ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε δύο εβδομάδες στον Υπ.Μεταφορών με θέσεις για τα συμβόλαια του λιμανιού Λεμεσού, ο Γεν. Ελεγκτής

Σε δύο εβδομάδες στον Υπ.Μεταφορών με θέσεις για τα συμβόλαια του λιμανιού Λεμεσού, ο Γεν. Ελεγκτής

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημέρωσε τις Επιτροπές Μεταφορών και Ελέγχου της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που προέκυψαν στο λιμάνι Λεμεσού, ότι θα εξετάσει τα συμβόλαια ανάθεσης της διαχείρισης των εργασιών του λιμανιού στις εταιρείες Eurogate Container, DP World και η P&O Maritime Cyprus Ltd και σε δύο με 2,5 εβδομάδες θα μεταβεί στο Υπουργείο Μεταφορών με τις κατ' αρχήν θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που ήταν παρών κατά διαστήματα στη συνεδρία, είπε ότι για τη Βουλή πρωτεύων πρέπει να είναι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι και δεύτερο να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα του Γενική Ελεγκτή και να ληφθούν διορθωτικές κινήσεις όπου εντοπιστούν λάθη. Οι εμπορευόμενοι και επιχειρηματίες που επηρεάζονται προσδοκούν σε άμεση επίλυση των προβλημάτων, ανέφερε.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών για την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τα συμβόλαια, είπε ότι οι παρατηρήσεις που είχε στα 4 από τα 5 ικανοποιήθηκαν και στο 5ο σημείο ικανοποιήθηκαν μερικώς, που αντιστοιχούν στο 80% των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Ανέφερε ακόμα ότι σε όλη τη διαδικασία ήταν ενήμερη η Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι κάποιες ανησυχίες απαντήθηκαν από δικηγόρους. “Είναι άδικο να αφήνονται αιχμές για θέματα που θα ελέγξει ο Γενικός Ελεγκτής,” πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι κατά 80% οι ρυθμιζόμενες ταρίφες μειώθηκαν, αλλά παρατήρησε δεν φωνάζουν για τις μειώσεις, αλλά φωνάζουν για αυτές που αυξήθηκαν.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα πως για τις θαλάσσιες υπηρεσίες στο σύνολο των ταριφών δεν υπάρχει αύξηση. Διευκρίνισε επίσης ότι αν από τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς πάρουμε τον Μερρά, η διαχείριση δεν θα εμπίπτει στη συμφωνία με την εταιρεία.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα ότι στα συμβόλαια υπάρχει ξεκάθαρος όρος ότι τα σκάφη της Δημοκρατίας εξαιρούνται από τα όποια τέλη. Ανέφερε ακόμα ότι οι συμβάσεις βασίζονται στη λογική του διαμοιρασμού του κινδύνου και βεβαίωσε τη Βουλή ότι από τις συγκεκριμένες συμφωνίες “τα ρίσκα που έχουμε είναι μειωμένα”.

Οι τρεις εταιρείες που ανέλαβαν είναι εταιρείες μεγάλης φήμης, συνέχισε προσθέτοντας ότι όταν πυροβολούμε το ένα ή το άλλο δεν βοηθούμε στην επίλυση των προβλημάτων.

“Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην κριτική” συνέχισε και ζήτησε από τη Βουλή να αποπαγοποιήσει θέσεις στην Αρχή Λιμένων ώστε αυτή να καταστεί αποτελεσματική στην ενάσκηση του εποπτικού της ρόλου. Είπε επίσης ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται με το λογισμικό θα διορθωθούν.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει σε μεταβατικό στάδιο συνδιαχείριση του λιμανιού από την ΑΛΚ και τις εταιρείες επειδή πολλοί έφυγαν από την Αρχή Λιμένων και πήγαν να εργαστούν στον ιδιώτη.

Ο Διοικητικός Σύμβουλος της Eurogate Γιάννος Μουζούρης ενημέρωσε τη Βουλή ότι με το ρυθμό εξυπηρέτησης των εμπορευματοκιβωτίων ο χρόνος αναμονής στο λιμάνι ήταν κάτω από 30 λεπτά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top