ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Με διάλογο και καλή θέληση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή στα ωράρια καταστημάτων

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Με διάλογο και καλή θέληση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή στα ωράρια καταστημάτων

Με διάλογο και καλή θέληση όλων των μερών μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας μετά από την συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι “για ακόμη μια φορά στην Επιτροπή Εργασίας ξανασυζητήσαμε το θέμα των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου”.

Εχω υπενθυμίσει, σημείωσε, ότι η αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίζει τις ώρες λειτουργίας του λιανικού εμπορίου έχει τερματιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής και άρα δεν έχει καμία εξουσία πλέον η εκτελεστική εξουσία να καθορίζει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Εχουμε συζητήσει, είπε, για κάποιες εναλλακτικές προτάσεις/εισηγήσεις τις οποίες είχα προτείνει κατά τις συναντήσεις που είχα με την Επιτροπή Εργασίας. Δυστυχώς, σημείωσε, δεν έγιναν αποδεχτές, η θέση είναι έξι μήνες ανοικτά τα καταστήματα, έξι μήνες κλειστά.

“Αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή λόγω του ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να λέμε ότι για έξι μήνες οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όμως με διάλογο, πιστεύω, και με καλή θέληση όλων των μερών μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσον “αν επιστραφεί το διάταγμα, η πρόταση της εκ περιτροπής θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρυσή τομή”, απάντησε : “ To είπα από τον περασμένο Οκτώβριο. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει πλέον η εξουσία στην Υπουργό να εκδώσει οποιονδήποτε διάταγμα για να καθοριστούν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, είπε ότι η αδυναμία εξεύρεσης μέχρι σήμερα συναινετικής λύσης στο θέμα των ωραρίων καταστημάτων, οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.

“Η όποια αναστάτωση έχει προκληθεί στο λιανικό εμπόριο είναι αποτέλεσμα της ετσιθελικής συμπεριφοράς των κυβερνώντων που δογματικά εμμένουν στην επιβολή της λειτουργίας των καταστημάτων 7 μέρες της εβδομάδα ολόχρονα σε ολόκληρη την Κύπρο”, πρόσθεσε.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Βουλής, είπε, για εξεύρεση συναινετικής λύσης, η οποία θα άρει τη σημερινή αναρχία στο λιανικό εμπόριο και θα διασφαλίζει ομαλές συνθήκες εργασίες για τους εργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση παραμένει άτεγκτη και αρνητική.

Τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε, δήλωσαν ότι η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να εξευρεθεί στα Δικαστήρια αλλά μόνο με συνεννόηση και συναντίληψη εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της Βουλής για να βρεθεί η «χρυσή τομή» πέφτει στο κενό και δεν διαφαίνεται θέληση από την κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά σήμερα, είπε ο κ. Φακοντής, γίναμε μάρτυρες της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης για υπεράσπιση του πανίσχυρου οικονομικού κατεστημένου και μιας χούφτας μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, σε βάρος των εργαζομένων και των μικροκαταστηματαρχών.

“Οι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί από τις ετσιθελικές συμπεριφορές των κυβερνώντων. Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο έχουν εξουθενωθεί από τα εξαντλητικά ωράρια με μισθούς πείνας. Οι μικροκαταστηματάρχες έχουν γονατίσει από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Είναι καιρός πια, συνέχισε, οι κυβερνώντες να αντιληφθούν την τραγική κατάσταση που βιώνουν όσοι ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο. “Είναι καιρός πια να καταθέσουν συναινετικές προτάσεις, οι οποίες μέσα από εποικοδομητικό διάλογο θα μπορέσουν να τύχουν σεβασμού από το σύνολο των εμπλεκομένων και των θεσμών, και θα δίνουν οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το υφιστάμενο καθεστώς”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top