ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις δεν θα πετύχουμε αυτό το οποίο διακαώς επιθυμούμε»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις δεν θα πετύχουμε αυτό το οποίο διακαώς επιθυμούμε»

Με την επανέναρξη του διαλόγου ελπίζω ότι θα υπάρξει συνείδηση από όλους ότι χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, χωρίς οι προτάσεις αυτές να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων –και αυτό το έχει αποδείξει η δική μας πλευρά- δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που διακαώς επιθυμούμε, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα συμβάλει έτσι ώστε να βοηθηθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με προτάσεις που δεν θα εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτων, αλλά του κυπριακού λαού, Ε/κ και των Τ/κ, πως δεν θα προβάλουν θέσεις που θα δημιουργούν δυσλειτουργία στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα θα απαλάσσουν και από την κατοχή ή τις όποιες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία δεν δείχνει σημεία καλής θέλησης, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχη χώρα και δεν εξαρτάται από τις δηλώσεις του οποιουδήποτε, ιδιαίτερα, συνέχισε, δεν θα δεχτεί τους όποιους εκβιασμούς προκειμένου να ενασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είπε ο ΠτΔ, “πολιτευτήκαμε, επιτυγχάνοντας να έχουμε υπό αδειοδότηση ή να παραχωρήσουμε τις αδειοδοτήσεις σε εταιρείες σημαντικότατες ανά το παγκόσμιο”, έτσι ώστε, σημείωσε, “να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θεωρητικολογούμε, αλλά εννοούμε αυτό που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει: Μια κυρίαρχη χώρα ενασκεί τα δικαιώματα της, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του συνόλου του λαού”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθύτατη  θλίψη του για τα χθεσινά γεγονότα στην Βουλή. Είναι, είπε, αδιανόητο, να υπάρχουν στη σημερινή εποχή, το 2017, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, φαινόμενα που να διαχωρίζονται είτε πολιτικές δυνάμεις είτε ο λαός σε μειοδότες ή πατριώτες.

Πρέπει, σημείωσε, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτή την ώρα αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα του συνόλου, προσθέτοντας πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες εξελίξεις και δεν είναι μέσα από τη διχόνοια που θα το πετύχουμε.

Ας διδαχθούμε επιτέλους αφού θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά το ενωτικό δημοψήφισμα – είπε- “από την ιστορία και τα αποτελέσματα οποτεδήποτε η διχόνοια ήταν εκείνη που επικρατούσε στα μυαλά των πολιτευομένων”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις στην Πάφο όπου εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του ιατρού Γιώργου Παπαδόπουλο, πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου, που απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top