ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας αρχίζει την Παρασκευή η αποξήλωση των πετρελαιοεδεξαμενών της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα

Στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας αρχίζει την Παρασκευή η αποξήλωση των πετρελαιοεδεξαμενών της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα

Στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη αρχίζει αύριο η αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας εκπρόσωποι της εταιρείας που κέρδισε την προσφορά για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΤΑΠ και τον Προϊστάμενο Μηχανικό Έργων και Υπεύθυνο Λειτουργίας της εταιρείας στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η εταιρεία αναμένεται να προβεί σε προκαταρκτικές εργασίες μεταφοράς των μηχανημάτων και εγκατάστασης του εργοταξίου ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα της πρώτης από τις τρεις συνολικά φάσεις της αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ.

Αναμένεται ότι αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ξήλωμα των εγκαταστάσεων ενδεχομένως στην παρουσία τόσο του Υπουργού Εσωτερικών όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι δεξαμενές αλλά και η υποστηρικτική υποδομή της ΚΕΤΑΠ δεν βρίσκονται σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2015 όταν τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο ΚΥΠΕ ο Χρύσης Χατζηγρηγορίου, Προϊστάμενος Μηχανικός Έργων και Υπεύθυνος Λειτουργίας της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα, «η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη μετακίνηση μεταλλικών κατασκευών στις δεξαμενές και διασωληνώσεις εντός των εγκαταστάσεων, δηλαδή θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται οι μεγάλες δεξαμενές. Συγκεκριμένα η μετακίνηση αφορά περίπου 137 χιλιάδες κυβικά μέτρα μεταλλικών κατασκευών και γύρω στα 7 χιλιόμετρα διασωληνώσεις και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 – 4 μήνες».

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση όπου θα διερευνηθεί το θέμα της μόλυνσης του υπεδάφους στις περιοχές όπου υπήρχαν οι μεγάλες δεξαμενές και θα καταρτιστεί πλάνο για περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου. Η συγκεκριμένη φάση θα διαρκέσει περίπου 2 – 3 χρόνια αναλόγως του τρόπου αποκατάστασης που θα υιοθετηθεί.

Η τρίτη και τελευταία φάση περιλαμβάνει τη μετακίνηση από την περιοχή μικρών δεξαμενών που χρησιμοποιούνται για την άσφαλτο, το χημείο της ΚΕΤΑΠ το οποίο διενεργεί τις αναλύσεις για τα πετρελαιοειδή και κάποιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη θάλασσα για την πρόσδεση των πλοίων. Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, υπολογίζεται ότι η μετακίνηση αυτών των εγκαταστάσεων θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια.

Εξάλλου σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη των εργασιών αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ και πρόσθεσε ότι και οι ιδιωτικές εταιρείες υγρών καυσίμων και υγραερίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετακίνησης τους δεδομένου ότι η διαδικασία αποκατάστασης του εδάφους αναμένεται να διαρκέσει κάποια χρόνια.

Ανέφερε ακόμα ότι στις 31 Ιανουαρίου 2017 λήγει το Υπουργικό Διάταγμα που προβλέπει μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και ο Δήμος ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να μην αποσύρει με τη λήξη του το σχετικό Διάταγμα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεμσοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top