ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙ ΠΟΦΕΝ βγαίνει στους δρόμους - Διαμαρτύρεται για την φοιτιτική μέριμνα

ΟΙ ΠΟΦΕΝ βγαίνει στους δρόμους - Διαμαρτύρεται για την φοιτιτική μέριμνα

Όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ “όσο και αν αποπροσανατολίζει το Υπουργείο Παιδείας την συζήτηση, ότι δήθεν όσα έδωσε πέρσι θα δώσει και φέτος, τα €66.890.000 του 2016, έχουν γίνει €58.930.000 για το 2017, σύμφωνα με τον επίσημο προϋπολογισμό.

Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) από το χώρο στάθμευσης της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ  προς το Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00, καταγγέλλοντας “τη νέα επίθεση της Κυβέρνησης στα φοιτητικά κεκτημένα”.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΝ αναφέρει ότι “αυτό για το οποίο ως ΠΟΦΕΝ ήμασταν ενάντια, ήδη από τις αρχές τις ακαδημαϊκής χρονιάς, όταν και πληροφορηθήκαμε για την πρόθεση μείωσης των παρεχόμενων κονδυλίων, ολοκληρώθηκε δυστυχώς στην διαδικασία έγκρισης των προϋπολογισμών του κράτους, και απόρροια αυτού του γεγονότος, θα είναι η περαιτέρω μείωση των δικαιούχων φοιτητών για τη φοιτητική μέριμνα”.

Προσθέτει ότι “μέσα από πολλές και συνεχείς προσπάθειες, δείξαμε την έντονη αντίθεση μας προς τη συνεχή λογική της μείωσης των κονδυλίων της φοιτητικής μέριμνας, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν οι ανησυχίες και τα αιτήματα μας κατανοητά από το Υπουργείο Παιδείας”.

Όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ “όσο και αν αποπροσανατολίζει το Υπουργείο Παιδείας την συζήτηση, ότι δήθεν όσα έδωσε πέρσι θα δώσει και φέτος, τα €66.890.000 του 2016, έχουν γίνει €58.930.000 για το 2017, σύμφωνα με τον επίσημο προϋπολογισμό.

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας ενώ αρχικά δήλωσε ότι το 2016 έδωσε 5εκ. ευρώ και ακόμα 1εκ. ευρώ για τους Ελλαδίτες (φοιτητές) τώρα δηλώνει ότι δήθεν πέρσι €3εκ. ευρώ είχαν δοθεί για το φοιτητικό πακέτο και φέτος θα δώσει περισσότερα”.

«Ας αποφασίσουν επιτέλους” αναφέρει η ΠΟΦΕΝ, σύμφωνα με την οποία “στο τέλος της περσινής διανομής των χρημάτων στους δικαιούχους χορηγίας πακέτου είχαν μείνει περίπου 7 εκ. ευρώ αδιανέμητα, τα οποία το Υπουργείο Παιδείας, πεισματικά αρνείτο να ενισχύσει περισσότερους φοιτητές ενώ μπορούσε όπως έκανε μεμονωμένα και σπασμωδικά μετά από όλες μας τις πιέσεις”.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πλέον, συνεχίζει η ΠΟΦΕΝ, ότι “Υπουργός και Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα 8εκ. ευρώ στη φοιτητική μέριμνα και να τα διανείμουν πλήρως και άλλωστε καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε από πλευράς Υπουργείου στη διορία που θέσαμε μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού”.

“Ως ΠΟΦΕΝ θεωρούμε ότι μετά και από την τελευταία αγνόηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος από το Υπουργείο Παιδείας, οφείλουμε να αποταθούμε στην ανώτατη εκτελεστική εξουσία δηλαδή τον ίδιο τον Πρόεδρό της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αίτημα να αναιρέσουν τις περικοπές καταθέτοντας συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την κρατική φοιτητική μέριμνα ύψους 8 εκ. ευρώ”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΠΟΦΕΝ, διεκδικεί επίσης, “επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας για την έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων και παραχώρηση της φοιτητικής μέριμνας στους φοιτητές και να καθορίζεται από το νόμο η μοριοδότηση για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου, καθώς και ποια βοηθήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν, όπως συμβαίνει και με τα ποσά της φοιτητικής χορηγίας”.

Στις διεκδικήσεις της ΠΟΦΕΝ είναι και το αίτημα να δικαιούνται οι Ελλαδίτες φοιτητές να κάνουν αίτηση για το φοιτητικό πακέτο και αυτό να κατοχυρώνεται εντός του νόμου αλλά και η δημιουργία μιας κάρτας, για τους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για δωρεάν κόμιστρα για τα λεωφορεία”.

Τέλος, η ΠΟΦΕΝ, διεκδικεί όπως “για τη φοιτητική χορηγία είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να υπάρχει μέγιστο όριο ακαθάριστού εισοδήματος τις 59000 ευρώ ανεξαρτήτως των μελών της οικογένειας”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top