ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεμεσό

Συμφωνία για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεμεσό

Ως ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο και το περιβάλλον κρίνεται η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, από το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγίας Πετρούπολης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με ταυτόχρονη παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2017.

Συμφωνήθηκε επίσης η ίδρυση ερευνητικού εργαστηρίου για μελέτη της παραγωγής υδρογόνου, αποθήκευσης και χρήσης του στις μεταφορές και άλλες εφαρμογές, ενώ σε αρχικό στάδιο το έργο προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες κίνησης μικρού αριθμού μηχανοκίνητων οχημάτων του Δήμου Λεμεσού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Την υπογραφή της συμφωνίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του κυπρορωσικού ερευνητικού Έργου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας "Καθαρή Κύπρος",  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, αναφέροντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ της Λεμεσού με την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, "η οποία σήμερα φτάνει σε ένα σημαντικό σημείο καμπής".
 
Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο κ.Χρίστου διευκρίνισε πως το φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει σε γη που θα εκμισθώσει ο Δήμος στη βορειοδυτική περιοχή του Νοσοκομείου της Λεμεσού.
 
Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε πως αυτή η προσπάθεια καλύπτει τέσσερις πυλώνες του στρατηγικού προγραμματισμού του ΤΕΠΑΚ, της έρευνας, της καινοτομίας και ανάπτυξης, της διεθνοποίησης και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
 
Πρόκειται, συνέχισε, για ακόμα μια "πράσινη" πρωτοβουλία στην οποία πρωταγωνιστεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οποία απορρέει από την ήδη επιτυχημένη συνεργασία με το ρωσικό Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ, ενώ υπογράμμισε την ευαισθησία του Πανεπιστημίου και τη σημασία που αποδίδει σε περιβαλλοντικές πολιτικές και πράσινη ενέργεια.
 
Αναλυτικά για το έργο μίλησε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σώτος Βοσκαρίδης, ο οποίος εξήγησε πως θα κατασκευαστεί σε πρώτο στάδιο μονάδα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (100 kW) και αποθήκευσης σε μορφή υδρογόνου, ενώ σε επόμενο στάδιο προβλέπεται κατασκευή μονάδας της τάξης των 5MW για παραγωγή υδρογόνου για αυτοκίνητα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με γεννήτριες καύσης υδρογόνου, καθώς και για άλλους σκοπούς.
 
Παράλληλα, συνέχισε, συμφωνήθηκε μεταξύ των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΙΤΜΟ η ίδρυση και λειτουργία κοινού Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη μελέτη παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για άλλους σκοπούς, ενώ τα δύο πανεπιστήμια συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των τελικών διαδικασιών για προσφορά, από τον Σεπτέμβριο του 2017, κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Οπτικής του ΙΤΜΟ και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του ΤΠΚ (Joint Master degree in nanotechnologies for fibre optics).
 
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ Αγίας Πετρούπολης, χαιρέτησε τη συμφωνία ο καθηγητής Igor Meshkovskiy, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου να προσφέρει κάθε δυνατή τεχνογνωσία, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ήλιο της για σκοπούς παραγωγής ενέργειας.
 
Είπε ακόμη πως το υδρογόνο χρησιμοποιείται πλέον σταθερά στις παραγωγές οχημάτων και μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε καύσιμο, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνοντας το περιβάλλον.
 
Τη συμφωνία χαιρέτησε και εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας ο Ανώτερος Λειτουργός Ανδρέας Λιζίδης, ο οποίος ανέφερε πως το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει όπως μπορεί την προσπάθεια αυτή, ενώ τόνισε πως η συνεργασία αυτή μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη για την Κύπρο, με προοπτικές για δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων.
 
Στο έργο, πέραν των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΙΤΜΟ καθώς και του Δήμου Λεμεσού, συμμετέχει και η κυπριακή εταιρεία GDL Green Energy Group, η οποία, όπως δήλωσε ο ρωσικής καταγωγής Εκτελεστικός Διευθυντής της, Dimi Morozov, στοχεύει σε μια "πράσινη" Κύπρο, που θα αποτελεί παράδειγμα ανά το παγκόσμιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top