, χωρίς τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και χωρίς διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η συμφωνία του δείπνου», είπε, «δημιουργεί νέα αρνητικά τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με τη συμφωνία του δείπνου όλες οι δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό «πήγαν περίπατο».

«Και χρονοδιαγράμματα έχει αποδεχθεί και μια αυτόματη διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε μία πενταμερή διάσκεψη, η οποία δεν βασίζεται στην προηγούμενη υλοποίηση οποιωνδήποτε προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στη διακαναλική διάσκεψη μετά το Μοντ Πελεράν 2 ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σε πολυμερή διάσκεψη υπό την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε οριστικοποίηση των συμφωνηθέντων και την κατάθεση χαρτών που θα αποτυπώνουν τα κριτήρια και στο Εθνικό Συμβούλιο είπε πως εμπειρογνώμονες θα έπρεπε πρώτα να βεβαιώσουν τους χάρτες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στους χάρτες αυτούς.

«Όλα αυτά πήγαν περίπατο, θα πάμε σε πενταμερή ανεξαρτήτως συμφωνίας στο εδαφικό, θα κατατεθούν δύο χάρτες την παραμονή της πενταμερούς και οι Τούρκοι θα βάλουν ό,τι θέλουν στους χάρτες», είπε.

«Σημειώστε πως όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δέχεται την εισήγηση της τουρκικής πλευράς να προχωρήσουμε με μυστικούς χάρτες τους οποίους δεν θα δούμε αλλά θα κρατούν τα ΗΕ η απάντησή του ήταν πάρα πολύ εύγλωττη: Δεν είμαι ηλίθιος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Τα συμπεράσματα δικά σας».

Σημείωσε ότι μετά την απόφαση της περασμένης Πέμπτης, εκ των πραγμάτων και αναπόφευκτα το εδαφικό θα διασυνδεθεί με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς οι δύο χάρτες θα δοθούν την παραμονή της πενταμερούς και αφού δεν θα είναι συμφωνημένοι, η συζήτηση θα μεταφερθεί στην πενταμερή διάσκεψη και εκεί θα μεταφερθούν οι εκβιασμοί της Τουρκίας, για τα οποία μας προειδοποιούσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Μετά το ναυάγιο του Μοντε Πελεράν 2 (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) έτρεχε να βρει τρόπο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και τον βρήκε αποδεχόμενος όλους τους όρους που έθετε ο κατοχικός ηγέτης», είπε.

«Δυστυχώς η μόνη συνέπεια που έχει επιδείξει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι η συστηματική αναίρεση όλων των δεσμεύσεών του. Όταν δεσμεύεται ότι θα κάνει κάτι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει ακριβώς το αντίθετο και το σημειώνω αυτό διότι τώρα δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση η οποία δεν θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του λαού», είπε.

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει χρόνος μέχρι τις 9 Ιανουαρίου που αρχίζει η συνάντηση της Γενεύης να καλυφθούν τα κενά, που για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ είναι λεπτομέρειες. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι το Σύνταγμα, δεν θα έχουμε τους ομοσπονδιακούς νόμους, δεν θα έχουμε τους νόμους της τ/κ πολιτείας οι οποίοι θα καθορίζουν πώς θα δίδονται άδειες εργασίες σε Τούρκους πολίτες, και τον καθορισμό της ΑΟΖ μας.

«Με τη συμφωνία του δείπνου και την πενταμερή που θα ακολουθήσει ήδη προδιαγράφεται η μορφή της λύσης που θέλουν να μας επιβάλλουν. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί, πάει για να συνθηκολογήσει», είπε.

Βαρύ το τίμημα για το success story

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση απ` ότι ήταν πριν τρία χρόνια και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις πολιτικές του λαϊκισμού και της ευθυνοφοβίας.

Μίλησε όμως για τεράστια εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση.

«Κανένας προϋπολογισμός από μόνος του δεν θα μπορούσε να άρει τις καταστροφικές συνέπειες των λανθασμένων αποφάσεων της τριετίας 2011 – 2013 ως επίσης και των ολέθριων αποφάσεων του Eurogroup το 2013 που αποδεχθήκαμε με το πιστόλι στον κρόταφο», είπε.

Μίλησε για το κούρεμα που διέγραψε €20 δισ σε καταθέσεις, αξιόγραφα και μετοχές, ενώ η Κύπρος διαθέτει το ψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρώπη. «Εμάς μας πήραν τις καταθέσεις και μας άφησαν τα δάνεια», είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη «λεηλασία», των ταμείων προνοίας, αφού το 2013 υπήρχαν 1.750 ταμεία προνοίας και σήμερα μόλις 1190.

Σε απόλυτα νούμερα έχουν εξαφανιστεί από αυτά τα ταμεία περίπου €1,3 δισ. «Με απλά λόγια ο κόσμος έφαγε τις αποταμιεύσεις και τις συντάξεις για να τα καταφέρει να τα βγάλει πέρα μέσα στη οικονομική κρίση. Αυτό το ποσό είναι που χρηματοδότησε την ύφεση και ανάκαμψη, αλλά αυτό το κόστος θα πληρώσουμε αργότερα», τόνισε.

«Ήταν όντως βαρύ το τίμημα του success story, όμως δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών το 2017 κατά 2,6% που υπερβαίνει την αύξηση των εσόδων κατά 1,8%. «Αυτή η αναντιστοιχεία θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δημοσιονομικού πλαισίου», είπε και υπενθύμισε την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους στόχους του δημοσιονομικού πλαισίου.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος επανέφερε το θέμα της δημιουργίας κακής τράπεζας, και εισηγήθηκε τη διοχέτευση του 2% του προϋπολογισμού στην εργοδότηση και επανεκπαίδευση ανέργων και τη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων για τους κουρεμένους, το οποίο να χρηματοδοτείται από το 10% των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 20 χρόνια.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top