ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Hurriyet: «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο! Capish?»

Hurriyet: «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο! Capish?»

Σε ένα άρθρο άποψης 1,108 λέξεων, ο δημοσιογράφος της «Ερντογανικής» «hurriyetdailynews», Yusuf Kanli, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα με τίτλο: «H Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κύπρο».

Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου

Ο αρθρογράφος, κτίζει το επιχείρημά του, αναπαράγοντας το δόγμα Νταβούτογλου, το οποίο επανέλαβε προσφάτως και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τουργούλ Τουρκές.

Δηλαδή ότι, «ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος, το νησί θα εξακολουθούσε να έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία».

Η κριτική στον Ακιντζί

Η Hurriyet, στο εν λόγω άρθρο ασκεί έντονη κριτική στη θέση που εξέφρασε προσφάτως ο Μουσταφά Ακιντζί επισκεπτόμενος την Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί παρουσιάστηκε σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών της χώρας όπου επανέλαβε τη θέση για λιγότερα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο μετά τη λύση.

Παράλληλα,  τον κατηγορεί για την παράδοση χάρτη στη Γενεύη, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει αποτελεσματική συμμετοχή των Τουκροκυρπίων στη κατανομή εξουσίας και χωρίς να έχουν κλείσει τα θέματα ασφάλειας.

Νεκρή η διαδικασία στο Κυπριακό

Επίσης, χαρακτηρίζει τη Γενεύη αποτυχημένη κάνοντας λόγο για μια διαδικασία που έχει «πεθάνει» με τους δυο ηγέτες της Κύπρου να μην είναι σε θέση να δηλώσουν το θάνατο της.

Προσπάθεια αποδόμησης των επιχειρημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το δημοσίευμα προσπαθεί να αποδομήσει  την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας περί κατάργησης των εγγυήσεων και απόσυρσης των τουρκιών στρατευμάτων από το νησί λόγω της παρουσίας της στην Ε.Ε λέγοντας:

«Τέτοιες εξηγήσεις είναι ίσως σωστές και οι Έλληνες Κύπριοι πιθανότατα δεν θα επαναλάβουν την τακτική γενοκτονίας που εφαρμόστηκε μεταξύ του 1963 και του 1974 εναντίον του Τουρκοκυπρίων. Η ομπρέλα της Ε.Ε θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να δαμάσει τα άγρια ​​εθνικιστικά τους όνειρά και να τους αναγκάσουν να μάθουν να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους. Γιατί, λοιπόν, πάνω από 70% των Ελλήνων Κυπρίων λένε στην τελευταία δημοσκόπηση κοινής γνώμης ότι ποτέ δεν θα συμφωνήσουν να έχουν για μια χρονική περίοδο έναν Τουρκοκύπριο Πρόεδρο στην προεδρία μιας ομοσπονδιακής Κύπρου;».

Και συνεχίσει, υποστηρίζοντας ότι από την στιγμή που η Αγγλία έχει κυρίαρχες βάσεις στο νησί και η Ελλάδα με βάση τις διμερείς συμφωνίες που έχει με την Κύπρο μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι αδύνατο να ζητούν από την Τουρκία να σηκωθεί να φύγει από την Κύπρο με πρόσχημα την παρουσία της στην Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας το ως αστείο επιχείρημα.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος...

Στον επίλογο του ο αρθογράφος επιλέγει να απαντήσει στον Ακιντζί - του οποίου οι αναφορές για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο μετά την λύση ενόχλησαν σφόδρα – επαναλαμβάνοντας του την αναφορά Τουρκές ως εξής: «Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος, το νησί θα εξακολουθούσε να έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία. Capish?»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top